Orașul din România care a fost construit pe un cimitir uriaș. Deține o populație de aproximativ 10.000 de locuitori
Țara noastră este plină de locuri frumoase pe care le poți vizita în orice moment al anului, mai ales pentru istoria bogată pe care o dețin. Însă, astăzi vorbim despre un oraș din România care a fost construit pe un cimitir. De curând, locuitorii au găsit printre blocuri un mormânt al unei persoane importante decedate acolo.
O nouă istorie a unui oraș din țara noastră a fost deslușită. Este vorba despre un oraș care a fost construit pe un cimitir. Mai exact, o necropolă antică misterioasă a fost descoperită de arheologi în Călan. Totodată, în centrul acesteia ridicată la începutul anilor 1960 a fost descoperit mormântul unui războinic.
Așadar, chiar la începutul anilor ’60, în orașul Călan au fost construite primele blocuri, construcții care au fost construite pentru ca muncitorii de la Uzina metalurgică Victoria să poată sta cu familiile lor.
Mai mult decât atât, au fost făcute clădiri cu două etaje și cu apartamente mici, de două sau trei camere, care au fost grupate apoi în două microraioane.
În timp, noul oraș proiectat pentru o populație de aproximativ 10.000 de locuitori se dezvoltă pe malul drept al râului Strei, legat prin Strada Furnalistului de intrarea principală în Uzinele metalurgice și de Călanul vechi. După ani de zile, în Călan, pe strada Florilor a fost descoperit un mormânt între blocuri.
Despre orașul din România care a fost construit pe un cimitir
De-a lungul timpului s-a aflat, din spusele arheologilor care au cercetat zona, că mormântul respectiv ar fi unul de incinerație cu arme.
Mai mult, descoperirile făcute au arătat că mormântul era foarte vechi și ar fi aparținut, inițial, unui războinic dac.
„Este vorba de un mormânt de incineraţie, arderea defunctului desfăşurându-se în altă parte. Este, de asemenea cert că întregul echipament militar al celui înmormântat se afla asupra sa, piesele suferind o ardere intense. Defunctul a fost aşezat pe rug echipat cu întregul armament. De asemenea, au fost sacrificaţi trei cai”, se arată în lucrarea cercetătorilor denumită „Mormântul tumular dacic de la Călan” (2002).