Plata pensiilor majorate începe astăzi, pentru anumiți români. Ce seniori primesc banii mai devreme

Știri interne

Recalcularea pensiilor din România! S-a aflat exact cum se face

Recalcularea pensiilor din România! S-a aflat exact cum se face

Majorare pensii 2024. Președintele Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu, a oferit, sâmbătă, lămuriri cu privire la cele două majorări de pensii care vor avea loc anul viitor. Potrivit lui, punctele de stabilitate vor fi cele care vor face diferența.

Majorare pensii 2024. Președintele Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu, a oferit, sâmbătă, un interviu televizat. Aici, el a explicat, la tablă, în mod aplicat, cât vor primi pensionarii în plus, începând cu anul 2024.

Baciu spune că punctele de stabilitate sunt acelea care contribuie la o creștere semnificativă pentru seniori. El oferă și un exemplu.

Un bărbat care a muncit timp de 31 de ani pentru salariul minim va primi acum o pensie minimă. Șeful Casei de pensii spune că, același om va primi, până în septembrie 2024, o creștere a pensiei cu 50% față de nivelul actual.

„Să vedem ce se întâmplă cu un bărbat care s-a pensionat conform legii 3/1977. Am ținut să să luăm aceste exemple în funcție de legea care a fost în vigoare la momentul respectiv tocmai pentru a sublinia că indiferent de momentul în care a ieșit, că vorbim de legea 3, că vorbim de legea 19, că vorbim de actuală lege, cresterile sunt la fel, vor fi în funcție de numărul de puncte și vor avea aceeași pensie.

În cazul de față am luat un bărbat pensionat în baza legii 3/1977 cu un stagiu de cotizare de 31 de ani 6 luni și 23 de zile a cărui pensie în momentul de față în plata este de 1108 lei și primește suma de 1125 de lei cât este în momentul de față indemnizația minimă socială”, a spus Baciu.

Reprezentantul Casei de Pensii a explicat și că, din prima zi a anului viitor, pensionarii vor avea indexarea cu rata inflației. El a explicat cum va funcționa noua lege a pensiilor în această direcție:

„De la 1 ianuarie 2024 avem acea indexare pentru toți pensionarii în plata de 13,8% astfel încât punctul de pensie va fi majorat la 1262 de lei, dar același mecanism de indexare se aplică și indemnizației minime sociale astfel încât primește indemnizația socială de dată această de 1281 de lei.

În septembrie 2024 pentru faptul că are acești 31 de ani 6 luni și 23 de zile primește acele puncte de stabilitate. 2,5 puncte pentru faptul că este peste 25 de ani, mai are 0,75 puncte pentru că este peste 30 de ani, iar pentru cele 6 luni mai primește 0,375 de puncte, aceste puncte se adaugă la numărul total de puncte calculat pe contributivitate. Cuantumul pensiei 1675 de lei și observăm că față de pensia în plata este o creștere de 51,17%”, a precizat președintele Casei Naționale de Pensii.

Continue Reading
To Top