Cum alegi hârtia de copiator sau imprimantă

Economic

Cum alegi hârtia de copiator sau imprimantă

Cum alegi hârtia de copiator sau imprimantă

Hârtia de imprimantă este un produs de papetărie la îndemâna oricui. Se găsește peste tot, în papetării fizice sau online, în supermarketuri și poate fi cumpărată la prețuri mici ori mari, în funcție de calitatea sau greutatea ei. Tipul de hârtie pe care o folosești poate avea un impact negativ asupra imprimantei dar și asupra calității documentului pe care vrei să îl printezi și pentru că oferta de hârtie pentru copiator este foarte variată, alegerea acestui produs poate fi câteodată dificilă. De aceea încercăm să-ți facem misiunea mai ușoară, explicându-ți câteva lucruri despre hârtia de copiator.

Greutatea hârtiei

În mod uzual, greutatea colii de hârtie este specificată de producător pe ambalajul topului de hârtie și se măsoară în grame pe metrul pătrat. Cu cât greutatea colii este mai mare, cu atât coala este mai groasă și mai rezistentă. Acest aspect are un impact direct asupra calității documentului sau imaginii imprimate dar și asupra destinației hârtiei respective. 

Ca să înțelegi mai bine la ce ne referim îți lăsăm mai jos câteva exemple de utilizare a hârtiei în funcție de greutatea ei:

  • Hartia de 80 gr este hârtia mată standard pentru imprimantă dar la fel de bine poți folosi și hartie de 90 gr.

  • Hartia de peste 300 gr este un tip hârtie sau carton folosit cu precădere pentru cărți de vizită

  • Hartia de 35 – 55 gr este o hârtie subțire ca cea pe care se tipăresc ziarele

  • Hartia de 180 – 250 gr este ceea ce se utilizează la realizarea copertilor pentru reviste, etc.

Hârtia de 80 până la 120 gr este compatibilă cu majoritatea imprimantelor folosite în mod uzual și iar pentru imprimarea documentelor, hârtia de imprimantă de 80 sau 90gr este ideală. Dar atunci când vrei să imprimi pe o hârtie mai groasă, lucrurile se complică și asta pentru că nu toate imprimantele sunt capabile să lucreze cu toate grosimile de hârtie. De aceea îți recomandăm ca înainte de a cumpăra un top de hârtie mai groasă, așa cum poți găsi aici, să verifici specificațiile imprimantei.

Dimensiunea hârtiei pentru imprimanta

Cel mai des utilizat format de hârtie pentru imprimantă este formatul A4. O coală de hârtie A4 măsoară 210mm x 297 mm. Există însă și alte dimensiuni disponibile, fiecare cu utilitatea ei, numerotate de la A1 la A10.

Hartia A3 are dimensiunea de 297mm x 490mm, adică este de două ori mai mare decât hârtia A4. O imprimantă standard nu are capacitatea de a imprima pe coala A3 dar dacă ai o imprimantă A3 poți printa atât pe hârtie A3, cât și pe hârtie A4.

Hârtia de copiator de dimensiuni mai mici, cum este hârtia A5 și A6, este mai puțin folosită la birou, fiind utilizată în general pentru imprimarea de flyere și fluturași sau alte materiale promoționale.

O coală de hârtie A5 are dimensiunea de 148 x 210 mm, în timp ce o coală A6 are 105 x 148mm, și ambele pot fi folosite într-o imprimanta A4.

Iar dacă vrei să printezi postere de dimensiuni mari atunci variantele cele mai potrivite sunt hârtia A1 și hârtia A2 însă nici de aceasta dată nu vei putea folosi astfel de hârtie în imprimanta standard.

Aspectul colii de hârtie

Un alt factor care va afecta calitatea imaginii printate este aspectul colii. Pentru imprimarea unui text, hârtia mată de 80gr/mp este produsul recomandat. Nu este o hârtie de calitate superioară, însă pentru printarea unui referat sau a unui raport care va sfârși la coșul de gunoi nici nu este nevoie de mai mult.

Dacă totuși ai nevoie de hârtie de calitate superioară atunci încearcă hârtia alb strălucitor sau hârtia lucioasă.

Hârtia alb strălucitor este hârtie cu o textură fină, nu are asperități și se este perfectă pentru imprimarea pe ambele fețe ale colii.

Hârtia lucioasă este potrivită pentru printarea de fotografii căci are capacitatea de a reda, cât se poate de fidel, imagini detaliate.

Pretul hartiei pentru imprimanta sau copiator

Prețul joacă un rol important mai ales atunci când cumperi hârtie de imprimantă în cantități mari, pentru sediul firmei la care lucrezi. De aceea este bine să te îndrepți către un furnizor de papetărie ca Austral, un furnizor online produse de birotică și papetărie care oferă prețuri preferențiale persoanelor juridice.

În situația în care îți vei face achizițiile de produse de papetarie de la un furnizor dedicat companiilor, odată cu prețurile mai mici vei beneficia și de alte avantaje cum ar fi gama largă de produse din care să alegi, livrarea produselor la sediul firmei, livrare a doua zi sau posibilitatea negocierii costului de livrare.

Sursa foto: pexels.com

Continue Reading
To Top