Faxnews

Asta e știrea serii. Ce probleme a găsit ANAF la firmele lui Anastasiu

Știri interne

Asta e știrea serii. Ce probleme a găsit ANAF la firmele lui Anastasiu

Asta e știrea serii. Ce probleme a găsit ANAF la firmele lui Anastasiu

Inspectoarea de la ANAF condamnată pentru luare de mită a găsit nereguli la firma lui Dragoș Anastasiu și, în acest context, a negociat primirea de bani, sub formă mascată, pentru a închide ochii. Ulterior, a închis ochii la alte patru controale și, mai mult, l-a trimis pe actualul vicepremier la un director din ANAF care ar fi fost la curentul cu mersul lucrurilor.

Apar noi dezvăluiri din scandalul Anastasiu. Este vorba despre detalii mai mult decât interesante din dosarul în care actualul vicepremier, căruia i se cere demisia, a dat mită unei inspectoare de la ANAF timp de peste opt ani.

Ce nereguli a găsit la firma lui Anastasiu inspectoarea ANAF mituită

În timpul controlului fiscal efectuat în vara lui 2009 la firma Touring Europabus Romania, deținută de Dragoș Anastasiu, inspectoarea ANAF Angela Burlacu a constatat că nu existau toate documentele care să ateste dacă societatea a plătit impozitele pe salariu pentru toți salariații. Mai exact, asigurările sociale, după cum indică informațiile din dosarul soluționat definitiv de Curtea de Apel București (CAB) în 2023.

În lipsa documentelor esențiale pentru a verifica datele din contabilitate cu cele raportate laFisc, inspectoarea trebuia să suspende controlul și să dispună un termen pentru comunicarea documentelor, iar dacă acest lucru nu se întâmpla, să anunțe procurorii.

Inspectoarea a preferat însă calea sigură pentru propriile buzunare. A negociat cu decidenții companiei, inclusiv cu Dragoș Anastasiu, o mită mascată, pe termen lung, pentru a închide ochii la neregulile descoperite. Odată rezolvată în acest fel ”problema”, aceeași inspectoare a revenit de patru ori în control, fără a consemna în rapoarte deficiențe, arată datele din dosarul de la CAB, potrivit hotnews.

Concret, la 21 mai 2009, șeful Direcţiei Generale de Administrare a Marilor Contribuabili (DGAMC) din ANAF a dispus o inspecție fiscală parțială Touring Europabus Romania, care să vizeze taxa pe valoare adăugată, impozitul pe profit, impozitul pe dividende, impozitul pe nerezidenţi, precum şi verificări de specialitate cu privire la constituirea, înregistrarea şi declararea obligaţiilor datorate asupra veniturilor salariale de angajator şi asigurat.

În echipa de inspecție au fost desemnați trei inspectori ANAF – Angela Burlacu, Aurelia Voicilă și Nicoleta Cojocaru -, însă controlul efectiv a fost făcut doar de prima dintre cele trei.

Voicilă a declarat, la audierile de la Curtea de Apel București, că ”a participat doar în procedura incipientă a controlului, la vremea respectivă activitatea sa fiind redusă la cea a unui debutant”.

A doua inspectoare din echipă, Nicoleta Cojocaru, a declarat că ”nu a participat efectiv la efectuarea controlului, numele său apărând automat în cadrul raportului de inspecţie fiscală întrucât a fost desemnată în baza ordinului de serviciu”.

Astfel, odată ajunsă singură în control, inspectoarea Angela Burlacu s-a putut desfășura în voie. Conform datelor din dosar, practica funcționarei de la ANAF nu era una singulară, pentru că Burlacu, când descoperea nereguli și alte firme, le forța să încheie contracte de consultanță cu firma familiei sale.

Mai mulți directori din firma Touring Europabus Romania au declarat, la audierile de la la Tribunalul Capitalei și CAB, că au fost ”tulburați” de controlul din 2009. Asta deoarece Burlacu îi amenința continuu, apropo de nereguli, că ”este caz penal” și că ”patronul poate ajunge la pușcărie”.

Conform datelor din dosarul soluționat de CAB, la inspecția din 2009 făcută la Touring Europabus, s-a constatat că firma ”se află în imposibilitatea de a-i pune la dispoziţie toate documentele pe baza cărora urmau a fi făcute verificările privind modul de constituire, înregistrare şi declarare a obligaţiilor datorate asupra veniturilor salariale de angajator şi asigurat”.

”Inculpata Burlacu Angela Georgeta ar fi trebuit să procedeze la constatarea contravenţiei şi aplicarea sancţiunii corespunzătoare, în conformitate cu atribuţia prevăzută în fişa postului. Implicit, pentru că lipsa documentelor împiedica finalizarea inspecţiei fiscale, inspecţia urma a fi suspendată până la încetarea condiţiilor care au generat suspendarea. De asemenea, s-a mai arătat că în lipsa documentelor solicitate inculpata nu avea posibilitatea de a verifica dacă obligaţiile datorate asupra veniturilor salariale de angajator şi asigurat au fost constituite, înregistrate şi declarate complet şi corect, aceasta avea posibilitatea de a sesiza şi organele de urmărire penală pentru ca acestea să stabilească dacă lipsa documentelor ascunde săvârşirea unor fapte de natură penală”, a subliniat DNA, în actul de sesizare a instanței.

