Știri interne

Cresc prețurile de la 1 ianuarie 2024. Iată ce produse vor fi mai scumpe de anul viitor

Cresc prețurile de la 1 ianuarie 2024. Iată ce produse vor fi mai scumpe de anul viitor

Un nou proiect de lege anunță prețuri mai mari, începând cu 1 ianuarie 2024. Iată ce modificări vor avea loc.

Cresc prețurile de la 1 ianuarie 2024. Noul proiect de lege propune mai multe scumpiri, în diferite domenii. Iată care sunt prevederile menționate în noul act normativ.

Noul proiect de lege propune mai multe schimbări, cu privire la prețurile mai multor categorii de produse. Guvernul dorește să crească TVA-ul pentru diferite servicii sau alimente.

Guvernul dorește să crească TVA-ul de la 5% la 9% pentru livrarea de locuințe sociale, livrarea alimentelor de înaltă valoare calitativă, livrarea şi instalarea de panouri fotovoltaice, panouri solare termice, pompe de căldură şi alte sisteme de încălzire de înaltă eficiență.

Potrivit proiectului de lege, privind măsurile fiscale și cele de reducere a cheltuielilor bugetare, de la 1 ianuarie 2024, TVA-ul va crește de la 5% la 9% pentru toate produsele care cu astfel de cotă redusă.

Guvernul dorește să mențină TVA de 5% pentru livrarea de manuale școlare cărți, ziare și reviste, accesul la castele, muzee, case memoriale, monumente istorice, monumente de arhitectură şi arheologice, grădini zoologice și botanice, târguri, expoziții, cinematografe și evenimente culturale, altele decât cele scutite conform art.

Guvernul propune creșterea accizelor pentru tutun, alcool și băuturi alcoolice, începând cu data de 1 ianuarie 2024. Anul acesta, acciza la țigarete este 594,97 lei/ 1.000 țigarete. Potrivit proiectului, va crește la 672,92 lei/ 1.000 țigarete în 2024.

De asemenea, se propune majorarea nivelului accizelor pentru produsele din tutun prelucrat, dar și pentru lichidul care conține nicotină și tutunul conținut în produse din tutun încălzit, începând cu 1 ianuarie 2024.

În ceea ce privește livrarea de bere fără alcool și de alimente cu zahăr adăugat, al căror conținut total de zahăr este de minimum 10g/100g produs, guvernul propune creșterea TVA-ului de la 9% la 19%. De asemenea, impozitul de dividende va urca de la 8% la 10%, deși a fost recent majorat de la 5% la 8%.

Ce alte modificări sunt menționate de noul Guvern
Angajaţii din agricultură şi construcţii vor plăti contribuţii la sănătate;
Eliminarea plafonului pentru CASS la PFA-uri;
Creşterea impozitului pe dividende de la 8% la 10%
TVA de 9% la locuinţele sub 600.000 lei, de la 5%;
Companiile cu afaceri de peste 50 de milioane de euro vor plăti un impozit minim de 1% pe cifra de afaceri.
Impozit de 1% pe case şi apartamente a căror valoare cumulată depășește 500.000 de euro;
Taxă de 5% la vânzarea imobilelor;
Băncile vor plăti un impozit de 1% pe cifra de afaceri,
Scăderea plafonului la 300.000 de lei (60.000 de euro) pentru microîntreprinderi, de la 500.000 de euro, în prezent;
Impozit pe venit pentru programatorii din IT cu salariu de peste 10.000 de lei.
Trecerea de la aplicarea cotei reduse de TVA de 9% la aplicarea cotei standard de TVA pentru livrarea de bere fără alcool și de alimente cu zahăr adăugat, al căror conținut total de zahăr este de minimum 10g/100g produs.

Continue Reading
To Top