Elevii din România pot primi 500 de lei. Până la ce data pot depune părinții cererea

Știri interne

Elevii din România pot primi 500 de lei. Până la ce data pot depune părinții cererea

Elevii din România pot primi 500 de lei. Până la ce data pot depune părinții cererea

O nouă inițiativă legislativă propusă aduce vești promițătoare pentru elevii din România. Aceștia ar putea beneficia de tichete educaționale în valoare de 500 de lei pe an școlar. Părinții au la dispoziție o perioadă limitată pentru a depune cererile pentru aceste tichete.

Un proiect de lege ar putea aduce vești bune pentru elevii din România, oferindu-le șansa de a primi 500 de lei în fiecare an școlar. Conform proiectului, părinții elevilor încadrați în categoria de sprijin pentru educație vor putea depune cereri pentru aceste tichete educaționale, începând cu data de 12 octombrie și până la data limită de 26 octombrie, dacă proiectul este aprobat de Guvern.

Vești bune pentru elevii din România

Aceste tichete educaționale sunt destinate unui număr estimat de 410.000 de elevi din medii defavorizate, cu vârste cuprinse între învățământul preșcolar, primar și gimnazial. Conform textului proiectului de ordonanță, sprijinul financiar ar urma să fie acordat într-o singură tranșă anuală, începând cu anul școlar 2023-2024.

„(1) Măsurile auxiliare care se aplică în cadrul Schemei naționale de sprijin pentru elevii cei mai defavorizați 2023-2027 pot include măsuri de educaţie cu privire la încurajarea frecventării şcolii, asigurarea igienei corporale şi a locuinţei proprii, orientare şcolară şi/sau profesională, sfaturi de gestionare a bugetului, facilitarea accesului la serviciile medicale, recomandări educaţionale şi culturale”, conform documentului.

Această inițiativă are ca scop susținerea financiară a familiilor cu venituri reduse, pentru a asigura accesul copiilor lor la educație.

„a) copiii dezavantajaţi din învăţământul de stat preşcolar înscrişi în învăţământul de stat care îndeplinesc condiţiile, în luna iulie a fiecărui an, pentru obţinerea sprijinului educaţional acordat copiilor din familii defavorizate conform Legii nr. 248/2015 privind stimularea participării în învăţământul preşcolar a copiilor provenind din familii defavorizate, cu modificările şi completările ulterioare”, scrie în proiectul de OUG.

Ce se prevede în actul normativ

Actul normativ prevede și alte măsuri care pot fi acordate în cadrul Schemei Naționale de Sprijin pentru Elevii Cei Mai Defavorizați 2023-2027, cum ar fi educația privind frecventarea școlii, serviciile medicale, și sfaturi de gestionare a bugetului, în beneficiul elevilor și familiilor lor.

„b) copiii dezavantajaţi din învăţământul de stat primar înscrişi în învăţământul de stat primar care îndeplinesc criteriile de venit stabilite în Programul naţional de rechizite şcolare, conform Ordonanţei Guvernului nr. 33/2001 privind acordarea de rechizite şcolare în anul şcolar 2001-2002, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 126/2002, respectiv care sunt în întreţinerea familiilor al căror venit mediu net lunar pe membru de familie, realizat în luna iulie a fiecărui an, este de maximum 50% din salariul de bază minim brut pe ţară”, se mai arată în proiect.

Această inovație legislativă, dacă aprobată, poate aduce un sprijin semnificativ pentru elevii din medii vulnerabile, contribuind la asigurarea unei șanse egale în ceea ce privește educația.

„c) copiii dezavantajaţi din învăţământul de stat gimnazial înscrişi în învăţământul de stat gimnazial, care îndeplinesc criteriile de venit stabilite în Programul naţional de rechizite şcolare, conform Ordonanţei Guvernului nr. 33/2001 privind acordarea de rechizite şcolare în anul şcolar 2001-2002, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 126/2002, respectiv care sunt în întreţinerea familiilor al căror venit mediu net lunar pe membru de familie, realizat în luna iulie a fiecărui an, este de maximum 50% din salariul de bază minim brut pe ţară”, se precizează în proiect.

Elevii din România pot beneficia de acest ajutor dacă se încadrează în condițiile pe care le-am menționat mai sus.

Continue Reading
To Top