Alertă meteo! Un episod de ger puternic lovește aceste localită. Lista zonelor afectate
Astfel, în estul Transilvaniei s-ar putea atinge din nou valori de -16 sau -18 grade Celsius, iar în zonele montane vântul va sufla cu rafale de peste 70 km/h.
Suntem în continuare sub acest aer polar, cu temperaturi extrem de scăzute, şi vom vedea unde va fi cel mai frig.
“Urmează o perioadă cu temperaturi scăzute, temperaturi care se vor apropia de -16 spre -18 grade în estul Transilvaniei, iar aceste temperaturi le vom avea cel mai probabil marți dimineață, dar și miercuri dimineață.
Temperaturi similare de altfel vor fi în întreaga țară.
O vreme rece pe timpul nopților și dimineților, cu temperaturi între -10 și 0 grade în general, cele mai coborâte temperaturi fiind în estul Transilvaniei.
Desigur, și la munte o vreme rece, iar episodul de ninsori și vânt se încheie astăzi. Totuși, mai avem parte de vânt intens în zone montane înalte.
Spre după-amiază chiar a fost emis atenționare de tip nowcasting pentru masivul Țarcu, unde vântul continuă să bată cu putere rafale de peste 90-100 km/h și desigur avem și transport de zăpadă, ninsoare viscolită.
De altfel, în ultimele 24 de ore în Carpații Meridionali a nins important cantitativ, s-a depus un strat de zăpadă de 10-20 de centimetri în medie.
Așadar, este iarnă autentică la munte, iar stratul maxim de zăpadă atins în această iarnă îl avem la stația meteo Bâlea, unde avem un strat de 126 de centimetri. Deci, iarnă autentică la munte.
A mai nins și prin Transilvania, prin Moldova, însă stratul de zăpadă s-a depus doar local.
În zilele următoare vom avea parte de o vreme stabilă, ținând cont că presiunea atmosferică va cunoaște o creștere semnificativă în următoarele două zile.
Dacă acum presiunea atmosferică este de 765 mm coloană de mercur, marți dimineață am putea să avem o valoare destul de mare spre 775-780 mm coloană de mercur, iar asta înseamnă condiții de stabilitate.
Este important de menționat faptul că ar putea să apară ceața în zonele joase de relief, condiții așadar de stabilitate în care și poluarea în marile orașe poate să crească, ținând cont că nu va mai fi vânt.
Vor fi condiții de calm atmosferic în mai toată țara, iar schimbarea o așteptăm undeva spre mijlocul săptămânii, miercuri sau joi, când începe un proces de încălzire.
Așa că luna februarie debutează cu o vreme din ce în ce mai caldă. S-ar putea ca în weekendul viitor să avem temperaturi de peste 10 grade Celsius în mare parte din țară, un debut de februarie cu temperaturi așadar mai ridicate, dar și cu vânt intens în nou în zona de munte.
Şi tot în a doua jumătate a săptămânii reapar precipitațiile, mai ales în nordul, centrul țării și pe la munte, dar odată cu această încălzire, ne așteptăm la precipitații mai ales sub formă de ploaie și doar pe crestele munților să mai fie lapoviță și ninsoare.
Până atunci, într-adevăr, temperaturi scăzute. Până miercuri dimineață sau chiar joi dimineață ne vom confrunta cu aceste temperaturi destul de coborâte, mai ales pe timpul nopților și dimineților.
Ziua, temperaturile sunt însă plăcute, în general pozitive, cuprinse între 0 și 7 grade, cu valori ce-i drept mai coborâte tot în estul Transilvaniei, unde noaptea va fi ger”, a spus Mihai Huștiu, meteorolog la Administrația Națională de Meteorologie (ANM), duminică, la Antena 3 CNN.