Milioane de pensionari, vizați de impozitarea pensiilor! Câți bani pierd lunar românii după ce vor plăti taxele la stat
Impozitarea pensiilor în 2024 aduce griji pentru cei aproape cinci milioane de pensionari pe care îi are România. Astfel, cu toate că oficialii au anunţat majorarea pensiilor din 2024, noile sume încasate sunt departe de a-i mulţumi pe seniori, mai ales că multe dintre pensiile din România urmează să fie taxate.
Numărul de pensionari din România se ridică la aproximativ cinci milioane de persoane. Vorbim atât despre pensionari care încasează pensii pe bază de contributivitate, cât şi de pensionari care încasează aşa-numitele pensii speciale, stabilite în urma unor legi speciale.
Cei mai mulţi dintre pensionarii români se plâng, pe bună dreptate, că au pensii mici, iar situaţia devine şi mai alarmantă dacă ne gândim că multe dintre pensii se şi impozitează.
Specialiştii susţin că, în ceea ce priveşte pensiile obţinute pe bază de contributivitate, impozitarea a rămas la fel precum în anii precedenţi. Concret, asta înseamnă că la pensiile ce depăşesc 2.000 de lei se aplică un impozit de 10% asupra sumei cu care se depăşeşte pragul de 2.000 de lei.
Pe de altă parte, există informaţii conform cărora au apărut modificări în ceea ce priveşte impozitarea pensiilor de serviciu sau a aşa-numitelor pensii speciale. Acestea ar urma să fie impozitate în mod progresiv.
Impozitarea pensiilor de serviciu ar urma să se facă în mod progresiv, impunându-se două plafoane, ambele raportate la salariul mediu brut. În primul rând vorbim despre impozitarea cu 20% a părţii necontributive mai mare decât salariul mediu brut.
Apoi, vorbim despre o impozitare cu 15% a părţii necontributive mai mari decât salariul mediu net, dar mai mică decât salariul mediu brut.
Exemplu de calcul al taxelor pentru o pensie de peste 2.000 de lei
În ceea ce priveşte pensiile bazate pe contributivitate, calculul este simplu. De exemplu, la o pensie de 2.800 de lei se aplică un impozit de 10% asupra sumei ce depăşeşte 2.000 de lei, respectiv 800 de lei. Asta înseamnă că pensia ar urma să fie impozitată cu 80 de lei, iar beneficiarul ar urma să încaseze 2.720 de lei.
De asemenea, la o pensie de 4.000 de lei se aplică un impozit de 10% asupra sumei ce depăşeşte 2.000 de lei, respectiv 2.000 de lei. Asta înseamnă că pensia ar urma să fie impozitată cu 200 de lei, iar beneficiarul urmează să încaseze 3.800 lei.
În cazul pensiilor de serviciu, calculul este mai complicat şi ar putea să difere de la caz la caz, în funcţie de pensia stabilită în dreptul fiecărui beneficiar în parte.
Impozitarea pensiilor militare
Conform presamil.ro, „pentru pensiile militare se aplică prevederile art. 101 alin.(2) lit. c) din Codul fiscal, astfel: pentru venitul lunar din pensii, din care se deduce plafonul de venit neimpozabil lunar de 2.000 de lei, se aplică progresiv anumite cote de impunere”.
Astfel, vorbim despre „un impozit de 10% pentru partea mai mică decât nivelul câştigului salarial mediu net sau egală cu acesta; un impozit de 15% pentru partea cuprinsă între nivelul câştigului salarial mediu net şi nivelul câştigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat sau egală cu acesta; de un impozit de 20% pentru partea ce depăşeşte nivelul câştigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat”.
Practic, sursa amintită precizează că „pentru o pensie în cuantum brut de 8.000 de lei avem partea de impozit mai mică sau egală cu câştigul salarial mediu net: din 4.427 (câştigul salarial mediu net) se scad 2.000 (deducere plafon de venit neimpozabil), iar la diferenţa de 2.427 se aplică un impozit de 10% și rămân 2.184 de lei; avem partea de impozit care este mai mare decât câştigul salarial mediu net și mai mică sau egală cu câştigul salarial mediu brut: la 3.140 de lei, diferenţa între 4.427 şi 7.567 (câştigul salarial mediu brut), se aplică impozit de 15% şi rămân 2.669 de lei şi avem partea care depășește câştigul salarial mediu brut: 8.000-7.567=433, la care se aplică impozit de 20% şi rămân 346 de lei. Pensia netă: 2.000+2.184+2.669+346=7.199 de lei”.
Cu cât sunt impozitate pensiile românilor în 2024
Potrivit informațiilor oferite de Guvern, pensionarii care încasează pensii mai mari de 2.000 de lei vor fi impozitați cu 10%. Schema de impozitare este clarificată în detaliu:
– 10% impozit pentru suma mai mică sau egală cu câștigul salarial mediu net;
– 15% pentru partea dintre câștigul salarial mediu net și câștigul salarial mediu brut folosit pentru bugetul asigurărilor sociale;
– 20% pentru suma care depășește câștigul salarial mediu brut folosit la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat.