Știri interne

Toți copiii au crescut cu vocea lui. Actorul orădean Ion Ruscuț a murit înainte de a împlini vârsta de 68 de ani

Toți copiii au crescut cu vocea lui. Actorul orădean Ion Ruscuț a murit înainte de a împlini vârsta de 68 de ani

Actorul orădean Ion Ruscuț a murit cu câteva zile înainte de a împlini vârsta de 68 de ani. Teatrul Regina Maria este în doliu, iar reprezentanții instituției de cultură transmit că actorul a fost „un om cald și cu un simț al umorului greu de egalat”, relatează Bihoreanul.

„Colectivul Teatrului Regina Maria deplânge trecerea la cele veșnice a îndrăgitului actor Ion Ruscuț, care s-a stins din viață cu câteva zile înainte de a împlini 68 de ani. Ion Ruscuț va rămâne mereu în amintirea noastră atât ca actorul care își făcea meseria cu seriozitate și generozitate, cât și ca omul cald și cu un simț al umorului greu de egalat, alături de care am construit aminitiri prețioase”, se arată într-o postare făcută de Teatrul Regina Maria pe pagina de Facebook.

Ion Ruscuț s-a născut în satul Tăut din Bihor în 26 septembrie 1955. A urmat studii de specialitate la Institutul de Teatru „Szentgyorgy Istvan” din Târgu-Mureș, unde a absolvit în 1980.

Din 1983, a dat viață multor personaje pe scena teatrului orădean. Dintre acestea, Teatrul Regina Maria amintește, de pildă, George, în „Omul care a văzut moartea”, de Victor Eftimiu, Ichim în „Steaua fără nume”, de Mihail Sebastian, Roberto în „La Grande Magia”, Bromden în „Zbor deasupra unui cuib de cuci”, adaptare de Dale Wasserman după Ken Kesey, regia artistică Marius Oltean, Polonius în „În inima nopții – Episodul Hamlet”, regia artistică Gavriil Pinte, sau Firs în „Livada de vișini”.

Actorul a jucat și în spectacole pentru copii, cum ar fi „Fetița cu chibrituri”, „Croitorașul cel Viteaz și Hainele cele noi ale Împăratului” și „Micul Prinț”.

Acesta a avut roluri și în lungmetrajele Morgen (2010) și Berliner (2020) ale regizorului salontan Marian Crișan.

„Vocea lui inconfundabilă este recunoscută de toți copiii care au crescut cu desene animate dublate la studioul din Oradea, unde a fost atât actor, cât și regizor de dublaj”, au mai precizat reprezentanții TRM.

Aceștia transmit și că înmormântarea va avea loc vineri, 8 septembrie, în satul Tăut. „Sincere condoleanțe familiei îndoliate! Drum lin spre stele și odihnă veșnică!”, se arată în încheierea mesajului din partea Teatrului orădean.

Continue Reading
To Top