Știri interne

A murit Rona Hartner

A murit Rona Hartner

După o luptă foarte grea și de lungă durată cu cancerul, Rona Hartner a murit la vârsta de 50 de ani.

Actrița de film, cantautoarea, cântăreață, compozitoarea și textiera română de origine germană, Rona Harter, lasă o țară întreagă în lacrimi.

Artista, cunoscută pentru pofta sa de viață, stilul ei liber de a se exprima, pentru lejeritatea cu care își interpreta rolurile, dar și pentru forță, credință în Dumnezeu și perseverență, a fost răpusă de cancer după ce acesta a recidivat de patru ori.

“Rona a fost lumină. A fost cel mai curajos si cel mai luminos Om pe care l-am cunoscut vreodata. Nu se dadea in laturi de la nimic, dansa, canta, picta, juca, iubea…toate cu aceeasi bucurie.

Impartea totul cu cei de alaturi. Mai putin tristetile – erau singurele care le tinea pentru ea. In rest …dadea totul si se dadea cu totul. Ne-am cunoscut aproape copile si niciodata in toti anii acestia Rona n-a fost altfel. Nu a schimbat-o nimic. Niciodata! Se supara rar, era toata lumina si zambet si bucurie. Si asa va ramane! Lumină, si zambet si bucurie! Chiar daca a plecat puțin sa se odihneasca Rona ramane aici. Mereu o voi povesti frumos, cu bucurie. Mereu imi voi aduce aminte de rasul ei puternic, de hainele colorate, de felul ei curajos de a fi, de muzică, de lumina si iubirea ce o facea sa fie Ea.

Zbor lin spre lumină, fată dragă! Ramai parte din lumea mea mereu!”, a fost mesajul postat pe Facebook de Imelda Antonescu.

Sora actriței a anunțat în urmă cu ceva timp că Rona Hartner este pe moarte. “Vă scriu să vă cer gânduri bune și rugăciuni pentru sora mea care își trăiește ultimele clipe. Ne scuzați dacă nu răspundem la mesaje, în aceste clipe dificile, vrem să fim cu ea și cu fetița ei”, a scris acesta pe Facebook.

Rona Hartner a vorbit, în octombrie 2023, despre lupta cu cancerul și cum s-a vindecat. “Sunt bine, mulțumesc lui Dumnezeu! Medicii au găsit un remediu-miracol”, a declarat artista.

La o săptămână de când actrița dezvăluia că i s-au extins metastazele, starea actriței s-a înrăutățit, potrivit declarațiilor făcute de sora ei, care le-a cerut oamenilor să se roage pentru ea.

„Bună seara la toată lumea.

Sunt Rinda, sora Ronei.

Vă scriu să vă cer gânduri bune și rugăciuni pentru sora mea care își trăiește ultimele clipe.

Ne scuzați dacă nu răspundem la mesaje în aceste clipe dificile, dar vrem să fim cu ea și cu fetița ei. Dumnezeu să-i aline suferința și să o primească la el”, a fost mesajul postat de aceasta chiar pe contul personal al actriței.

Rona Hartner s-a nascut in Bucuresti la 9 martie 1973, ea este actrita si muziciana romana. Este fiica unui inginer proiectant si a unei economiste, are o sora si un frate. A studiat din 1979 pana in 1991 la scoala germana din Bucuresti- la “Institutul Herman Oberth”.Din 1991 pana in 1992 ea urmeaza cursurile Scolii de Muzica “Titu Maiurescu” din București și tot în capitala Romaniei, in 1992, a început cursurile la Academia de Teatru și Film din Bucuresti.

In 1996 se intalneste cu regizorul francez Tony Gatlif, care era în căutarea unei actrite pentru un film (Gadjo Dilo – Străinul nebun) ce se filma în România, ea primind rolul de actor principal si interpret al melodiilor din film.Această interpretare a condus la multe premii, ca cel pentru cea mai buna actriță, Leopardul de bronz (Premiul special pentru interpretare) la Festivalul International de Film Locarno. Ca artist se orienteaza si spre alte domenii, cum ar fi dansul, cantatul vocal și la instrumente (chitara, saxofon si pian). Rona Hartner este vorbitoare de 7 limbi: română, germana, engleză, franceza, spaniolă, italiană si rromani.

A jucat in coproducția România-Franța Asfalt Tangou (1996), regizata de Nae Caranfil si in același an era distribuita in filmul Gadjo Dilo, regizat de Tony Gatlif si era nominalizata la premiile Cesars, primea 7 premii la categoria Cea mai buna actrița. In acelasi timp era implicata in tara intr-un scandal.

