Știri interne
Cum se păstrează murăturile, ce temperatură trebuie să fie în cămară
Iarna a venit murăturile sunt puse, varza stă liniștită să se acrească, iar celalte murături rămân la fermentat. Ca sa nu ai surpriza neplăcută ca acestea să se strice trebuie să știi că temperatura la care trebuiesc păstrate borcanele și butoaiele nu trebuie să depăsească 15 grade.
La bloc cămara tradițională din ograda bunicii e greu de reprodus, iar bătrâna mea bunică m-a sfătuit cum să-mi păstrez murăturile care să fie bune chiar și în vara anului 2021.
Secretul murăturilor perfecte, nu doar temperatura este importantă
Cel mai important conservant natural pentru murăturile puse în borcan este aspirina, acidul acetic ajuta la conservarea pe termen lung, sigur în comerț există o suită de conservanți, dar niciunul nu garantează ce garantează banala aspirină.
Al doilea secret este sigiliul borcanului, capacul trebuie să fie închis etanș și pentru a te asigura de asta, e bine să pui capacul imediat ce torni soluția preparată pentru murăturile ce urmează să puse, aburul face singur treaba, elimină aerul în exces și crează la nivelul capacului un vid.
Bunica mai are o vorba, murăturile trebuie „să se liniștească”, adică dupa procesul de preparare trebuie lăsate la temperatura camerei măcar 24 de ore. Important este ca șocul termic, înainte de a fi duse în cămară să nu fie unul mare.
De exemplu dacă stați la bloc și aveți o temperatura de 28 de grade, nu este recomandat să fie duse brusc spre încăpere care să aibă 5 grade.
Eu am ales în locul debaralei clasice din apartament să „săcrific” o cameră pe care o foloesc pe post de depozit, unde este rabadat geamul, astfel temperatura de acolo este undeva curprinsă între 10-15 grade.
Când vine înghețul în termeni populari, am grijă să nu las ca asta să se întample, pentru că murăturile vor fi compromise și când vrem să le mâncam ne vom trezi ca sunt moi și nu-și păstrează consistența tare, acea mușcătura crocantă din leguma murată.
Dacă nu aveți posibilitatea să răciți debaraua cel mai important sfat este să o aerisiți zilnic. Este foarte important ca aerul în care sunt păstrate să fie proaspăt și din când în când o aerisire mai brută, geamurile deschise și lasat curentul să aerisească toate încăperile.
O soluție pentru cei care stau la bloc este balconul, dacă este închis, acolo puteți muta cămara, dar nu uitați nu lăsați ca temperaturile să scadă sub 5 grade.