Frig în toată țara! Temperaturile scad sub 0 grade în mai multe zone | Unde se anunță ninsori
Românii au avut parte de o primă noapte rece. Temperaturile au scăzut simțitor de la o oră la alta.
Prin depresiuni, minimele au scăzut până la -3…-4 grade în zona Miercurea Ciuc, Joseni, Întorsura Buzăului. Potrivit meteorologilor, temperaturile se vor păstra scăzute și mâine, iar vântul va spori senzația de rece.
Dacă în weekend oamenii au ieșit în tricouri, acum au trebuit să-și scoată din șifonier hainele groase.
În depresiuni, mercurul a coborât chiar și la – 5 °C la Vatra Moldoviței. Iar schimbarea bruscă între cald și rece face ca organismul să se adapteze ceva mai greu.
Vremea a început să se răcească încă de ieri, când a fost și un cod portocaliu de vânt, fiind emise mai multe atenționări Ro alert în acest sens, iar la peste 1500 m altitudine a fost înregistrat chiar și fenomenul de lapoviță și ninsoare.
”Datorită pătrunderii unei mase de aer arctic, vremea se va menține rece pentru această perioadă în primele zile ale săptămânii.
Ziua, termometrele vor arata între 12 și 19 grade în majoritatea regiunilor, iar noaptea, local, va fi posibilă apariția brumei și înghețului în zonele de vale și în depresiuni, mai ales în nordul și centrul țării. În estul Transilvaniei, minimele pot scădea pana la -5 grade.
Vremea se încălzește ușor de miercuri
Începând de miercuri, vremea se va încălzi ușor, la început în jumătatea vestică a țării, iar ulterior și în est. Spre sfârșitul săptămânii, în mai multe regiuni temperaturile vor urca din nou până la 25 de grade, pragul unei zile de vară.
Unele modele meteorologice prognozează maxime de până la 26 – 28 de grade în unele zile, îndeosebi în sudul și sud-estul țării.
Datorită activității ciclonice din nordul Europei, e foarte probabil ca aceste zile calde și frumoase, care la prânz mai amintesc încă de vară, să alterneze cu intervale mai reci, normale pentru aceasta perioadă a anului.
Când vine din nou frigul
O nouă răcire s-ar putea produce pe la începutul săptămânii viitoare, dar aceasta pare să fie mai slabă ca intensitate și să dureze doar câteva zile.
Datorită presiunii atmosferice ridicate din jumătatea sudică a continentului, nici in perioada următoare nu se întrevăd prea multe precipitații.
Dacă nordul țării, aflat mai aproape de ciclonii atlantici care vor traversa Scandinavia, va mai beneficia de câteva ploi locale, în unele zone din sud și est e posibil să nu plouă deloc nici în perioada următoare”, scrie meteoradar.ro.