Ce trebuie să dai de pomană în această zi

Lifestyle

Ce trebuie să dai de pomană în această zi

Ce trebuie să dai de pomană în această zi

Anual, la data de 14 septembrie, credincioșii din toată lumea sărbătoresc Înălțarea Sfintei Cruci. Aceasta mai este numită și Carstovul Viilor sau Ziua Șarpelui. Cât despre acest mare și important eveniment, el ne amintește de moartea Mântuitorului Iisus Hristos pe muntele Golgota, în ziua de 14 septembrie anul 335. Tot în această zi, cei mai mulți dau de pomană. Ce trebuie să dai de pomană pentru sufletele celor decedați.

Astăzi are loc una dintre cele mai importante sărbătoare pentru creștinii ortodocși. Înălțarea Sfintei Cruci este sărbătorită în fiecare an la data de 14 septembrie. Evenimentul reprezintă cea mai veche sărbătoare destinată cinstirii lemnului sfânt și este zi de post, pentru a marca patimile și moartea Mântuitorului Iisus Hristos.

Înălțarea Sfintei Cruci, sărbătoare cu cruce roșie pe 14 septembrie 2023

Înălțarea Sfintei Cruci reprezintă una dintre cele mai vechi sărbători închinate lemnului sfânt și este sărbătorită în fiecare an pe data de 14 septembrie, potrivit Calendarului Ortodox. Puțini știu, însă, această dată are două evenimente importante.

În acest fel, este vorba despre descoperirea lemnului Sfintei Cruci pe care Iisus Hristos, care a fost răstignit de către Sfânta Împărăteasă Elena în anul 326, dar și aducerea crucii la perșii păgâni, în 696, în vremea împăratului bizantin Heraclius.

Mai mult, acesta a dus-o în Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim, după ce patriarhul Zaharia a înălțat-o în fața tuturor credincioșilor pe data de 14 septembrie, la data de 14 septembrie 630.

Ce trebuie să dai de pomană pentru sufletele celor decedați

În această zi sfânta, credincioșii respectă mai multe tradiții și obiceiuri. De-a lungul timpului, a rămas datina ca la data de 14 septembrie să se realizeze prognoze ale vremii și agrare. Tot azi se culeg plante medicinale pentru leacuri.

În dimineața zilei de 14 septembrie, oamenii merg la Biserică, acolo unde duc busuioc, mentă, maghiran și cimbru, considerate magice în tradiția populară, pentru că se crede că au puteri miraculoase de vindecare a anumitor boli și de respingere a energiilor negative.

Mai mult decât atât, astăzi, de Înălțarea Sfintei Cruci, se cinstesc și moșii, iar cei care țin post fac și pomeni pentru oamenii dragi trecuți în neființă. Se știe încă din popor că în această zi se împart vase noi umplute cu apă curată sau miere, iar deasupra se pune un colac și se dau cu lumânare.

Continue Reading
To Top