Actualul mod de calcul al pensiilor va suferi schimbări din 2024, punctul de pensie urmând să fie înlocuit cu punctul de referință, potrivit noii legi din domeniu, publicată luni în Monitorul Oficial. Totodată, documentul stabilește că toate pensiile stabilite pe baza legislației anterioare se vor recalcula, dar și că, în urma recalculării, pensiile nu vor putea fi mai mici decât anterior.

Știri interne

Adevarul despre recalcularea pensiilor. Ce se intampla cu punctul de pensie

Adevarul despre recalcularea pensiilor. Ce se intampla cu punctul de pensie

Actualul mod de calcul al pensiilor va suferi schimbări din 2024, punctul de pensie urmând să fie înlocuit cu punctul de referință, potrivit noii legi din domeniu, publicată luni în Monitorul Oficial. Totodată, documentul stabilește că toate pensiile stabilite pe baza legislației anterioare se vor recalcula, dar și că, în urma recalculării, pensiile nu vor putea fi mai mici decât anterior.

Legea 360/2023, oficializată luni și prin care se vor reglementa, începând de anul viitor, pensiile, stabilește, printre altele, și schimbarea modului în care sunt calculate veniturile pensionarilor.

Mai exact, potrivit notei de fundamentare ce a însoțit-o în faza de proiect, legea vizează “asigurarea unui sistem de pensii sustenabil din punct de vedere financiar prin includerea în noua legislație a unei formule de calcul bazată pe numărul de puncte realizat de fiecare beneficiar, potrivit principiului contributivității, a unui mecanism de indexare a pensiilor clar și corelat cu realitățile economice”.

La modul concret, din toamna anului viitor, actualul punct de pensie va fi înlocuit de un punct de referință. Astfel, cuantumul pensiei se va determina prin înmulțirea numărului total de puncte realizat de asigurat cu valoarea punctului de referință.

Valoarea punctului de referință va reprezinta raportul dintre valoarea punctului de pensie și nivelul mediu al stagiilor de cotizare prevăzute de legislația anterioară, respectiv 25.

Prima valoare a punctului de referință este stabilită la 81 de lei, deoarece în 2024, anul în care e programată aplicarea măsurilor amintite, pensiile vor fi majorate cu aproximativ 14%. Folosind același calcul, la valoarea actuală a punctului de pensie, de 1.785 de lei, ar rezulta o valoare a punctului de referință de 71 de lei.

Numărul total de puncte realizat de asigurat se obține din însumarea punctajelor anuale, care se determină prin împărțirea la 12 a sumei punctajelor lunare realizate într-un an calendaristic, cu numărul de puncte de stabilitate.

Ce sunt punctele de stabilitate? Sunt puncte suplimentare pe care le vor primi cei ce au stagii de cotizare mai mari de 25 de ani. Mai precis, pentru stagiul de cotizare realizat de peste 25 de ani contributivi se va acorda un număr de puncte de stabilitate, astfel:
0,5 puncte – pentru fiecare an realizat peste 25 de ani;
0,75 puncte – pentru fiecare an realizat peste 30 de ani;
un punct – pentru fiecare an realizat peste 35 ani.

Toate pensiile vor fi recalculate

După aplicarea noului mod de calcul, mai exact, din septembrie 2024, pensiile stabilite pe baza legislației anterioare se vor recalcula, prin înmulțirea numărului total de puncte realizat cu valoarea punctului de referință. Recalcularea pensiilor se va face din oficiu, adică nu va trebui cerută de pensionari, în termen de șase luni de la intrarea în vigoare a măsurilor, respectiv până la 1 martie 2025, prin determinarea numărului total de puncte și a cuantumului fiecărei pensii.

Sunt exceptate de la acest mod de recalculare pensiile stabilite în fostul sistem de pensii și alte drepturi de asigurări sociale ale agricultorilor anterior datei de 1 aprilie 2001, care se vor recalcula conform unui sistem propriu.

Concret, pentru pensiile stabilite în fostul sistem de pensii și alte drepturi de asigurări sociale ale agricultorilor anterior datei de 1 aprilie 2001 se va atribui un număr total de puncte determinat prin împărțirea cuantumului pensiei cuvenite sau aflate în plată la valoarea punctului de referință.

În orice caz, dacă din recalculare rezultă un cuantum al pensiei mai mic decât cel aflat în plată sau cuvenit, se păstrează cuantumul avantajos. De asemenea, drepturile de pensie recalculate se vor acorda de la data intrării în vigoare a legii.

Atenție! Noua lege va intra în vigoare la 1 septembrie 2024, cu unele excepții, care se vor aplica din 1 ianuarie.
Citește mai mult despre cresc pensiile, majorare pensie, pensie, pensii, pensionari, recalculare pensii, Legea 360/2023 pensii publice
Banii pentru pensiile mărite din 2024 vor fi luați de la bugetul asigurărilor sociale, contribuțiile salariaților pentru pensii nu vor crește, iar legea pensiilor proaspăt adoptată nu va fi modificată în următorii 5 ani, spune ministrul Muncii, într-un interviu pentru Europa Liberă.

Noua lege a pensiilor prevede o indexare a pensiilor cu 13,8% de la 1 ianuarie 2024 și recalcularea tuturor pensiilor până la 1 septembrie. Simona Bucura-Oprescu spune că impactul bugetar pentru creșterile din ianuarie 2024 este de 0,6% din PIB.

