Știri interne

Schimbare majoră pentru elevi! Câte ore ar urma să petreacă zilnic la școală, potrivit unui proiect depus la Ministerul Educației

Schimbare majoră pentru elevi! Câte ore ar urma să petreacă zilnic la școală, potrivit unui proiect depus la Ministerul Educației

Un proiect de modificare a Statutului elevului, depus la Ministerul Educației, propune o limită de timp în școală pentru elevii de gimnaziu și liceu.

Potrivit proiectului realizat de Asociațiile Elevilor din Constanța, București-Ilfov și Vâlcea, împreună cu specialiști ai Organizației Salvați Copiii România, elevii de gimnaziu ar urma să petreacă maximum 5 ore pe zi la școală, cei din clasele primare maximum patru ore pe zi, în timp ce elevii de liceu nu ar depăși 6 ore zilnic.

Proiectul, depus pe 1 februarie, se bazează pe consultări și dezbateri cu peste o mie de elevi din întreaga țară.

Art. 23 alin 2. În orarul școlar, numărul zilnic de ore de activitate nu trebuie să depășească următoarele limite:

a) pentru învățământul primar: 4 ore pe zi;

b) pentru învățământul gimnazial: 5 ore pe zi;

c) pentru învățământul liceal și tehnologic: 6 ore pe zi.

În prezent, doar elevii din învățământul primar au reglementate cele 4 ore de cursuri pe zi.

În actualul statul al elevului, la art. 7, litera q, nu se precizează pe niveluri de învățământ care ar trebui să fie numărul maxim de ore petrecute la școală.

q. dreptul de a i se asigura participarea la orele de curs pentru un număr de maximum 7 ore pe zi, cu excepția orelor prevăzute pentru studiul limbii materne, a istoriei și tradiției minorităților naționale și a învățământului bilingv, conform legii.

00:00
Printre propunerile proiectului se regăsește și interzicerea programării a două ore consecutive ale aceluiași obiect de studiu în orar, o măsură menită să ofere o diversitate mai mare în procesul de învățare, scrie Edupedu.

De menționat că multe dintre solicitările elevilor sunt deja prevăzute într-un ordin de ministru din 2020 sau în legea Educației, dar nu sunt aplicate în practică.

De asemenea, elevii mai cer:

Activitatea de scriere să nu se desfășoare la clasa pregătitoare și clasele I-II la prima oră
Orele de desen, mai ales de desen tehnic, să se efectueze în perioadele de timp în care elevii beneficiază de iluminatul natural.
Evaluările planificate nu se pot stabili în două zile școlare consecutive și nici două evaluări în aceeași zi.
Orele de educație fizică nu se efectuează în prima oră a turei de după-amiază.
Alte prevederi legate de orar care sunt prevăzute și în actuala lege a Educației:

Orarul zilnic nu va cuprinde pauze între orele de curs mai mari de 20 de minute.
Cursurile pentru elevii din clasa pregătitoare și din clasele I și a II-a nu vor începe înainte de ora 8.00 și nu se vor termina mai târziu de ora 14.00. Pentru restul claselor, programul elevilor începe după ora 8:00 și nu depășește ora 19:00.
În învățământul primar, ora de curs este de 45 de minute, cu o pauză de 15 minute după fiecare oră și o pauză de 20 de minute după cea de-a doua oră de curs. În situațiile în care clasele din învățământul primar funcționează împreună cu alte clase din nivelurile superioare de învățământ, ora de curs este de 50 de minute, iar în ultimele 5 minute se organizează activități de tip recreativ.
Pentru clasele din învățământul gimnazial, liceal și postliceal, ora de curs este de 50 de minute, cu o pauză de 10 minute după fiecare oră. După a treia oră de curs se poate stabili o pauză de 15-20 de minute.
În învățământul special, durata orei de curs și a activităților de terapii specifice este de 45 de minute, cu o pauză de 15 minute după fiecare oră și o pauză de 30 de minute după cea de-a doua oră de curs.

Continue Reading
To Top