Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii de sărbătoarea Înălţarea Sfintei Cruci. Ce nu se mănâncă astăzi, 14 septembrie

Știri interne

Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii de sărbătoarea Înălţarea Sfintei Cruci. Ce nu se mănâncă astăzi, 14 septembrie

Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii de sărbătoarea Înălţarea Sfintei Cruci. Ce nu se mănâncă astăzi, 14 septembrie

De sărbătoarea cu cruce roşie Înălţarea Sfintei Cruci, creştinii ortodocşi respectă o serie de tradiţii şi obiceiuri pentru a le merge bine tot anul şi de a fi feriţi de rele.

Sărbătoare cu cruce roșie pentru creștinii ortodocși din întreaga lume de Înălțarea Sfintei Cruci.

În această zi sfântă sunt sărbătorite două evenimente de mare importanță pentru poporul creștin.

În primul rând, descoperirea crucii pe care Mântuitorul Iisus Hristos a fost răstignit și înălțarea acesteia în fața poporului de către episcopul Macarie al Ierusalimului, pe 14 septembrie 334.

Cel de-al doilea eveniment important este aducerea Sfintei Cruci de la perșii păgâni, în anul 629 și depunerea ei cu mare cinste pe biserica Sfântului Mormânt.

Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii de sărbătoarea Înălţarea Sfintei Cruci. Ce nu trebuie să faci sub nicio formă pe 14 septembrie

Potrivit tradiției, se spune că, ziua de 14 septembrie, este cea care vesteşte sfârşitul verii şi începutul toamnei.

În scrierile folclorice, se mai spune că, şerpii se întâlnesc la un loc şi produc o mărgică numită “piatra nestemată”, despre care se crede că vindecă orice boală.

De sărbătoarea Înălțarea Sfintei Cruci, pe 14 septembrie, se mai strâng plante de leac, cum ar fi mișcunelele, mătrăgună.

Aceaste sunt apoi duse la sfânta biserică, împreună cu un buchet de flori care să conțină și busuioc. Potrivit tradiției, acest buchet se lasă la sfânta cruce pentru a fi sfinţit, apoi adus acasă, pentru folosirea la vindecarea de boli.

În Bucovina, de pildă, oamenii puneau în ramurile pomilor fără rod, cruci din busuioc sfinţit, pentru a avea o recoltă bogată în toamna următoare.

De sărbătoarea Sfintei Crucii, pe 14 septembrie, în unele zone viticole începe culesul viilor.

O altă tradiţie este ca strugurii din ultima tufă de vie nu se culeg. Ei sunt păstraţi ca ofrandă pentru păsările cerului şi de aceea, în limbaj popular se numesc “Strugurii lui Dumnezeu”.

Totodată, în această zi de sărbătoare se bat nucii în gospodării.

Mai mult decât atât, în această zi nu se mănâncă usturoi, nuci, prune sau pepeni, alimente al căror miez se aseamănă cu o cruce.

În tradiţia populară, frunzele şi florile de busuioc, mentă, maghiranul şi cimbru sunt plante magice şi se sfinţesc la biserică.

Rugăciune făcătoare de minuni de Înălţarea Sfintei Cruci. Sărbătoare în calendar ortodox 14 septembrie 2023
De sărbătoarea Înălţarea Sfintei Cruci, pe 14 septembrie, creştinii pot rosti această rugăciune puternică, despre care se spune că ţine la distanţă orice boală.

“Să se scoale Dumnezeu, și să se risipească vrăjmații Lui, și să fugă de la fața Lui cei ce-L urăsc pe Dânsul. Să piară cum piere fumul, cum se topește ceara de fața focului, așa să piară demonii de la fața celor ce-L iubesc pe Dumnezeu și se însemnează cu semnul Crucii, zicând: Bucură-te, preacinstită și de viață făcătoare Crucea Domnului, care gonești demonii cu puterea Celui ce S-a răstignit pe tine, a Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos, Care S-a pogorât la iad, și a călcat puterea diavolului, și te-a dăruit nouă pe tine, cinstita Crucea Sa, spre izgonirea a tot vrăjmașul. O, preacinstită și de viață făcătoare Crucea Domnului, ajută-mi mie cu Sfânta Fecioară Născatoare de Dumnezeu și cu toți Sfinții, în veci. Amin!”

Continue Reading
To Top