Știri interne
Incendiu: Casa ta poata lua foc. Un expert îți explică care sunt cele periculoase improvizații din casă
Un incendiu se poate declanșa oricând într-o casa sau apartament al oricărui consumator casnic. Un electrician explică în exclusivitate care sunt cauzele care pot declanșa un incendiu.
Incediile de la spitalele Matei Balș și Piatra Neamț au atras atenția asupra suprasolcitării intalațiilor electrice. Electricienii explică că acest lucru se petrece și în foarte foarte multe case și apartamente. Acestea sunt o bombă cu ceas și oricând improvizațiile din casă ar putea declanșa un incendiu de proporții.
Top obiecte care îți pun în pericol casa și riscul foarte mare de incendiu
Faxnews.ro, a discutat cu domnul electrician autorizat Ion Dumitrache, care ne-a explicat care sunt cele mai periculoase obiecte din casă, le luam pe rând.
În primul rând ce este clar de înțeles că fiecare casă sau apartament are un numă maxim de kilowați / oră care pot fi consumați.
În momentul în care acest număr este depășit de una din siguranțe, panoul electric coboară și întrerupe alimentarea cu energie electrică pentru zona respectivă.
Cazuri grave de luat în seamă: Dacă siguranța principală de la tabloul electric sare înseamnă că s-a produs un supra circuit sau un consum mult peste ce suportă nivelul de tensiune alocat casei dumneavoastră sau apartamentului.
Siguranța principală în fotografia de mai jos este cea mai mare din fotografie, semnalizată cu un chenar galben.
Cum trebuie racordate la consumatori electrici siguranțele secundare?
În imaginea de mai sus sunt 10 siguranțe principale. Să presupunem că locuiți într-un apartament sau casă cu 4 camere. Cei mai importanți consumatori ar trebui să aibă propria siguranță și propria priză. Pentru a revenit riscul de incendiu, la acei consumatori mari nu trebuie conectate prelungitoare electrice sau orice alt consumator.
Obiectele care consumă cel mai mult curent în casă și riscă să declanșeze un incendiu
Mașina de spălat rufe – trebuie să aibă fiecare o siguranță a lor.
Cuptorul electric – siguranța unică și priză unică.
Mașina de spălat vase – Siguranță unică în tabloul electric și priză proprie.
Aerul / Aerle condiționate conectate la o siguranță de mare putere chiar dacă sunt toate legate pe aceași siguranță și furnizează mai multe prize. Deși este recomanda ca fiecare camera să aibă siguranța ei care să asigure prizele necesare din cameră și o altă siguranța care să asigure priza pentru aerul coniționat.
Radiatoare, aeroterme – Cele mai periculoase sunt aceste surse de încălzire pentru că au filament incins și orice scăpare a unui material inflamabil aprind imediat focul. De asemenea supra socilitarea lor poate topi plasticul și declanșa un incendiu în casă.
Recomandarea pentru sursele de încălzire sunt convectoarele electrice pentru că au un consum mai redus, dar și un sistem de siguranță. Acesta funcționează simplu, când temperatura cablului de alimentare incinge, convectorul se oprește.
Converctorul din Imagine nu este unul publicitar, dar are niște funcții pe care o au și alte mărci și aceasta poate seta o temperatura optimă, iar când se ajunge acolo se oprește. De asemenea are funcții de oprire automată sau de pornire.
Atfel sistemul chip integral in convector reușeste să gestioneze mai bine încălzirea și riscul de incendiu scade mult.
Cele mai periculoase instalii electrice din casă: prelungitoarele
Electricianul Ion Dumitrache a explicat pe limba și înțelesul tuturor că un prelungitor poate fi periculos și poate declanșa un încendiu dacă este greșit folosit.
Astfel dacă un prelungitor conectat la o priza electrică are de exemplu 5 prize, în care conectați, cafetiera, cuptorul cu microunde, un fierbător de apă și eventual un banal încărcător de telefon, priza este supra solicitată prin consumul enorm de energie când acestea funcțioeaza deodată.
Suprasolicitarea se poate afla imediat, cablul prelungitorului este incins și la fel și priza. Imediat ce sesizați această situație, trebuie deconectate sursele de consum.
Care sunt primele reacții pe care trebuie să le faci când vezi o scânteie la priză sau un scurt circuit
În videoul de mai sus este o priză dintr-o baie, care nu este deloc protejată și ba mai mult nu are nici masca care să o țină. Aceasta priză poate declanșa oricând un scurt circuit și prin urmare un incediu.
Alte improvizații care vă pot provoca un incendiu în casă
Electricianul Ion Dumitrache, ne-a mai explicat că incendiile în casă pot porni și din următoarele cauze.
Cabluri electrice legate cu bandă sau scoți, în special cele ce consumă mult curent electric. În acest caz este recomandat un prelungitor cu o sigura priză care să asigure necesarul de lungime până la consumator.
Încărcătoarele de telefon, laptop lăsate în priză când nu sunt folosite. Deși au fost puține cazuri, acstea se pot supra încălzi și pot declanșa un incediu.
La sesizarea oricărui scurt circuit, fum provocat de instalațiile electrice decuplați siguranța principală imediat.
Dacă aveți în casă instalații de gaz, acestea trebuie oprite imediat.
GG
1 februarie 2021 at 18:24
Puțin respect, pentru frumoasa noastră limbă , se poate?
Rodo
1 februarie 2021 at 22:34
…dacă “sare” sig. principala, sa întâmplat un supra circuit, da…?!?…. Auziți? Dați și cu var, ca vreau să înlocuiesc o broasca de la ușa de la baie…