Știri interne

Pașaport pentru copii 2024. Ce acte sunt necesare pentru eliberarea documentului de călătorie

Pașaport pentru copii 2024. Ce acte sunt necesare pentru eliberarea documentului de călătorie

Anul 2024 vine cu noi modificări în ceea ce privește eliberarea pașaportului pentru copii. Astfel, pentru eliberarea unui document de călătorie în cazul minorilor este nevoie de mai multe acte, precum și achitarea unor taxe. Iată de ce ai nevoie în 2024 pentru a obține un pașaport pentru copil!

În 2024, părinții care se pregătesc pentru o călătorie în afara țării trebuie să se asigure că au toate documentele necesare, inclusiv în ceea ce-i privește pe copii.

Acte necesare pașaport pentru copii sub 14 ani

În acest fel, se poate opta pentru un pașaport simplu electronic sau pentru un pașaport simplu temporar, această diferență fiind dată de termenul de valabilitate.

De asemenea, pentru a scăpa de timpul petrecut așteptând la coadă, există opțiunea de programare online. Ei bine, această procedură devine și mai simplă dacă ne asigurăm că ne prezentăm cu toate documentele necesare la noi.

– certificatul de naştere al copilului, în original;

– actele de identitate ale părinţilor sau al unuia dintre părinţi, al reprezentantului legal sau, după caz, al persoanei împuternicite, în original;

– dovada achitării taxelor pentru paşaport, completate pe numele minorului, în original;

– paşaportul anterior al minorului, dacă acesta există;

– dacă cererea pentru eliberarea paşaportului simplu electronic este formulată de un singur părinte, aceasta trebuie însoţită și de o procură de împuternicire din partea celuilalt părinte sau alte acte, după caz;

– două fotografii color ale minorului, cu dimensiunile de 3,5 x 4,5 cm, dacă acesta nu este prezent în momentul în care sunt depuse documentele.

Acte necesare pașaport pentru minorii de peste 14 ani

– cartea de identitate sau, după caz, cartea de identitate provizorie a minorului, aflate în termen de valabilitate, în original.
– certificatul de naştere al minorului, în original.
– declaraţii privind acordul de eliberare a paşaportului simplu electronic, date, după caz, de ambii părinţi/un singur părinte/părintele supraviețuitor/reprezentantul legal, în original sau duplicat de pe actul original;
– dovada achitării taxelor pentru paşaport, completate pe numele minorului, în original;
– paşaportul anterior al minorului, dacă acesta există.
Taxe pașaport copii 2024
Nu în ultimul rand, potrivit Direcției Generale de Pașapoarte, în anul 2024, taxele pentru pașaport sunt următoarele:

1. Paşaportul simplu electronic (biometric):

– 258 lei – pentru persoanele cu vârsta peste 12 ani;

– 234 lei – pentru persoanele cu vârsta mai mică de 12 ani.

2. Pașaportul simplu temporar: 96 de lei – indiferent de vârstă.

Continue Reading
To Top