1.000.000 de pensionari pot scăpa de plata CASS la pensie. Iată cum te poți încadra
1.800.000 de pensionari vor începe să plătească contribuții la sănătate începând cu 1 august, odată cu aplicarea pragului de 3.000 de lei stabilit de guvern pentru CASS. Conform acestei măsuri, pensionarii care încasează mai mult de 3.000 de lei pe lună vor plăti 10% din suma care depășește acest prag.
De exemplu, pentru o pensie de 4.000 de lei, contribuția lunară va fi de 100 de lei, iar pentru o pensie de 3.500 de lei, CASS-ul va fi de 50 de lei. În cazul unei pensii de 5.000 de lei, suma reținută pentru asigurările de sănătate va ajunge la 200 de lei.
PSD încearcă să se repoziționeze după valul de critici din interiorul propriului partid, dar și din partea electoratului. Potrivit informațiilor publicate de Newsweek, în negocierile de la finalul lunii iunie, PSD a insistat ca pragul să fie de 4.000 de lei, însă în cele din urmă a acceptat varianta susținută de premierul Bolojan.
În ciuda rezistenței inițiale, social-democrații au cedat, iar decizia finală privind contribuția a fost adoptată fără ca publicul să afle detalii clare despre cum s-a ajuns la acest consens.
Nemulțumirile din PSD nu s-au stins
Nemulțumirea în rândul liderilor PSD rămâne mare, iar tensiunile interne încep să iasă la iveală. Surse citate de Newsweek susțin că mulți dintre liderii partidului consideră că au făcut prea multe concesii în fața premierului, mai ales că măsurile de austeritate ar afecta direct electoratul fidel al social-democraților. Printre cele mai contestate se numără:
introducerea CASS la pensii peste 3.000 de lei
înghețarea pensiilor și a salariilor bugetarilor pentru întreg anul viitor
reducerea cu 20% a posturilor din aparatul de stat
În acest context tensionat, Paul Stănescu este primul lider PSD care a ieșit public să ceară modificarea pragului pentru plata contribuției la sănătate.
„Cred că trebuie să ne punem la masă şi să discutăm mult mai serios despre cine şi cât trebuie să ducă povara reducerii deficitului. E obligatoriu să reducem numărul pensionarilor taxaţi pentru că 50 sau 100 de lei înseamnă mult pentru cei mai mulţi. Nu trebuie să cădem într-o ‘dictatură a calculelor contabile pentru că, totuşi, România este mai mult decât atât. România are suflet. Să nu ne batem joc de el” – Paul Stănescu
Dacă propunerea lui Stănescu va prinde contur, iar pragul va fi urcat la 4.000 de lei, aproximativ 1.000.000 de pensionari ar putea fi scutiți de această contribuție lunară.
În spatele acestei mișcări se află și calcule electorale, spun sursele Newsweek. Electoratul vârstnic reprezintă o categorie importantă pentru PSD, iar aplicarea CASS pentru pensiile peste 3.000 de lei a fost percepută ca o lovitură directă. În unele sondaje recente, PNL ar fi ajuns să depășească PSD, fapt care a generat nemulțumiri în partid și o nevoie urgentă de repoziționare publică.
Oficial, PSD nu a anunțat încă un proiect legislativ care să modifice pragul impus prin lege. Însă, prin ieșirea publică a lui Paul Stănescu și mesajele transmise pe surse, partidul dă semnale clare că ar vrea să se distanțeze de măsurile impuse de premierul Bolojan și să revină asupra unora dintre ele. Se încearcă astfel o recalibrare a discursului, pentru a atenua pierderile de imagine și pentru a recâștiga simpatia pensionarilor afectați.
Datele oficiale arată că 1.800.000 de pensionari vor plăti CASS de la 1 august, dacă nu intervine nicio modificare. Cu un prag de 4.000 de lei, doar 800.000 de pensionari ar rămâne în categoria celor care plătesc, iar restul de un milion ar fi scutiți.
Nemulțumirea din rândul liderilor PSD e amplificată de faptul că premierul Bolojan a reușit să-și impună aproape toate măsurile de reducere a cheltuielilor, chiar dacă ele contravin intereselor unei bune părți din bazinul electoral PSD. Sursele citate de Newsweek susțin că Bolojan „și-a impus toate măsurile de austeritate, iar unele lovesc exact în electoratul PSD”.
Tensiunile vin și pe fondul celorlalte măsuri din pachetul de austeritate, pe care mulți din interiorul PSD le-au considerat prea dure. Blocarea pensiilor și salariilor pe tot anul viitor, concedierea a 20% dintre angajații la stat și introducerea de noi contribuții pentru pensionari au generat discuții aprinse în partid, dar în final, linia trasată de premier a fost respectată.
În aceste condiții, reacția lui Paul Stănescu pare a fi un prim semnal că partidul încearcă să iasă de sub influența totală a deciziilor economice impuse de Executiv. Declarațiile lui vizează în mod clar o revizuire a pragului și o repoziționare publică a PSD ca apărător al pensionarilor.
Deocamdată, nu există o confirmare oficială că Guvernul sau coaliția de guvernare va rediscuta pragul de 3.000 de lei. Totuși, mesajul transmis de PSD prin vocile sale importante arată o dorință clară de reconfigurare, în special în prag de alegeri și într-un context economic fragil. Rămâne de văzut dacă inițiativa va fi transformată într-un proiect concret sau rămâne doar un semnal politic pentru a calma apele în interiorul partidului.
