Rămâi fără bani pe card! Alertă maximă pentru toți cei cu card bancar
Rămâi fără bani pe card! Mulți oameni au căzut pradă mai multor campanii de înșelătorii de pe rețelele sociale. Majoritatea au fost promovate pe Facebook.
Rămâi fără bani pe card! Incidența infracțiunilor de sustragere a banilor de pe cardurile bancare este în creștere în Republica Moldova, scrie observatorul.md.
De asemenea, se observă o creștere a numărului de campanii de înșelătorii pe platformele de socializare.
Una dintre aceste campanii a fost promovată pe Facebook și a căpătat popularitate în cursul lunii decembrie.
În cadrul campaniei denumite „53 de lei”, escrocii adoptau ilegal identitatea mai multor branduri și îndemnau publicul să achiziționeze bunuri costisitoare la un preț simbolic de 53 de lei.
„Noul set de vase de gătit antiaderente Tefal kitchen solutions la doar 53 lei. Trebuie să scăpăm de trusele care sunt în stoc de peste un an. Magazinul nu vrea să plătească costul retururilor din următorul trimestru și vinde resturile la doar 53 lei!”, se arată într-un mesaj plasat pe o pagină întitulată „Metro for home”.
Pagina folosea însemnele rețelei de hypermarketuri METRO.
O altă variantă a unui mesaj similar, dar de această dată referitor la jucării și cutii de Crăciun, a fost distribuită de către un alt cont cu o denumire similară – Metro MD.
Pe platforma Facebook, anumite postări au generat sute de comentarii și zeci de distribuiri. Unele dintre comentarii exprimă laude cu privire la „produsele” oferite și fac parte din schema de înșelăciune.
Compania METRO a informat că a ceste anunțuri sunt false.
„Pentru siguranța Dumneavoastră, vă rugăm să NU beneficiați de astfel de oferte și să NU oferiți date personale sau bancare persoanelor necunoscute”, a îndemnat compania.
Oferte similare sunt diseminate și pentru alte categorii de produse, cum ar fi parfumurile de lux J’adore sau cele de la Victoria’s Secret.
„Ia un spray de corp parfumat Victoria’s Secret la alegere la doar 53 de lei! Alege din opt parfumuri unice Victoria’s Secret. Această ofertă specială este valabilă doar pentru rezidenții Republicii Moldova, așa că nu pierdeți ocazia și plasați comanda chiar acum. Cantitățile sunt limitate, așa că grăbește-te!”, se arată într-un mesaj pe Facebook.
O asemenea situație poate fi întâlnită și în ceea ce privește încălțămintea. Pagina Timberlands în Moldova folosește imagini cu încălțămintea respectivă, la prețul de 53 de lei.
„Saci de 30 kg de haine de la branduri renumite la 53 de lei! ShoppingMalldova scoate la vânzare colecțiile de anul trecut de haine și încălțăminte de la branduri celebre la preț de chilipir! Numai online. Pentru a comanda, dați click pe butonul din anunț și intrați pe site!”, se arată într-un mesaj plasat pe o pagină intitulată „ShoppingMalldova”, care folosește însemne ale mall-ului Shopping Malldova.
Pe durata anului 2023, în Republica Moldova au fost înregistrate diverse tipuri de fraude cu utilizarea mijloacelor de plată electronice, una dintre ele constând în plasarea de către escroci a unor anunțuri pe platformele de socializare.
Pagubele ajung la zeci de milioane de lei
Aceste anunțuri informează despre posibilitatea de achiziționare a produselor la prețuri reduse, înșelând publicul prin utilizarea frauduloasă a imaginii unor branduri cunoscute din țară, conform declarațiilor Inspectoratului General al Poliției (IGP).
„În perioada a 9 luni ale anului 2023 au fost înregistrare 688 de infracțiuni de sustragere a mijloacelor financiare de pe conturile bancare ale cetățenilor Republicii Moldova, cu un prejudiciu de aproximativ 29 de milioane de lei, în comparație cu anul 2022, când au fost înregistrate cel puțin 668 de infracțiuni, cu un prejudiciu de aproximativ 35 de milioane de lei”, potrivit comisarei-șefe de la IGP, Diana Fetco-Cupeț.
Sancțiunile aplicate pentru astfel de infracțiuni pot diferi în funcție de circumstanțe.
Spre exemplu, numărul de participanți la săvârșirea infracțiunii, cuantumul prejudiciului cauzat și alte aspecte relevante pot influența sancțiunile aplicate.
În linii generale, pentru astfel de infracțiuni, cei suspectați se expun riscului de a primi pedepse cuprinse între 2 și 15 ani de închisoare.
Forțele de poliție afirmă că iau toate măsurile posibile pentru a combate aceste fenomene, colaborând cu toate instituțiile bancare, Banca Națională a Moldovei, precum și cu companii private din domeniile financiar și TIC.