Știri interne

„Lista Rușinii” expusă pe ușa bisericii

„Lista Rușinii” expusă pe ușa bisericii

În primele zile ale anului 2024, un preot din Cluj a generat o controversă majoră în comunitatea sa, creând o „listă a rușinii” pentru enoriașii care nu au plătit taxa de cult sau care au restanțe la aceasta. Într-un gest neobișnuit, lista a fost afișată pe ușa bisericii, marcând în mod oficial acele persoane care, în opinia preotului, nu și-au îndeplinit obligațiile financiare față de biserică.

Oamenii au rămas muți de uimire

Ajungând la slujbele desfășurate în perioada sărbătorilor de iarnă, mulți credincioși au fost surprinși să-și vadă numele pe „lista rușinii” a Bisericii Ortodoxe „Sfântul Arhanghel Mihail” din cartierul Mărăști. Gestul preotului Liviu Cozma a stârnit reacții diverse în comunitate, iar unii credincioși consideră acest demers drept un abuz asupra enoriașilor.

Contribuțiile financiare cerute de biserică nu sunt obligatorii, însă această practică ridică întrebări cu privire la abordarea corectă a unei astfel de situații. Unul dintre enoriași a semnalat că astfel de contribuții nu ar trebui să fie impuse, și denunță acțiunile preotului ca fiind abuzive.

Este obligatoriu să aschităm an de an contribuția bisericească?!

În contextul discuțiilor despre taxele bisericești, se pune întrebarea dacă plata acestora este legal obligatorie. Taxele în Biserica Ortodoxă Română variază de la biserică la biserică și de la un serviciu religios la altul. Cu toate acestea, ele sunt privite ca donații pentru biserica respectivă. În cazul preotului Liviu Cozma, nu este clar dacă listarea enoriașilor neplătitori este o practică în concordanță cu normele bisericești sau dacă reprezintă o inițiativă personală.

Preotul Liviu Cozma a fost anterior implicat într-un scandal media în 2018, când a adăugat comentarii personale la comunicatul Bisericii Ortodoxe Române referitor la referendumul pentru familie. Această nouă acțiune controversată adaugă un nou episod la istoricul său discutabil în mediul public.

Continue Reading
To Top