Inspectoarea ANAF nu a consemnat, de fapt, ce a găsit la firma lui Dragoș Anastasiu și nu a aplicat sancţiunea contravenţională prevăzută de lege, în urma deficiențelor constatate, arată datele din dosar.

”Nu a constatat în raportul de inspecţie fiscală aceste deficienţe şi nici nu a făcut propuneri pentru sesizarea organelor de urmărire penală. Din contră, aceasta a indicat factorilor de răspundere ai societăţii controlate că în schimbul mitei inspecţia fiscală se va încheia favorabil pentru societate şi vor fi lăsaţi să refacă documentele lipsă”, au consemnat judecătorii.

Cătălin Adrian Cojocaru, director general adjunct la DGAMC în 2009, când s-au petrecut faptele, între timp vizat și el de un dosar de corupție, a fost chemat de judecătorii CAB, pentru lămuriri în legătură cu controlul făcut de Angela Burlacu.

Cojocaru a declarat că ”orice deficienţă de natură fiscală constatată cu ocazia inspecţiei fiscale, inclusiv lipsa evidenţelor salariale, trebuia prezentată şefului de serviciu şi inserată în raportul de inspecţie fiscală”. Dacă nu se prezentau evidenţele salariale nici după expirarea termenului acordat în acest scop, se putea sesiza organul de urmărire penală, le-a explicat el judecătorilor.

În cuprinsul rapoartelor de inspecţie fiscală întocmite de inspectoarea Burlacu după finalizarea controlului efectuat la Touring Europabus Romania în vara lui 2009 ”nu există nicio menţiune privind constatarea unor deficienţe în legătură cu documentele care atestă obligaţiile datorate asupra veniturilor salariale”, arată judecătorii Curții de Apel București în motivarea condamnării inspectoarei Burlacu.

Mita dată de Anastasiu, ”o soluţie fiabilă”
Pentru a închide ochii în fața neregulilor, funcționara ANAF Angela Burlacu le-a cerut decidenților Touring Europabus Romania încheierea unui contract de consultanță cu o firmă indicată de ea. Cea a familiei sale. Costul era de 2.000 de euro pe lună.

Cristian Băciucu, cel care a denunțat-o pe Burlacu la DNA în februarie 2018, a declarat judecătorilor de la Tribunal că „a văzut propunerea inculpatei de încheiere a contractului de marketing ca fiind o soluţie fiabilă întrucât scăpau de probleme, ca pe o taxă de protecţie; ştia că inculpata lucrează la ANAF şi are cunoştinţe sus puse”.

Dragoș Anastasiu a declarat, la audierile de la DNA din 2018, că și-a dat acordul pentru semnarea contractului cerut de inspectoarea Burlacu „întrucât, la momentul respectiv, perspectiva declanşării unei anchete penale şi a prelungirii controalelor îl duceau la ideea declanşării insolvenţei şi a concedierii personalului, ceea ce însemna închiderea firmei şi afectarea a peste 20.000 de călători care aveau serviciile plătite”.

Pe de altă parte, inspectoarea de la ANAF i-a asigurat atât pe Anastasiu, cât și pe Băciucu, că are trecere la șeful ei direct din cadrul DGAMC. Pentru a-i convinge de acest lucru, l-a trimis pe Anastasiu să discute direct cu directorul Cătălin Adrian Cojocaru.

”Anastasiu Dragoș Michael a arătat în faţa instanţei că inculpata i-a transmis că în condiţiile încheierii contractului propus de aceasta controlul se va încheia repede şi se va proceda la rambursarea TVA – ului. A perceput această propunere ca pe un fel de şantaj. Nu aveam certitudinea că procedând în acest fel lucrurile vor sta aşa cum a spus inculpata. Cu aceeaşi ocazie inculpata i-a spus că de acest lucru ştie sau va şti şi conducerea, şeful ei, o persoană pe nume Cojocaru, posibil Cătălin Adrian. Inculpata l-a trimis să discute cu această persoană şi a constatat că pe uşa biroului era menţionat director sau director adjunct”, se menționează în motivarea CAB.

În documentul instanței nu se face nicio altă referire la întâlnirea Anastasiu-Cojocaru.

De la inspecția din 2009, Fiscul a făcut mai făcut trei controale la Touring Europabus Romania: în noiembrie 2010, în decembrie 2010 și în aprilie 2015. Toate controalele au fost finalizate fără a fi constatate deficiențe, conform datelor din dosarul DNA.

Mită plătită de Anastasiu, peste 150.000 de euro în total, a fost mascată în contracte de consultanță și vacanțe de lux, de la finalul lui 2009 și până în vara lui 2017.

În 2023, Angela Burlacu a fost condamnată definitiv în 2023 la 5 ani și 2 luni închisoare. Săptămâna viitoare, Judecătoria Ploiești va judeca cererea sa privind liberarea condiționată.

Continue Reading
To Top