Abilități valoroase dezvoltate prin jocuri video
Pe măsură ce jocurile video devin din ce în ce mai avansate, tot mai multe persoane iau în considerare setul de abilități valoroase pe care acestea le aduc, descoperind totodată modalități prin care pot beneficia de pe urma lor. De la lucrul în echipă, până la înțelegerea seturilor complexe de instrucțiuni, totul pare a prinde sens când analizăm mai bine nucleul unui joc. Fie că te joci pentru a-ți petrece timpul sau pentru a câștiga un avantaj competitiv față de prietenii tăi, înveți pe zi ce trece sau, mai bine spus, pe rundă ce trece.
O mulțime de jocuri video necesită strategie și abordări strategice pentru a progresa în joc, parcurgând o serie de pași pentru a ajunge la următorul nivel sau premiu. Jocuri precum Civilization și StarCraft au devenit extrem de populare datorită planificării complexe și strategiei necesare. Foarte popular în zilele noastre, jocul de cărți cunoscut sub numele de blackjack, ușor accesibil pe PokerStars Casino, implică și o strategie care se referă la a face alegeri optime în funcție de valoarea propriei mâini și de cartea cu fața în sus a dealerului. Scopul final este de a minimiza avantajul casei și de a maximiza posibilitățile de câștig. Conceptele de bază ale strategiei de blackjack stabilesc o schelă esențială pe baza căreia jucătorii pot lua decizii și pot judeca pe parcursul jocului. Acesta este un model care chiar poate depăși granițele jocului, putând fi aplicat apoi în diverse circumstanțe, pentru rezultate de succes.
Deși primejdiile din joc nu se compară cu acelea din viața reală, un joc video modern crește miza, aducând adeseori la limită avatarul și progresul din cauza punctelor pierdute și a eșecurilor întâmpinate. Jucătorii învață rapid cum să navigheze în teritorii și scenarii necunoscute, pentru a aborda imprevizibilul și a se scoate în siguranță din situații precare, pe ei înșiși sau pe echipa lor. Astfel ajung să îmbrățișeze și necunoscutul din viață. Deși nesăbuința nu este de dorit, o astfel de trăsătură, pe care o numim adesea aruncatul cu capul înainte, ne ajută să ne propulsăm în situații benefice și pentru noi, dar și pentru ceilalți.
Cine a jucat măcar o dată nivelul Templul apei din Ocarina of Time, poate spune că a aflat esențialul despre importanța răbdării. Răbdarea și perseverența sunt calități rare care îi ajută pe oameni să reușească atât pe plan profesional, cât și personal. Oamenii puternici din punct de vedere mental au răbdare și înțeleg cum să folosească aceste abilități pentru a face față situațiilor dificile, așteptând totodată ca succesul să vină, ceea ce se traduce într-un membru al echipei care este dispus să-și construiască drumul gradual, prin formare. Persoanele care înțeleg ce este răbdarea, iar apoi și-o însușesc, devin un atu vital oricând și pentru oricine.
Jocurile video includ adesea provocări puzzle și alte obstacole care impun jucătorilor să-și modifice percepțiile sau abordările pentru a găsi soluții de succes. Un exemplu relevant în acest caz este nivelul Tick Tock Clock din Super Mario, unde momentul în care ai intrat în nivel determină viteza mecanismelor interne ale ceasului. Aceste abilități de planificare, adaptabilitate și experimentare sunt perfecționate în timp și ajută în tot felul de situații de criză, provocări sau chiar conflicte. Ele oferă jucătorilor posibilitatea de a găsi soluții creative cu resurse limitate.
Majoritatea scenariilor din jocurile video necesită pentru reușită concentrarea deplină a jucătorului. Jocuri precum Guitar Hero sau Rock Band cer multă concentrare din partea jucătorilor care își doresc să obțină un scor bun. În viața de zi cu zi, distragerile principale sunt provocate de telefon, de informația excesivă. Dacă reușim să lăsăm acestea la o parte, plus rețelele de socializare, ajungem să ne dedicăm complet sarcinii în cauză, iar jocurile video chiar ne pot învăța cum să facem asta.
În jocurile video multiplayer, jucătorii au adesea echipe cu lideri desemnați pentru a-și determina strategiile și abordările. Depinde de liderul echipei să stabilească timpul de joc, să comunice cu alți jucători, să dezvolte strategii, să identifice punctele forte și punctele slabe din cadrul echipei, să mențină moralul ridicat și să-i ajute pe ceilalți jucători concentrați asupra a ceea ce au de îndeplinit. Aceste abilități sunt perfecționate în timp și prin lucrul cu mai multe echipe, în diferite medii și scenarii de joc. Și când vorbim de sectorul profesional, ele sunt aceleași abilități de conducere pe care managerii, directorii și liderii de echipă le folosesc pentru a-și motiva echipele și pentru a-i menține pe toți să lucreze împreună pentru atingerea obiectivelor.
Pe lângă aceste abilități prezentate, se mai numără și gândirea critică, abilitatea de recunoaștere a anumitor tipare, ori chiar multi-tasking-ul. Toate acestea pot fi aplicate într-un număr mare de situații din viața de zi cu zi, iar tot ceea ce ne rămâne este să le asimilăm din postura de jucători.