Se anunță Vortex polar în România, în această iarnă! Când începe să ningă. Prognoza meteo
Cu venirea sezonului rece, România se pregătește să facă față unei schimbări semnificative a vremii. Meteorologii anunță că în această iarnă se apropie un Vortex polar, care va aduce cu el temperaturi mai scăzute și condiții propice pentru precipitații în formă de zăpadă.
În perioada următoare, românii se vor confrunta cu schimbări bruște de vreme, marcate de intervale cu vânt puternic, ploi și averse în mai multe regiuni ale țării.
Temperaturile vor varia până la 25 de grade Celsius în unele zone. Cu toate acestea, mulți se întreabă când vor cădea primele fulgi de zăpadă.
Potrivit meteorologilor, după răcirea din mijlocul acestei săptămâni, o masă de aer cald de origine tropicală va aduce ploi și averse în majoritatea regiunilor, cu cantități de apă ce pot atinge local 20-30 de litri pe metru pătrat, iar în zonele de munte chiar mai mult. Nu sunt excluse nici câteva tunete și fulgere, în special în ziua de sâmbătă.
În vestul și nordul țării, vor fi posibile câteva ploi și în prima parte a săptămânii viitoare, în timp ce în sud și est, vremea va rămâne caldă și destul de însorită, cu temperaturi maxime cuprinse între 18 și 23 de grade Celsius.
Când va ninge la noi în țară
Deși temperaturile vor începe să scadă de la mijlocul săptămânii, în unele regiuni se va menține un nivel relativ ridicat pentru luna noiembrie. Se estimează că ploile ar putea reveni spre sfârșitul săptămânii, mai ales în nord și vest.
Despre venirea iernii, meteorologul Simona Căpșună precizează că prima zăpadă ar putea să nu apară în România decât după luna decembrie, datorită activității ciclonice din Atlantic, care aduce un curent jet puternic și exclude orice tentativă de instaurare a unui climat iernatic în zonele joase ale țării.
„Noiembrie se prefigurează o lună cu mai multe precipitații, ele sunt deja active, vor fi în trecere cam peste toată țara, în fiecare săptămână. La nivelul întregii luni, tendința este de exces de umiditate”, spune meteorologul Simona Căpşună
Cu toate acestea, după mijlocul lunii, circulația atmosferică pare să cunoască unele schimbări, iar România ar putea să se afle în partea “caldă” a continentului. Rămâne de văzut ce vor mai anunța meteorologii.