A plecat in Franța si in 1997 juca in thriller-ul Nekro, regizat de Nicolas Masson, apoi a revenit in tara periodic si a jucat in Dublu extaz (1998), regia Iulian Mihu, urmata de Vive la mariée… et la libération du Kurdistan (1998), filmul Tv Grands Les enfants, Doggy Bag (1999), comedia Je suis né d’une cigogne (1999), Cours toujours (1999), Sauve-moi (2000), Sexy Harem Ada-Kaleh (2001), Mischka (2002), o coproductie Franța-Austria-Germania numita Le Temps du loup (2003), Le divorce (2003), Maria (2003), Visions of Europei (2004), Housewarming (2005), Madame Irma (2006), Un flic (2007)- serial Tv, Baďnes (2008).

S-a îndrăgostit de actorul si dansatorul argentinian, Rocco Sedano, cu care s-a căsătorit si are o fiica. Au divorțat in 2008.

Cântăreață talentată, Rona Hartner a editat in 1999 primul album muzical, Seule ŕ Paris. A susținut concerte cu taraful sau de muzicanți Serioja Orchestra si a mai editat Boum Ba Clash, un album cu melodii țigănești transpuse in ritm modern. Impreuna cu David Lynch a editat LP-ul You’re more than that, in 2008 a apărut Nationalité vagabonde. Cel mai recent album muzical se numește Natura si a fost lansat la Paris in 2011.

Joacă si in spectacole de teatru in Paris, cum este La Célestine de Fernando de Rojas, regia Henri Lazarini. Pe scena Théatre de l’Orme, un teatru creat in 2002 de regizorul român Laurențiu Azimioară, a cântat in 2008 melodii din repertoriul Mariei Tănase, in cadrul spectacolului numit J’aDORE.

Rona Harner a format un cuplu în ultimii ani cu francezul Herve Camilleri. Binecunoscuta actriță a anunțat în anul 2021 că divorțează. Rona Hartner și Herve Camilleri au divorțat oficial la notar, în data de 17 septembrie 2021. Rona Hartner este mama unei fete care se numește Sumalya și care are 14 ani. Adolescenta este fruct al mariajului pe care artista l-a avut cu Rocco Sedano. Rona Hartner a declarat recent că a învins din nou boala și că metastazele au dispărut într-o lună.

Într-un interviu pentru Ciao, pe care l-a acordat în urmă cu opt zile, artista a mărturisit că a aflat la ultimul control că metastazele i s-au extins, fapt pentru care nu poate să-și facă niciun program pentru următoarea perioadă.

„Trec printr-o mică încercare de sănătate. Nu știu dacă voi face sărbătorile în țară sau în Canada, cu familia mea! Nu prea pot să îmi programez nimic pentru că s-a extins… una din metastaze a devenit puțin rebelă, cea de pe creier. În timp ce tot organismul este vindecat a apărut o metastază puțin rebelă și trebuie să o țin în frâu acum și să fac radioterapie. Dar o să fac un video pe pagina mea de Facebook, acolo unde o să vorbesc mai pe larg despre acest lucru”, a spus Rona Hartner, puțin îngândurată, potrivit sursei citate.

Rona Harner a fost diagnosticată cu cancer la colon și la ficat în 2019. A reușit să învingă boala, dar aceasta a recidivat anul acesta, fiind diagnosticată cu cancer la plămâni și metastaze pe creier.

„A apărut un cancer în faza patru, din nou, pe fond de stres sigur și mă lupt cu el”, spunea artista recent.

Rona Hartner declara că a învins boala
La sfârșitul lunii septembrie, artista a intrat în direct, prin apel video, la emisiunea lui Cristi Brancu. Cu zâmbetul pe buze și curajoasă, artista s-a arătat încrezătoare în viitor, mai ales că veștile erau bune.

“Boala răspunde extraordinar la ultimul model de citostatice din lume, care nu au niciun efect secundar asupra mea. Ieri am făcut două ore de sport, am mers 7-8 kilometri, am înotat, am un tonus extraordinar. Acest medicament a dat înapoi metastazele, aproape au dispărut și acum merg pe panta bună. Cred că într-o lună opresc tratamentul fără să-mi fi pierdut părul, fără pete pe față, fără nimic. Toți doctorii mă trimiteau la notar să-mi fac testamentul. Am fost cu copilul meu să-mi fac testamentul, să-i las totul. A fost groaznic pentru noi. Am rugat pe toată lumea să se roage pentru mine. Sunt vie și nu era prevăzut, chiar e un miracol”, a spus Rona la emisiunea de la Prima Tv.

Continue Reading
To Top