Știri interne

Dr. Mihail Pautov: „Dacă medicul tău ți-a recomandat să iei Vitamina D, trimite-i…”

Dr. Mihail Pautov: „Dacă medicul tău ți-a recomandat să iei Vitamina D, trimite-i…”

Multe persoane au carenţă de vitamina D, mai ales în sezonul rece. În acest caz, medicii recomandă suplimentele care conţin această vitamină. Într-o postare pe Facebook, medicul Mihail Pautov comentează acest subiect.

“Daca te simti prost ca nu ai luat pana acum / ai uitat sa iei suplimente cu Vitamina D … nu ai de ce sa te simti prost – pentru ca nu ai pierdut nimic. Asta spune si cel mai mare trial clinic dublu-orb care a studiat efectele suplimentarii Vitaminei D, fie ele bune sau rele – si ce au gasit ei, pe scurt – este ca sumplimentarea cu Vit D NU ARE niciun fel de efect; nici bun nici rau; Exceptie fac, bineinteles, copiii si anumite grupe de risc – persoane cu boli autoimune, persoane cu cancere avansate cu metastaze si batranii din centrele de seniori care nu prea ies pe-afara si nu se expun la soare.

De ce? Pentru ca Vitamina D este doar un bio-marker al sanatatii noastre fizice, la fel cum o nota in catalog este un marker al cunostintelor noastre; Daca schimbi un 4 din catalog cu un 10 asta nu iti va aduce cunostinte in plus; Pentru a schimba nota cu adevarat => trebuie sa inveti.

Greseala vine din sutele de studii in care s-a gasit o relatie de corelatie (nu cauzalitate) intre concentratia mica de Vitamina D din sange si boli cardiovasculare, cancere, osteoporoza; Am banuit atunci, in mod gresit, ca problema este nivelul scazut de Vitamina D si am inceput sa dam suplimente, imbogatind o intreaga industrie;

In realitate, persoanele care au nivel normal de Vitamina D sunt persoane care mananca echilibrat si includ in alimentatia lor surse naturale de Vitamina D, precum ouale, pestele salbatic sau ciupercile; Protectia lor nu vine de la nivelul normal de Vitamina D ci de la restul de vitamine, minerale si fitonutrienti care vin cu aceasta alimentatie.

Persoanele care au nivel normal de Vitamina D sunt persoane care se expun zilnic in mod sanatos la soare: plimbare sau alergat dimineata sau dupa pranz in aer liber; Protectia lor nu vine de la nivelul normal de Vitamina D ci de la activitatea fizica, in aer liber, oricare ar fi ea, care vine la pachet cu aceasta expunere la soare si creste nivelul de Vitamina D in sange; iar suplimente care sa inlocuiasca activitatea fizica inca nu exista;

S-a constatat, in acelasi studiu, ca un nivel sigur/safe de vitamina D este de 2000UI si ca acest nivel nu face rau;

Daca medicul tau ti-a recomandat sa iei Vitamina D, trimite-i acest studiu cu date preliminare si discuta cu el pe marginea acestui subiect pentru a te asigura ca faci parte din grupa de risc care beneficiaza REAL de pe urma suplimentarii.

Continue Reading
To Top