Știri interne

Se taie aceste pensii! Se întâmplă la finalul lunii septembrie

Se taie aceste pensii! Se întâmplă la finalul lunii septembrie

Alfred Simonis, președintele interimar al Camerei Deputaților, a spus când ar putea fi adoptată legea pensiilor speciale în noua formă, cu modificările cerute de Curtea Constituțională.

Alfred Simonis, președintele interimar al Camerei Deputaților, crede că la finalul lunii septembrie va fi adoptată legea pensiilor speciale în noua formă, cu modificările cerute de Curtea Constituțională.

“Decizia Curţii nu e atât de vehementă. Lasă o portiţă. Cred că până la finalul lunii septembrie, vom adopta legea în noua formă, cu modificările cerute de Curtea Constituţională”, a declarat el sâmbătă, pe 16 septembrie, în cadrul emisiunii „Insider Politic” de la Prima News.

Toate pensiile speciale vor fi vizate
Întrebat ce categorii de pensii speciale vor fi vizate, deputatul a spus că “toate categoriile de pensii speciale din România, respectând decizii. Poate cineva ne va întreba de ce nu le tăiaţi de tot, ca la parlamentari. Acolo unde am putut să o facem, pentru că este lege distinctă, am făcut-o. Am tăiat la parlamentari, la magistraţi şi la alte categorii. Nu le mai poţi tăia. Pentru că sunt unele decizii care spun că nu au… Şi într-adevăr, la nivel european există conceptul ăsta, magistraţii au în toată lumea pensii speciale”.

Alfred Simonis a mai precizat că toate pensiile speciale vor fi impozitate.

“Trebuiesc impozitate şi dacă nu le putem elimina, cum mi-aş dori, şi eventual să stabilim un principiu şi nişte gradaţii foarte clare pentru fiecare categorie în parte, măcar să le impozităm, să le diminuăm, pentru că pensii de tipul celor pe care le-am văzut în spaţiul public de 30, 40, de 70.000 de lei pensie specială în România, e mai mult decât nesimţită”, a explicat acesta.

Potrivit deputatului, poți să ai pensie cât ai contribuit, în privat, de exemplu. Dar „dacă tu ai pensie specială pentru că ai făcut nişte şmecherii şi ai cumulat cea de şef de penitenciar, cu şef de tribunal şi ai 70 şi ceva de mii de lei pensie, e mai mult decât nesimţit. Şi trebuie să avem o sumă maximă peste care nu se poate trece”

Întrebat care va fi această sumă, a răspuns:

“Nu e foarte clar acum, să vedem ce se va întâmpla pe analiza făcută la Guvern. În perioada următoare vom avea la Cameră şi propunerea”.

S-a eliminat cumulul pensie-salariu
Alfred Simonis a precizat însă că s-a eliminat cumulul pensie-salariu.

„Adică poţi avea pensia pe contributivitate, cu o pensie specială, că aşa a zis Curtea Constituţională, dar nici nu poţi să ai de fost ambasador, de fost şef de parchet, de fost judecător nu ştiu de care şi să le aduni pe toate, să ai şapte, pensia zece mii de lei, în total 70.000. O iei pe cea mai mare. Îţi dau dreptul să optezi pentru cea mai mare, dar atât, pe care o impozitez. Se adaugă la ea pensia pe contributivitate şi am scăpat de ea”, a explicat acesta.

Întrebat cu cât va fi impozitată, deputatul a spus cu “15, 20, 25% atâta timp cât am stabilit plafonul maxim sau se va stabili plafonul maxim, nici măcar nu-i foarte important. (…)”. A mai precizat că a trecut deja de Curtea Constituţională.

Potrivit acestuia, Curtea a spus că e constituţional să impozitezi. Nu poţi elimina anumite categorii, subliniază Alfred Simonis. Acesta a spus că îi este greu să înțeleagă de ce nu poţi elimina. Deputatul a subliniat că politica fiscală a statului o face Guvernul, o face Parlamentul.

Continue Reading
To Top