Știri interne

Grupa de sânge, trecută în buletinul românilor. Dr. Tudor Ciuhodaru: ”Ar putea salva multe vieți”

Grupa de sânge, trecută în buletinul românilor. Dr. Tudor Ciuhodaru: ”Ar putea salva multe vieți”

În prezent, pe cărțile de identitate sunt trecute numele și prenumele, sexul și domiciliul, iar în cazul minorilor și numele tatălui.

Dacă proiectul de lege va trece și de Camera Deputaților și va fi adoptat, atunci se va reveni la o măsură care a fost in vigoare înainte de 1990.

Medicii cred că măsura este una bună și poate salva multe vieți.

”Nu cred că ar fi o problemă neapărat din punct de vedere tehnic și juridic să se facă acest lucru, mai ales dacă ne gândim că donarea este insuficientă și chiar nu există un program de urgență în situații de criză.

Pe de altă parte, nu ar fi rău să existe în acest moment și o educație pentru promovarea donării și chiar și un registru unic al donatorilor de sânge, în așa fel încât să se știe în ce zonă a țării ai anumite grupe de sânge, cu un anumit RH.

Au fost foarte multe tragedii în ultima perioadă și acum ar fi un gest nobil, care ar putea salva multe vieți dacă ar exista acest lucru.

Pe de altă parte, trebuie spus că mi-aș dori ca acest lucru să fie pe acel dosar electronic al pacientului și că nimeni nu primește sânge, fără a fi niște teste de compatibilitate făcute în unitățile de primiri urgențe sau în spitalele din România.

În momentul în care nu ai grupa și RH-ul adaptat pacientului, atunci există și alte metode prin care se poate compensa o astfel de pierdere. Dar este important să știm și grupa sanguină și RH-ul, sunt lucruri elementare”, a declarat dr. Tudor Ciuhodaru, medic primar medicină de urgență, pentru Antena 3 CNN.

Continue Reading
To Top