Gata, s-a aflat! De când vor putea călătorii românii fară vize în America

Știri interne

Gata, s-a aflat data exacta! De când vor putea călătorii românii fară vize în America

Gata, s-a aflat data exacta! De când vor putea călătorii românii fară vize în America

De la 1 decembrie 2025, am putea călători în Statele Unite fără să mai avem nevoie de viză. Anunțul a fost făcut de ambasadorul țării noastre la Washington, Dan-Andrei Muraru.

În luna martie a acestui an, senatorii americani au făcut primul pas important: au introdus proiectul de lege prin care se recomandă includerea României în programul Visa Waiver.

Ambasadorul nostru la Washington spune că Statele Unite ne oferă asistență tehnică pentru îndeplinirea condițiilor de intrare în program.

Una dintre condiții este ca rata de refuz să scadă sub 3 procente.

”Nu am nicio îndoială că România va intra în programul Visa Waiver la 1 decembrie 2025. Sunt gata să pun și rămășag cu dumneavoastră pentru că știu cum stau lucrurile, știu care este angajamentul Statelor Unite în această direcție, știu ce face România și ce a făcut România în ultimele luni în această direcție. Avem un comitet interministerial și știm cum arată cifrele.

Cifrele arată bine și vor arăta și mai bine anul viitor, adică știți că avem de fapt două culoare pe care alergăm în același timp”, a declarat Andrei Muraru, ambasadorul României la Washington, într-un interviu exclusiv acordat lui Mihai Gâdea pentru emisiunea Sinteza Zilei.

”Pe de o parte, sunt câteva acorduri privind prevenirea și combaterea terorismului și a infracționalității transfrontaliere și, pe de altă parte, avem această rată de refuz care anul acesta sperăm să fie undeva spre 7-8% și care trebuie să fie sub 3% într-un an fiscal american, adică de la 1 octombrie până la sfârșitul lunii septembrie a anului viitor.

Acest lucru suntem convinși că îl putem face anul viitor. Aceste acorduri să fie încheiate anul acesta și anul viitor să putem să ne concentrăm doar pe această scădere a ratei de refuz sub 3%.

Este un proces formal în care Departamentul Securității Naționale împreună cu Departamentul de Stat al Statelor Unite propun Congresului ca România să devină parte a programului Visa Waiver și suntem convinși că putem să avansăm în această direcție.

Va fi un pas extraordinar, în primul rând, nu pentru mândria noastră, dar pentru statutul României în raport cu Statele Unite”, a mai spus Andrei Muraru, ambasadorul României la Washington.

Continue Reading
To Top