Știri interne

Se recalculează toate pensiile! S-a aflat cu cât vor crește. Informația momentului în România

Se recalculează toate pensiile! S-a aflat cu cât vor crește. Informația momentului în România

Marea recalculare a pensiilor în România! Totul trebuie să se termine până în noiembrie 2023. Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a anunțat deja cu cât vor crește pensiile.

Cresc pensiile românilor! Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a anunțat că, până în noiembrie 2023, toate pensiile vor fi recalculate.

Pensiile vor fi majorate apoi cu până la 20%. Majorarea pensiilor va costa statul român 16 miliarde de lei, fix cât va încasa de la mediul privat în urmă creșterii taxelor şi a impozitelor.

„Formula de calcul are două elemente componente. Ca prim element de calcul – valoarea de referinţă a punctului de pensie. Era ca element de analiza 71 de lei.

Şi cel de al doilea element era numărul de puncte. Se calculează ca un raport simplu între salariul de incadrare lunar al omului raportat la salariul mediu brut pe economie.

Modalitatea de calcul din sistemul public de pensie se apropie foarte mult de nivelul de contributivitate. (…)

Jalonul pe care în avem în PNRR are două obiective foarte clare: înlăturarea inechităților din sistemul de pensii şi aici discutăm de acele pensii care au o valoare mică, a celor 1,6 milioane de beneficiari şi reașezarea şi recalcularea a pensiilor în funcţie de acest metodologii de calcul, dar care aduc ca element de noutate acest număr de puncte dependent de salariul mediu din economie şi salariul de încadrare acelui din sistemul public de pensii”, a explicat ministrul Finanţelor.

Noua formulă de calcul a pensiilor va fi compusă din două elemente

Ministrul Finanțelor a anunțat, miercuri, că implementarea reformei privind sistemul de pensii general este în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), fiind responsabilitatea Ministerului Muncii și Protecției Sociale.

Există două cerințe în acest jalon fundamentale, cea referitoare la eliminarea inechităților din sistemul public de pensii și cea referitoare la reașezarea pensiilor din sistemul public de pensii.

„Respectiv pensiile mici să le aducem și să le corectăm la o valoare cât mai apropiată de nevoia aceasta și condițiile de viață pe care oamenii le au. Din acest punct de vedere, cele două cerințe duc la o creștere a pensiilor, dar Ministerul Muncii sunt convins că are toate elementele și informațiile necesare pentru a oferi detalii tehnice asupra acestui subiect”, a spus el, miercuri, pentru B1 TV.

Potrivit lui, noua formulă de calcul a pensiilor va fi compusă din două elemente. Are ca prim element de calcul valoarea de referință, respectiv valoarea de referință a punctului de pensie, și cel de-al doilea element este numărul de puncte. Acest număr de puncte se calculează ca și un raport simplu între salariul de încadrare lunar al omului raportat la salariul mediu brut din economie.

„Ceea ce înseamnă că modalitatea de calcul din sistemul public de pensii a pensiilor se apropie foarte mult de nivelul de contributivitate și de remunerație pe care l-a avut omul”, a explicat oficialul român.

Continue Reading
To Top