Știri interne

Nu mai poți avea permis auto dacă nu treci testul. Cine sunt cei vizați de noile măsuri

Nu mai poți avea permis auto dacă nu treci testul. Cine sunt cei vizați de noile măsuri

Vești proaste pentru șoferi, de la Bruxelles. Uniunea Europeană (UE) vrea să introducă un test obligatoriu pentru toți cei care au permis auto. Decizia a stârnit mai multe reacții din partea statelor membre.

Toți cei cu permis auto, cu vârsta de 70 de ani și peste erau vizați. Uniunea Europeană (UE) planifica să introducă teste de sănătate regulate obligatorii pentru aceștia. Totuși, anunțul a stârnit mai multe reacții din partea statelor membre.

UE planifica să introducă teste pentru cei cu permis auto

În acest context, Bruxelles-ul a luat o decizie de ultim moment. Miniștrii transporturilor din UE au anulat această idee în timpul întâlnirii lor de luni, 4 decembrie. Astfel, testele obligatorii pentru șoferii în vârstă au fost excluse.

O fost exclusă o altă măsură. Este vorba despre o obligație la nivel european pentru cetățenii în vârstă de a-și reînnoi permisul de conducere la fiecare cinci ani.

Decizia a fost salutată de Volker Wissing, ministrul federal al Transportorilor din Germania. Politicianul s-a opus unor astfel de planuri încă de la început, conform Ziarul Românesc.

Ideea a fost numită controversată de la bun început

Ideea a fost numită controversată de la bun început. Potrivit sursei menționate, făcea parte din proiectul Comisiei Europene privind o nouă directivă privind permisele de conducere.

Proiectul arăta permisele de conducere pentru persoanele în vârstă de peste 70 de ani ar fi trebui limitate la maximum cinci ani pe întreg teritoriul UE.

În acest context, șoferii vârstnici ar fi trebuit să îndeplinească mai multe condiții pentru a-și reînnoi permisul de conducere. Este vorba despre teste medicale de aptitudine, o autoevaluare scrisă a stării de sănătate sau alte măsuri controversate.

Din fericire, notează sursa menționată, planurile au fost excluse de miniștrii transporturilor din țările UE. Totuși, forma finală a directivei nu a fost redactată. Parlamentul european și Consiliul statelor membre vor negocia în continuare măsurile.

Sursa menționată subliniază că pot exista teste obligatorii pentru șoferii seniori fără aprobarea Consiliului Uniunii Europene. Este probabil ca noua lege să lase și statelor membre libertatea de a reglementa ei înșiși termenele și controalele.

Diplomații UE sunt de părere că este puțin probabil ca poziția miniștrilor transporturilor să fie ignorată în rezultatul final al negocierilor, scrie sursa menționată.

Amintim că fiecare nou permis de conducere este valabil 15 ani, potrivit deciziilor din ianuarie 2013. Astfel, șoferii trebuie să solicite reînnoirea permisului de conducere, fără a fi necesar un nou test de conducere.

Continue Reading
To Top