Vești proaste pentru pensionari! A fost eliminată o perioadă importantă din lista celor asimilate stagiilor de cotizare
Schimbare importantă în noua lege a pensiilor. O perioadă importantă pentru pensionari a fost eliminată din lista celor asimilate stagiilor de cotizare.
Din toamnă, pensiile publice din România vor fi supuse unor reglementări semnificative odată cu implementarea noii legi a pensiilor.
Este vorba despre Legea 360/2023, care aduce modificări esențiale, inclusiv în ceea ce privește perioadele asimilate stagiilor de cotizare.
Aceste modificări au fost deja aplicate parțial începând de la 1 ianuarie 2024, urmând să fie implementate în totalitate începând cu toamna acestui an.
Până în prezent, Legea 263/2010 definea perioadele asimilate ca fiind cele pentru care nu s-au datorat sau plătit contribuții de asigurări sociale, dar care au fost asimilate stagiului de cotizare în sistemul public de pensii.
Cu toate acestea, Legea 360/2023 extinde definiția perioadelor asimilate, considerându-le “perioade pentru care nu s-au datorat sau nu s-au plătit contribuții de asigurări sociale considerate prin prezenta lege echivalente stagiului de cotizare în sistemul public de pensii și care se valorifică la stabilirea prestațiilor de asigurări sociale în condițiile prezentei legi, dacă persoana a fost asigurată în sistemul public”.
Un alt aspect important adus de noua lege constă în modificările privind lista perioadelor considerate perioade asimilate. Conform prevederilor Legii 360/2023, dispar perioadele în care asiguratul a beneficiat de pensie de invaliditate, așa cum stabilește în prezent Legea 263/2010.
Conform noului act normativ, perioadele asimilate sunt cele în care asiguratul:
a urmat cursurile de zi sau, după caz, cu frecvență ale învățământului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normală a studiilor respective ori a unui ciclu de studii universitare, de formare inițială, cu condiția absolvirii acestora/ acestuia cu diplomă, diplomă de licență, diplomă de master sau diploma de doctor, după caz;
a satisfăcut serviciul militar ca militar în termen sau militar cu termen redus, a fost concentrat, mobilizat sau în prizonierat;
a beneficiat în perioada 1 aprilie 2001 – 1 ianuarie 2006 de indemnizații de asigurări sociale, acordate potrivit legii;
a beneficiat, începând cu data de 1 ianuarie 2005, de concediu pentru incapacitate temporară de muncă, cauzată de accident de muncă și boli profesionale;
a beneficiat, începând cu data de 1 ianuarie 2006, de concediu pentru creșterea copilului în vârstă de până la doi ani sau, în cazul copilului cu handicap, de până la trei ani, respectiv șapte ani, scrie avocatnet.ro.
La fel ca în reglementarea anterioară, noul act normativ prevede că asigurații care au absolvit mai multe instituții de învățământ superior sau, după caz, mai multe cicluri de studii universitare de același nivel beneficiază de asimilarea, ca stagiu de cotizare, a unei singure perioade de studii de același nivel, la alegere.
Este important de menționat că perioadele asimilate se valorifică doar dacă acestea nu se suprapun cu stagii de cotizare și sunt utilizate pentru obținerea unei categorii de pensie, conform noilor prevederi.
Noua lege a pensiilor aduce, de asemenea, schimbări în ceea ce privește gradele de invaliditate, redefinindu-le astfel încât să permită desfășurarea unor activități și posibilitatea cumulării pensiei cu veniturile generate din acestea.
Cum află românii când se pot pensiona
Vezi şi: Pensionarii români care vor primi peste 1.000 de lei în plus la pensie, din ianuarie 2024
Când mă pot pensiona – este o întrebare care îi interesează pe mulţi români, fie că încă lucrează şi urmează să iasă la pensie, fie că deja s-au pensionat, dar anticipat.
Acum puteţi afla în mai puţin de un minut data la care vă puteţi pensiona, fie că e vorba de pensie anticipată, pensie anticipată parţial sau pensie pentru limita de vârstă.
Tot ce aveţi de făcut este să intraţi pe site-ul Casei Naţionale de Pensii Publice, să vă completaţi data naşterii şi sexul, apoi aflaţi data pensionării.