Știri interne

Tichete de masă 2023. Măsura care a băgat spaima în bugetari. Câţi bani se pierd pe lună. Atenţie, se aplică şi la voucherele de vacanţă

Tichete de masă 2023. Măsura care a băgat spaima în bugetari. Câţi bani se pierd pe lună. Atenţie, se aplică şi la voucherele de vacanţă

Contribuție la Sănătate pentru tichete de masă și vouchere de vacanță. Românii, îngrijorați că vor rămâne fără aceste beneficii sau acestea vor fi diminuate drastic.

Tichete de masă 2023. Aplicarea contribuției la sănătate pentru tichetele de masă și voucherele de vacanță îi îngrijorează pe români. ”CASS pentru tichetele de masă” este una dintre măsurile vehiculate în spațiul public, prin care Guvernul încearcă să adune mai mulți bani la buget.

În prezent, tichetele de masă sunt scutite de plata CASS și reprezintă o modalitate prin care angajatorii pot majora puțin veniturile românilor fără poveri fiscale suplimentare.

Dacă însă se va aplica CASS la tichetele de masă și voucherele de vacanță, nu va mai fi rentabil ca angajatorii să ofere aceste tichete, deci e posibil ca această facilitate să dispară de tot.61% dintre angajați români cu vârste între 25 și 61 de ani sunt foarte îngrijorați de scăderea veniturilor și a puterii de cumpărare, arată un sondaj național realizate de Novel Research.

Dintre măsurile anunțate, cele mai mari îngrijorări sunt legate de plata contribuției la sănătate pentru tichetele de masă, dar și de eliminarea TVA redus la anumite produse.

Măsurile au fost deja criticate de confederațiile sindicale, care consideră că acest lucru va afecta semnificativ puterea de cumpărare a românilor.

Regimul fiscal al tichetelor de masă

Tichetele de masă reprezintă o formă de beneficiu acordată angajaților în România, care are avantaje fiscale pentru ambele părți.

Aceste tichete sunt acordate sub formă de vouchere, iar beneficiarii pot să le folosească pentru a achiziționa alimente și produse alimentare în anumite magazine sau unități de vânzare.

Impozitare pentru angajat: Tichetele de masă beneficiază de un tratament fiscal favorabil pentru angajați. Acestea reprezintă o cheltuială deductibilă la impozitul pe profit și se impozitează cu 10%.
Contribuții sociale și asigurări de sănătate: Tichetele de masă nu sunt supuse contribuțiilor sociale sau asigurărilor de sănătate pentru angajat.

Deducere pentru angajator: Pentru angajator, tichetele de masă reprezintă o cheltuială deductibilă la calculul impozitului pe profit.

Aceasta înseamnă că suma cheltuită pentru acordarea tichetelor de masă poate fi scăzută din veniturile companiei, reducând astfel baza impozabilă.

În prezent, în România, 90.000 de companii angajatoare folosesc sistemul de beneficii extra-salariale și produse asociate acestuia si peste 4 milioane de salariați beneficiază de aceasta forma de beneficiu extrasalarial.

În Europa sunt foarte multe tari, ca de exemplu, Austria, Belgia, Franța, Grecia sau Italia, care nu impozitează tichetele de masa, acestea fiind deductibile fiscal 100%.

Continue Reading
To Top