Știri interne

Calcularea pensiilor din România! Decizie de ultimă oră pentru dosarele de pensii

Calcularea pensiilor din România! Decizie de ultimă oră pentru dosarele de pensii

Dosarele de pensii pentru anumiți români vor fi soluționate mai repede, anunță Ministerul Muncii și Solidarității Sociale (MMSS) prin intermediul unui mesaj pe Facebook.

Dosare de pensii procesate mai repede! Ministrul Muncii și Solidarității Sociale din România, Simona Bucura-Oprescu, a făcut progrese semnificative în procesul de soluționare mai rapidă a dosarelor de pensii ale românilor care au lucrat sau lucrează în Italia.

În marja Consiliului Uniunii Europene dedicat miniștrilor muncii, ocupării și politicilor sociale, ministrul Bucura-Oprescu a avut o întâlnire bilaterală la Luxemburg cu omoloaga sa din Republica Italiană, Marina Elvira Calderone, ministru al Muncii și Politicilor Sociale.

Această întâlnire a reprezentat un pas important în îmbunătățirea procesului de recunoaștere a drepturilor de pensie ale românilor din Italia.

Situația era una alarmantă, cu dosarele de pensii care se soluționau foarte greoi. În anumite cazuri dura până la trei ani. Aceasta a fost o sursă majoră de frustrare pentru românii care au muncit în Italia și care își așteptau cu nerăbdare drepturile de pensie.

”Ministrul Simona Bucura-Oprescu a avut la Luxemburg, la solicitarea sa și în marja Consiliului Uniunii Europene dedicat miniştrilor muncii, ocupării şi politicilor sociale, o întâlnire bilaterală cu omoloaga sa din Republica Italiană, Marina Elvira Calderone – ministru al Muncii și Politicilor Sociale.

Simona Bucura-Oprescu a prezentat ministrului italian situația recunoașterii drepturilor de #pensie ale românilor care au lucrat sau lucrează în Italia. Casele de Pensii din #România au semnalat faptul că procesul recunoașterii drepturilor respective se desfășoară extrem de greoi, putând ajunge până la o durată de trei ani”, arată Ministerul Muncii pe pagina de Facebook.

Întâlnirea dintre ministrul Bucura-Oprescu și omologul său italian, Marina Elvira Calderone, a condus la adoptarea unor măsuri concrete. Astfel, Ministerul Muncii din Italia a luat hotărârea de a forma un grup de 10 funcționari. Ei vor fi specializați în soluționarea rapidă a cererilor primite online de la cetățenii români prin intermediul sistemului RINA.

Acești funcționari se vor concentra pe dosarele întârziate, care numără în prezent aproximativ 5.000 de cazuri. Inițiativa vizează eliminarea blocajului și accelerarea procesului de recunoaștere a drepturilor de pensie ale românilor din Italia.

”Îi mulțumesc doamnei ministru Marina Elvira Calderone pentru reacția imediată pe care a avut-o în urma bilateralei de la reuniunea EPSCO, pentru implicarea sa personală în soluționarea unei probleme care vizează toți lucrătorii români din Italia. Ne unim, astfel, forțele pentru ca românii să aibă acces mai rapid la un drept binemeritat. Buna cooperare dintre Ministerul Muncii și Solidarității Sociale din România și Ministerul Muncii și Politicilor Sociale din Italia va continua”, a declarat ministrul Simona Bucura-Oprescu.

În Italia, există peste un milion de români. Numărul contractelor de muncă încheiate de aceștia pe teritoriul peninsulei se ridică la peste 600.000. Institutul de Asigurări Sociale de la Terni (INPS) din Italia, care este Polul de Competență, gestionează cel mai mare număr de cereri de obținere a pensiei comunitare în relația cu instituțiile române. În urma acestor eforturi, speranța este că românii care au contribuit la forța de muncă italiană vor primi mai rapid drepturile de pensie cuvenite.

Continue Reading
To Top