Întrebată de unde va lua guvernul banii pentru noile măriri de pensii, Simona Bucura-Oprescu a spus că sursa de finanțare va fi tot bugetul de stat.

„Se lucrează la proiectul bugetului de stat pentru 2024. Este foarte important că prin noua lege a pensiilor aducem respect românilor, aducem echitate și, sigur, este foarte important să avem și sursele bugetare pentru asta”, spune ministrul Muncii.

În același timp, premierul Marcel Ciolacu și președintele Senatului, Nicolae Ciucă, au spus că banii de pensii vor veni din creșterea economică pe care o va avea România.

Principalele declarații

Vor crește contribuțiile la asigurările sociale pentru salariați? „Este foarte important ca românii să știe că avem un mecanism de înfrânare în actualul proiect de lege. Mecanismul de înfrânare este tocmai partea acestei componente legate de sustenabilitate și avem partea acestui mecanism și o regulă care cumva își propune să limiteze creșterile ad-hoc de pensii. Cu alte cuvinte, dacă am ieșit din parametri pe care noi i-am statuat prin actualul proiect de lege, atunci o condiție impusă de Comisia Europeană este aceea că venim cu un mecanism care ar presupune să crească și contribuțiile la bugetul asigurări sociale de stat. Nu este cazul. Timp de 5 ani, de asemenea, prin angajamentul luat prin PNRR, nu putem să umblăm la lege, iar orice Guvern ar veni, eu zic că trebuie să fie responsabil și de fiecare dată să evalueze exact dacă este cazul sau nu să umble la parametri”.
Cum se vor recalcula pensiile? „Pensionarii care au ieșit la pensie pe legi diferite ale pensiilor au diferențe de cuantum al pensiei semnificative. Datorită noii legi, cel care primește mai puțin o să primească mai mult. Vreau să vă spun că datorită noii legi, doi pensionari care au ieșit pe legi diferite la pensie, dar au muncit la fel, vor avea același cuantum al pensiei. De asemenea, un bărbat și o femeie care au ieșit pe aceeași lege la pensie, dar din cauza stagiilor de cotizare diferite, au un cuantum al pensiei diferit, vor avea în urma recalculării același cuantum”.

Cum va crește vârsta de pensionare? „Până în 2030 avem o creștere treptată a vârstei de pensionare până la 63 de ani, iar în baza noii legi vom avea o creștere a vârstei de pensionare pentru femei până la 65 de ani. Acesta a fost un angajament pe care România l-a luat în 2021, în momentul în care a semnat PNRR-ul. (…) Concediul de creștere copil este considerat în noua lege ca perioadă contributivă la sistemul public de pensii. Pe de altă parte, am venit cu o reducere a vârstei de pensionare pentru femei cu 6 luni pentru fiecare copil crescut până la vârsta de 16 ani sau adoptat până și crescut până la vârsta de 14 ani, în cazul copiilor adoptați.

Garantați că veți face recalcularea pensiilor până la 1 septembrie 2024? „Trebuie. Aici nu există cale de mijloc. Angajamentul este al Guvernului Marcel Ciolacu, este un angajament comun. Este un angajament în folosul românilor. Este un angajament pe care suntem cumva în situația, noi – Ministerul Muncii, doar de a-l face posibil. Dar angajamentul este luat, nu există cale de întors. Este foarte clar că în 2024 fiecare român va avea o pensie mai bună, că este sigur că în 2024 toate pensiile românilor vor crește și atunci este un angajament sigur pe care ni l-am luat”.

Cine va recalcula aceste pensii până la 1 septembrie? „După ce legea va fi în vigoare, va trebui să elaborăm normele de aplicare ale acesteia. Apoi va fi realizat softul de aplicare a legii, după care vor fi instruiți colegii noștri de la casele teritoriale de pensii, după care va începe efectiv recalcularea pensiilor. Avantajul nostru, un mare avantaj competitiv pe care îl avem, este faptul că, în acest moment, peste 90% dintre dosarele de pensie ale românilor sunt digitizate. Și atunci, având deja baza de date și nemaiavând informațiile doar în format letric, venim cu algoritmul, cu softul care ia în calcul parametrii din noua lege a pensiilor, recalcularea va fi mai facilă decât ar fi fost în alte condiții. Vom fi gata la timp, astfel încât în septembrie, atunci când vom avea prima lună când pensiile vor fi în plată, fiindcă pensiile se plătesc lună de lună, românii să-și primească noile taloane de pensie și să-și primească pensiile recalculate.

Cât o să fie pensia cea mai mică și cea mai mare din România? Știm sigur cât va fi cea mai mică pensie din România. Un român cu indemnizația minimă socială, cu o perioadă contributivă de 35 de ani pe salariu minim, care avea 1.125 lei, va avea o creștere de peste 80%, adică undeva peste 1.900 lei va fi noua pensie. În felul acesta, îndeplinim una dintre cerințele Comisiei Europene prin PNRR, aceea de ajustare a pensiilor mici.

Ce se va întâmpla cu pilonul 2 de pensie? La pilonul doi de pensii se mențin exact condițiile din acest moment. Anul viitor vom avea o creștere cu un procent a contribuției. Suntem la 3,75, va fi 4, 75 nu este nicio modificare. Este deja reforma asumată și închisă prin jalon PNRR de România.

Continue Reading
To Top