Vestea momentului despre Regelui Charles al III
În timpul zilei monarhul a fost văzut pentru prima dată în public de când palatul Buckingham a dezvăluit diagnosticul. Regele s-a întâlnit și cu Prințul Harry, fiul înstrăinat, care a venit din California pentru a-și vizita tatăl. Prințul WIlliam, regina Camilla și prințesa Anne, sora regelui, ar urma să preia o parte din îndatoririle publice ale suveranului în următoarele săptămâni.
Regele Charles și regina Camilla au părăsit Clarance House, ieri după-amiază, reședința lor din Londra, și au mers cu mașina până la Palatul Buckingham. De acolo au plecat cu elicopterul la domeniul Sandringham, din Norfolk.
Max Foster, corespondent CNN: „L-am văzut urcând în limuzina regală. I-am surprins privirea reginei și un zâmbet abia schițat. Mesajul pe care familia regală vrea să îl transmită e că, deși are cancer, regele își poate continua activitățile, chiar dacă nu poate onora angajamentele publice, din cauza riscului contagios, fiind mai vulnerabil cât urmează tratamentul. Apoi a plecat cu elicopterul la reședința regală de la țară. Prin urmare, a lăsat în urmă echipele de specialiști și spitalele. Sunt suficient de încrezători (membrii familiei regale) să facă asta”.
Regele va continua tratamentul la Sandringham. Tot acolo va primi corespondența și documentele necesare pentru a-și continua îndatoririle de șef al statului. Specialiștii spun că pacienții diagnosticați cu cancer în stadiu incipient, cum este cazul regelui, își pot continua existența ca înainte de boală, fără a face schimbări majore în stilul de viață.
Britanicii au fost informați scurt și clar că Regele Charles al III-lea este bolnav de cancer. Istoricii spun că veștile rele se anunță diferit în moharhie, față de republică.
La o zi de la aflarea veștii că are cancer, Regele Charles al III-lea al Marii Britanii a fost fotografiat alături de soția sa Camilla, părăsind Clarence House, casa lor din Londra.
Presa britanică a transmis că cei doi monarhi au fost ulterior duși cu un elicopter la Sandringham, o altă reședință regală, aflată în Norfolk.
Înainte de a părăsi Palatul Buckingham, Charles l-a primit la reședința sa pe Prințul Harry, sosit la Londra pentru a-și vizita tatăl. De altfel, Charles a comunicat întregii familii starea lui de sănătate.
Vestea că suveranul în vârstă de 75 de ani, încoronat în urmă cu mai puțin de un an, are cancer s-a răspândit rapid după anunțul de luni seară al Palatului Buckingham.
Suveranul a început „tratamentele regulate” și va amâna îndatoririle publice în timpul acestora. Mesajele de urări de sănătate au început să vină din toată lumea. Britanicii i-au dus flori pe care le-au lasat la gardul de la reședința sa Clarence House.
Istoricii consultați de Europa Liberă spun că informarea cu privire la veștile rele este diferită în monarhie față de republică.
Nicolae Pepene, istoric și muzeograf la Brașov, arată că deschiderea în cazul regelui Marii Britanii nu este o premieră.
„Acest lucru s-a făcut în cazul regelui Ferdinand al României, în momentul în care a fost clar că are o boală foarte gravă”, spune Nicolae Pepene.
Istoricul a consultat presa vremii și spune că buletinele de sănătate ale regelui Ferdinand, și chiar și al Reginei Maria, erau publicate în ziare.
„Inclusiv temperatura, date medicale detaliate. Exista o rubrică, preluată cam de toate presa, cu starea de sănătate a regelui. Cred că așa este și corect. Ciudat este când este ascunsă starea de sănătate a unui conducător”, arată Nicolae Pepene.
Istoricul Tudor Vişan-Miu spune că această comunicare rapidă și transparentă are legătură cu consecințele pe care le are o îmbolnăvire.
„În cazul Marii Britanii, lucrurile sunt puțin mai complicate, pentru că, neexistând o constituție propriu-zisă, nu avem articole de constituție, de lege, care să prevadă procedura care se urmează. Sigur că se pot aplica forme de reglementare care au existat, și anume regența, de pildă. Dar, deocamdată, nu e cazul. Comunicarea este absolut transparentă și corespunde unei tradiții care mai degrabă s-a inversat în ultimii ani, în sensul că starea de sănătate nu mai e secretă”, spune Tudor Vişan-Miu.
În România, șefii de stat merg și își fac control medical periodic la Spitalul Militar din Capitală. În primul său mandat, în 2006, președintele Traian Băsescu a aflat că are o hernie de disc și a mers pentru operație la Viena.
Presa a aflat informația pe surse și a stat zile bune în fața spitalului pentru a afla informații de la medici. În 2014, fostul președinte și-a făcut public raportul medical anual.
De ce e importantă comunicarea
Istoricul Nicolae Pepene amintește de necomunicarea în cazul suferințelor altor conducători de stat, care a avut consecințe ulterioare.
„Cei care au decis soarta Europei, după al Doilea Război Mondial, respectiv conferințele de la Ialta, de la Postdam, erau bolnavi. Președintele Roosvelt (n.r. președintele SUA între 1933 și 1945), era foarte bolnav, de fapt a și murit imediat. Nici Churchill ( n.r. Winston Churchill, prim-ministru al Regatului Unit în al Doilea Război Mondial) nu se simțea prea bine. Și Stalin (Iosif Stalin, liderul URSS, n.r.) profita de starea de sănătate a celor doi. Pentru că, cel puțin în cazul Roosvelt, fiind bolnav, nu mai avea răbdare și atunci negocierile se duceau foarte rapid și în favoarea rușilor”, arată Nicolae Pepene.
Istoricul susține că, în zilele noastre, ar fi anormal dacă o astfel de informație despre un conducător de stat ar fi ascunsă, mai ales dacă acesta s-ar afla într-o negociere politică.
„La Casa Regală Britanică sunt niște reguli foarte clare. Știu că Prințul de Wales, prințul moștenitor, preia din atribuțiile regelui. Dacă regele la un moment dat se consideră că nu mai poate să își exercite atribuțiile legale știu că poate să renunțe. Deci trecerea Coroanei poate fi făcută către următorul și cu regele în viață. Nu trebuie să moară regele sau regina ca să ai un alt rege”, arată Nicolae Pepene.