Știri interne

Romania plange! S-a stins o mare actrita… Ce durere!

Romania plange! S-a stins o mare actrita… Ce durere!

A murit Anda Caropol. Actrița a jucat pe scena Teatrului Nottara peste 50 de ani

Anda Caropol, actrița care a încântat publicul Teatrului Nottara timp de peste 50 de ani, a trecut în eternitate, la vârsta de 84 de ani. Artista a jucat „roluri cuceritoare alături de unii dintre cei mai mari actori ai teatrului românesc, de la George Constantin la Ştefan Iordache, de la Gilda Marinescu la Alexandru Repan”, au scris, miercuri seară, colegii de la teatru, pe o rețea socială.

„Actriţa Anda Caropol a trecut în eternitate. De o desăvârşită discreţie, inocenţă şi iubire pentru meserie, Anda Caropol şi-a petrecut în Teatrul Nottara peste cincizeci de ani, timp în care a jucat roluri cuceritoare, alături de unii dintre cei mai mari actori ai teatrului românesc, de la George Constantin la Ştefan Iordache, de la Gilda Marinescu la Alexandru Repan”, se scrie în mesajul postat miercuri seară, pe contul de Facebook al Teatrului Nottara.

Născută în 1939, Anda Caropol a absolvit în anul 1960 Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică, specializarea „Arta actorului”, la clasa profesorului A. Pop Marţian.

A debutat în „Sonet pentru o păpuşă“ de Sergiu Fărcăşan, în regia lui Lucian Giurchescu, iar în piesa „Hamlet”, în regia lui Dinu Cernescu, a fost Ofelia unui Hamlet celebru, interpretat de Ştefan Iordache. A mai jucat în „Au fost odată două orfeline”, în regia Sandei Manu, „Henric al IV-lea” de Luigi Pirandello, în regia lui Lucian Giurchescu, şi „O casă onorabilă” de Horia Lovinescu, „O lună la ţară”, de Turgheniev, „Bună seara, domnule Wilde!”, şi a interpretat și alte multe roluri, atât în teatru, cât şi în filme. Și UNITER a transmis un mesaj prin care își exprimă regretul la aflarea veștii despre moartea iubitei actrițe.

„UNITER îşi exprimă tristeţea la aflarea veştii că îndrăgita actriţă de teatru şi film Anda Caropol ne-a părăsit. Un om care parcă împrăştia linişte în juru-i, un om echilibrat, cu privire melancolică, de a cărei prezenţă s-a bucurat colectivul Teatrului Nottara vreme de peste 50 de ani… Anda Caropol a fost apreciată de colegi pentru seriozitatea în munca la scenă, pentru sensibilitatea şi pentru modestia ieşite din comun. A interpretat sute de roluri cu o captivantă fineţe, cu fragilitate şi migală microscopică, transmiţând iar şi iar o nebănuită putere de expresie. Anda Caropol a ştiut şi s-a bucurat să poată dărui teatru cu râvnă nedisimulată”, a transmis UNITER. Teatrul Nottara a anunțat că trupul neînsufleţit va fi depus joi, 14 decembrie, între orele 11.00 şi 14.00, în foaier, iar cei care doresc să-i aducă un ultim omagiu o pot face între orele menționate.

Anda Caropol va fi apoi depusă la capela Cimitirului Străulești 2, unde va fi înmormântată.

Continue Reading
To Top