Știri interne

UPDATE Cod portocaliu de inundații și viituri în două județe din România și COD GALBEN in 24 de judete Lista zonelor afectate

UPDATE Cod portocaliu de inundații și viituri în două județe din România și COD GALBEN in 24 de judete Lista zonelor afectate

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis o avertizare Cod portocaliu de viituri, pe râuri din două judeţe.

Codul portocaliu a fost emis pentru intervalul vineri ora 18.00 – sâmbătă ora 24.00 pentru râuri din Maramureş și Bistriţa Năsăud.

Sunt în pericol bazinele hidrografice Tisa – sectorul aval intrarea ȋn ţară, Vişeu, Iza, Tur, Lăpuş, Someşul Mare, Bistriţa (afluent al Siretului), unde hidrologii anunță scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri, cu posibile depăşiri ale cotelor de apărare.

De asemenea, tot de vineri, ora 18.00, până duminică la ora 12.00 este Cod galben de pe râuri din județele Maramureş, Satu Mare, Bistriţa-Năsăud, Suceava, Neamţ şi Harghita), notează Mediafax.

Prognoza meteo în perioada următoare

În perioada următoare, temperaturile vor fi mai ridicate decât în mod obișnuit pentru această perioadă a anului.

Săptămâna 12.02.2024 – 19.02.2024

Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României.

Săptămâna 19.02.2024 – 26.02.2024

Temperaturile vor avea valori mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă, la nivelul întregii țări.

Cantitățile de precipitații vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval, în toate regiunile.

Săptămâna 26.02.2024 – 04.03.2024

Temperaturile medii vor fi mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă, la nivelul întregii țări.

Regimul pluviometric va fi ușor excedentar în jumătatea de sud- vest a țării, iar în rest va fi apropiat de cel normal pentru această perioadă.

Cod galben de vânt în zone din 24 de judeţe, sâmbătă şi duminică

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o atenţionare Cod galben de vânt valabilă începând de sâmbătă seara în Banat, Crişana, sudul Transilvaniei, precum şi în Carpaţii Occidentali, Meridionali şi de Curbură.

Potrivit meteorologilor, în intervalul 10 februarie, ora 18:00 – 11 februarie, ora 8:00, în aceste zone vântul va sufla cu viteze în general de 55…65 km/h, iar la altitudini mari în zonele montane, rafalele vor depăşi 90…100 km/h.

Judeţele marcate cu Cod galben sunt: Alba, Argeş, Arad, Bihor, Braşov, Buzău, Cluj, Caraş-Severin, Covasna, Dâmboviţa, Gorj, Hunedoara, Mehedinţi, Prahova, Sibiu, Timiş, Vâlcea şi Vrancea.

Ulterior, pe parcursul zilei de duminică, Codul galben de vânt se extinde în alte şase judeţe, respectiv Călăraşi, Ialomiţa, Brăila, Galaţi, Tulcea şi Constanţa.

Duminică, vor fi viteze ale vântului în general de 55…65 km/h, iar la altitudini mari în zonele montane, rafalele vor depăşi 90…100 km/h.

ANM notează, totodată, că intensificări temporare ale vântului, cu viteze în general de 45…55 km/h, vor fi şi în restul ţării. În noaptea de duminică spre luni (11/12 februarie), vântul va continua să prezinte intensificări îndeosebi în sud-estul teritoriului.

Continue Reading
To Top