Știri interne

De ce să nu mai pui niciodată leuştean în ciorbă. Cu ce se poate înlocui

De ce să nu mai pui niciodată leuştean în ciorbă. Cu ce se poate înlocui

Ciorba și supa se numără printre cele mai îndrăgite preparate de către români, și nu numai. Totuși, există o serie de ingrediente cu care le putem ruina gustul, fără să ne dăm seama. Ei da, printre ele se numără și frunzele de leuștean. Acest tip de zarzavat nu se pune în toate tipurile de ciorbă.

Leușteanul are acțiune antiinflamatorie, antibacteriană, antiparazitară, antivirală antifungică. Totodată, acest zarzavat stimulează funcția hepato-biliară, are acțiune tonic-aperitivă, crește pofta de mâncare, diuretică, combate steatoză ficatului, reglează ciclul menstrual și ameliorează dismenoreea.

Leușteanul este una dintre cele mai populare plante aromatice, atât în România cât și în multe alte părți ale lumii. Datorită gustului sau plăcut și a conținutului bogat în vitamine și minerale, această plantă se folosește frecvent în gastronomie, dar și în medicina tradițională.

“Frunzele de leuştean au o aromă puternică şi dau un gust deosebit ciorbelor sau preparatelor în care sunt folosite. Trebuie spus că nu la toate ciorbele este indicat să folosim aceste frunze, ci doar la unele dintre ele. De asemenea, trebuie să fim atenţi la cantitatea folosită, având în vedere faptul că are o aromă foarte puternică. Nu ne dorim ca gustul unei ciorbe să fie dominat de leuştean. De aceea trebuie avut grijă”, a precizat băcătarul arădean Adrian Pop.

Mai mult decât atât, conform celor spuse de specialistul în gastronomie, este indicat să folosim leuștean în momentul în care preparăm ciorbe de pui, de fasole, de vită sau de salată verde. Totodată, putem înlocui leușteanul cu frunzele de țelină sau pătrunjel.

“Sigur că atunci când gătim facem preparatele aşa cum ne plac. Sunt persoane care folosesc leuşteanul la toate ciorbele, însă eu unul cred că acesta se pretează doar la anumite tipuri de ciorbă. Mă refer aici la ciorba de fasole, de pui, de vită, de legume, de salată verde. La aceste tipuri se pretează foarte bine. Nu vrea să înţeleagă cineva că nu trebuie folosite frunzele de leuştean la supe sau ciorbe de alt tip, însă eu la acestea recomand”, a mai spus bucătarul Adrian Pop.

Câte frunze de leuștean ar trebui să punem în ciorbă?
Ei bine, dacă vrem să oferim un plus de savoare supei cu ajutorul leușteanului, este necesar să ținem cont și de momentul în care îl punem. Șefii în bucătărie recomandă că frunzele de leuștean să fie puse cu vreo 10 minute înainte să stingem focul.

Și asta nu este tot. Pe lângă acest lucru, cantitatea de frunze de leuştean ar putea influența gustul preparatului în sine. Având în vedere că această plantă legumicolă are un gust foarte puternic, este indicat să punem doar câteva frunze. Așa vom obține gustul dorit.

“Frunzele acestea trebuie adăugate în ciorbe pe final, dar lăsate să fiarbă 10 minute. Este important să lase aroma şi aceasta să pătrundă în toată mâncarea. Trebuie puse doar câteva frunze, adică 3-4 la o oală de trei litri de ciorbă. Are o aromă puternică şi nu trebuie ca aceasta să domine ciorba”, mai spune bucătarul Adrian Pop.

Continue Reading
To Top