Semnele banale care indică o intoleranţă la histamină | Dr. Hâncu: "Apar după 20-30 minute şi se poate ajunge chiar la colaps"

Sanatate

Semnele banale care indică o intoleranţă la histamină | Dr. Hâncu: “Apar după 20-30 minute şi se poate ajunge chiar la colaps”

Semnele banale care indică o intoleranţă la histamină | Dr. Hâncu: “Apar după 20-30 minute şi se poate ajunge chiar la colaps”

Medicul Anca Hâncu a vorbit, în cadrul rubricii Sfat de sănătate cu Andreea Cigolea, despre intoleranța la histamină, adică un dezechilibru între histamina acumulată în organism şi capacitatea de degradare a acesteia.

Invitată în cadrul emisiunii Sfat de Sănătate cu Andreea Cigolea, medicul Anca Hâncă a mai vorbit şi despre ce alimente conțin această substanță și care sunt simptomele intoleranței.

“Histamină este o diamină care este implicată în procesele inflamatorii şi nu numai. Dacă este acumulată în exces, aceasta va declanşa diverse simptome. Acest simptome pot fi la nivel digestiv, cum ar fi balonare, senzaţie de prea plin, greaţă, vărsături, diaree sau constipaţie Aceste simptome apar cam la 20, 30 de minute de la alimentaţie.

Simptomele intoleranței la histamină

la nivelul pielii: urticarie, eczeme, mancărimi, umflatură

la nivel oro-faringian: mâncărimi, tumefiere la nivelul buzelor, limbii și glotei, secreții nazale apoase, strănut

la nivel gastrointestinal: reflux, dureri, crampe, balonare, diaree

la nivel pulmonar: tuse, manifestări de tip astmatic

la nivel cardiovascular: modificări tensionale, aritmii

la nivel osteoarticular și muscular: fibromialgie, cu dureri musculare, articulare și de tendoane

altele: migrenă, dureri de cap, amețeli

Totodată, se mai pot declanşa şi simptome respiratorii. Vorbim aici despre rinoree, respiraţie şuierătoare, crize asmatice, dureri de cap sau cefalee. La nivelul pielii poate apărea urticaria, eritem, edemul. La nivelul aparatului cardiovascular apare hipotensiunea şi se poate ajunge chiar la colaps.

Deci, reacţiile grave apar dacă mâncăm anumite alimente cu un conţinut mai mare de histamină sau dacă suntem printre cei care nu au enizima suficientă, numită diaminoxidază, prin care are loc metabolizarea acestei histamine.

Exemple de alimente- murături, brânzeturile, vinul roşu. Cu aceste alimente avem şansa să creştem foarte mult cantitatea de histamină. Mai vorbimi şi de fructe: căpșuni, kiwi, banană, ananas, chiar și anumite legume vinete, spanac, roşii. Chiar şi acele mezeluri din carne afumată declanşează reacţiile enumerate mai sus.

Alimente cu conținut scăzut de histamină

carne, pește proaspăt

gălbenușul de ou, albușul de ou (gătit, nu crud)

fructe proaspete (cu excepția căpșunilor)

legume proaspete (cu excepția roșiilor)

cereale

lapte proaspăt pasteurizat

Alimente cu conținut ridicat de histamină

alcool

brânzeturi maturate

mezeluri afumate (salam, cârnați, suncă afumată)

năut

soia

nuci

cacao (este inclusă și ciocolata)

dulciuri sau snacks-uri cu aditivi și coloranți

oțet

Intoleranța la histamină poate fi genetică, dar poate fi și dobândită în timpul vieții. Poate fi temporară, ca urmare a consumului de alcool sau temporară, ca urmare a tratamentului cu anumite medicamente.

Intoleranța are mecanismul enzimatic, deci nu avem această enzimă în cantitate suficientă pentru a metaboliza histamină, sau ne aducem o cantitate mult prea mare pe care corpul nu mai reușește să o metabolizeze.

Interesant este că la 80-90% dintre persoanele care au intoleranță la gluten poate să apară şi această intoleranță la histamină, deci lucrurile sunt mult mai complicate, mai ales că intoleranță la histamină apare și în cadrul afecțiunilor intestinale, în cadrul diverselor afecțiuni în care mucoasa intestinală este perturbată.

Există un regim alimentar de excludere a alimentelor care conțin histamină, care trebuie ținut între 4 și 8 săptămâni. Regimul va fi mai strict sau cumva mai permisiv, în funcție de simptomatologia descrisă de către pacient.

Există și un tratament cu un supliment pe bază de diaminoxidază, adică enzima care realizează metabolizarea histaminei. Este este un extract din rinichi de porc.

Poate apărea şi la copii, de aceea trebuie să fim atenţi ce mănâncă cel mic.

S-a stabilit că și gestionarea stresului ajută în tratarea intoleranței la histamină, dat fiind faptul că situațiile tensionate contribuie la eliberarea excesivă a acestui compus în organism. Prin urmare, anumite tehnici de gestionare a stresului, cum ar fi meditația, respirația profundă, yoga sau alte tehnici de relaxare pot fi utile în controlul simptomelor specifice.

De ce apare intoleranța la histamină

– alimentația: unele alimente, băuturi care conțin cantități ridicate de histamină

– anumite afecțiuni: boala celiaca, boala inflamatorie intestinală, infecțiile intestinale cronice, sindromul de colon iritabil

– unele medicamente: antidepresive, antibiotice, antiaritmice, antihipertensive, anestezice locale

Continue Reading
To Top