Știri interne

Modificări la noua Lege a pensiilor. Cine va primi, din toamnă, bani în plus la pensie

Modificări la noua Lege a pensiilor. Cine va primi, din toamnă, bani în plus la pensie

Conform Președintelui Casei Naționale de Pensii Publice, pensiile vor fi calculate după o nouă formulă. Acesta a scos în evidență faptul că indicele de corecție trebuie eliminat din noua formulă de calcul a pensiilor.

Daniel Baciu, Președintele Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), a adus în vedere soluțiile cu care ar trebui să vină noua lege a pensiilor pentru a elimina inegalitățile din sistem.

Aceste inegalități sunt reprezentate de faptul că oameni care au aceeași vechime în muncă și care au lucrat în același sector de activitate primesc sume diferite la pensii.

În consecință, el a propus eliminarea indicelui de corecție din noua formulă de calcul a pensiilor.
„Actuala legislaţie a pensiilor, Legea 263/2010 care este în vigoare de la 1 ianuarie 2011, cât şi legile anterioare, Legea 19/2000 care a intrat în vigoare la 1 aprilie 2001, au acumulat anumite inechităţi de-a lungul timpului. Aceasta și pentru că Legea 263 a fost modificată de foarte multe ori, iar modificările au produs efecte în viitor, neavând retroactivitate.

Astfel beneficiile care s-au introdus de-a lungul timpului au fost în favoarea unor categorii de pensionari şi în defavoarea celorlalte categorii de pensionari care au ieșit la pensie înainte de adoptarea reglementărilor”, a susținut șeful Casei de Pensii.
Conform declarațiilor sale, viitoarea lege va reglementa pensiile prin înlăturarea inechităților. Daniel Baciu a vorbit despre recalcurarea pensiilor după niște noi principii de calcul, fie că vor intra sau sunt deja în plată. Una dintre soluții o reprezintă eliminarea indicelui de corecție. Din momentul în care contribuțiile s-au mutat de la angajator la angajat, acest indice nu mai funcționează.

„Noua legislaţie ar trebui să elimine în pricipal aceste inechităţi şi pot să vă spun nişte principii care sperăm a fi luate în calcul în noua lege a pensiilor: în primul rând mă refer la introducerea unei noi formule de calcul atât pentru pensiile noi care intră în plată, cât şi pentru pensiile aflate în plată. În primul rând această formulă de plată trebuie să elimine indicele de corecţie care a avut o menire când a fost înfiinţat, a fost foarte clar definit şi a funcţionat până în momentul când contribuţiile s-au mutat de la angajator la angajat”, a mai relevat Daniel Baciu.

Președintele CNPP vine cu o nouă regulă de indexare a pensiilor. Aceasta se bazează pe niștre parametrii solizi.

„Acolo trebuia ponderată formula indicelui de corecţie cu această schimbare, dar acest lucru nu a avut loc. În momentul de faţă coeficientul de corecţie este de 1,41 şi a beneficiat o anumită parte de pensionari, ceilalţi beneficiind de un indice de corecţie diferit. Şi aici s-au creat aceste inechităţi. Acum vorbim despre introducerea unor noi reguli de indexare a pensiilor.

Este foarte important ca indexarea pensiilor să se facă previzibil, predictibil, să aibă nişte parametri foarte clar definiţi de către Institutul Naţional de Statistică, fie că vorbim despre rata inflaţiei, fie că vorbim despre salariul mediu brut pe economie. Trebuie să avem nişte parametri foarte clari când vorbim despre această indexare a pensiilor şi să se evite acele indexări ad-hoc şi practic aceste indexări să fie foarte clare şi foarte previzibile”, a evidențiat Daniel Baciu, în exclusivitate la România TV.

Continue Reading
To Top