Știri interne

Șeful Casei de Pensii a anunțat care sunt românii care vor primi mai mulți bani după recalcularea pensiilor: ”Nu va fi la fel pentru toată lumea!”

Șeful Casei de Pensii a anunțat care sunt românii care vor primi mai mulți bani după recalcularea pensiilor: ”Nu va fi la fel pentru toată lumea!”

Șeful Casei Naționale de Pensii Publice, Daniel Baciu, a explicat care vor fi românii care vor primi un procent mai mare după recalcularea pensiilor.

Daniel Baciu susține că majorările care ar urma să aibă loc la 1 septembrie 2024 vor fi diferite, nu ca cele de la 1 ianuarie.

”Nicio pensie nu va scădea. O mare parte din pensii vor avea creșteri. Creșterile nu sunt exact ca la majorarea de la 1 ianuarie, pentru toată lumea același procent. Și în funcție de… aici intervine particularitatea fiecărui pensionar, în funcție de istoricul profesional, anii de cotizare, intervine și acel indice de corecție. Cei care au ieșit după 2020 au beneficiat de un indice mai favorizant, de 1,41, în detrimentul celor care nu au beneficiat de acel indice de corecție.

Aici creșterile nu vor fi la fel pentru toată lumea, vor fi în funcție de anul pensionării, în funcție de numărul de puncte acumulate, în funcție de stagiul de cotizare realizat de-a lungul timpului”, a explicat Daniel Baciu.

”Încercăm ca acest proces de evaluare să îl închidem foarte repede și după aceea să avem și legea publicată în Monitorul Oficial pentru a putea să angajăm și credite bugetare pentru cei care vor să facă programul informatic care să aplice noile prevederi din noua lege a pensiilor. Noi trebuie să implementăm practic noua lege a pensiilor după ce vom avea și normele metodologice tot așa finalizate.

Va trebui după aceea efectiv să lucrăm la programul informatic de calcul al pensiilor astfel încât cu data de 1 septembrie să avem deja pensiile recalculate. Ne capacităm cu toții la maximum ca să reușim ca, în septembrie, să avem acest lucru așa cum prevede de fapt noul proiect. Au rămas într-adevăr dosarele foarte grele, foarte complicate, dar această perioadă de evaluare este practic cea mai grea etapă și noi sperăm să o terminăm foarte, foarte repede.

Nicio pensie nu va scădea. Eventual dacă din formula de calcul actuală va ieși un cuantum inferior al cărui cuantum există în plată, oamenii vor rămâne… este un principiu universal valabil care a fost valabil în toate legislațiile anterioare ale pensiilor, omul rămâne cu pensia cea mai avantajoasă în plată”, a mai spus șeful Casei de Pensii la Realitatea Plus.

Continue Reading
To Top