Știri interne

Cu cât cresc pensiile românilor după noua formulă. Tabelul care arată majorările de 0%-30% pentru cinci milioane de pensionari

Cu cât cresc pensiile românilor după noua formulă. Tabelul care arată majorările de 0%-30% pentru cinci milioane de pensionari

Pensiile românilor vor creşte, după recalculare, cu până la 30%, potrivit unor calcule prezentate la Antena 3 CNN şi făcute după noua formulă.

Astfel, în funcţie de legea după care s-au pensionat, dar şi după anul naşterii şi cel al ieşirii la pensie, românii se pot bucura se majorări de pensii de până la 30%.

Tabelul prezentat la Antena 3 CNN arată că românii care vor beneficia de creşterea pensiei cu circa 30% sunt cei născuţi în perioada aprilie 1945-septembrie 1946 şi care s-au pensionat în intervalul septembrie 2008-iulie 2010.

Tot un procentaj de creştere a pensiei în jurul a 30% li se va aplica şi românilor născuţi în perioada mai-septembrie 1948 şi care s-au pensionat în intervalul octombrie 2012-martie 2013.

O creştere a pensiei la jumătate, de circa 15%, se va aplica celor născuţi în perioada iulie 1947-aprilie 1948 şi care au ieşit la pensie din septembrie 2011 până în septembrie 2012.

La aceste valori, se ia în calcul stagiul de cotizare şi vârsta asiguratului la ieşirea la pensie.

Şeful Casei Naţionale de Pensii, Daniel Baciu, a anunţat, la Antena 3 CNN, şi cât va mai dura recalcularea şi indexarea pensiilor românilor.

“În mod normal ar trebuie să avem parte de amândouă, şi de indexare, şi de recalcularea pensiilor până anul viitor. Sunt lucruri diferite care apar în lege.

Vorbim de indexare care va respecta inflația. Iar recalcularea va fi folosită pentru a recalcula pe baza noii formulate de calcul a pensiilor.

Recalcularea este precedată de procesul de evaluare a tuturor dosarelor în plată, ceea ce se face în prezent în casele teritoriale de pensii.

Acest proces este pe final, deja suntem la 90% din numărul dosarelor evaluate şi speram ca în perioada următoare să finalizăm acest proces de evaluare care este cel mai greu.

Fiecare dosar este luat din arhivă, verificat și digitalizat, adică trecut într-un sistem informatic de ultimă generaţie.

După ce finalizăm acest proces vom trece la recalcularea pensiilor după noua formulă de calcul din noua lege a pensiilor.

Noi trebuie să terminăm acest proces în anul 2023, pentru că apoi va trebui să intrăm în vigoare cu noua lege a pensiilor, iar acest proces de digitalizare şi evaluare va trebui să fie finalizat anul acesta”, a mai declarat șeful Casei Naţionale de Pensii, Daniel Baciu, la Antena 3 CNN.

Continue Reading
To Top