IML: 2 pacienți de la Balș neindentificați, au fost prelevate probe ADN

Știri interne

IML: 2 pacienți de la Balș neindentificați, au fost prelevate probe ADN

IML încearcă indentificarea a doi pacienți decedați la incendiul de la Matei Balș prin prelevarea de probe ADN. Duminică au fost proteste la Ministerul Sănătății

Tragedia de după încendiul de la spitalul Matei Balș continuă pentru familiile victimelor. 2 pacienți găsiți carbonizați după focul masiv din pavilion, încă nu au fost indentificați.

IML a prelevat probe ADN

Potrivit unor surse judiciare IML a prelevat probe ADN pentru indentificarea a 2 pacienți arși la spitalul Spitalul Matei Balș, care au fost gasiți carbonizați.

Din 29 ianuarie s-a încercat indentificarea acestora, dar până acum nu s-a reușit. Prin urmare specialiștii IML au prelevat probe ADN de la pacienți pentru a reuși să indentifice care sunt cele două persoane și pentru a le comunica familiilor victimelor datele, conform unor surse citate de Agerpres.

Anchetatorii și specialiștii INSEMEX Petroşani continuă ancheta

Luni, 1 februarie 2021, s-au deplasat la Matei Balș echipe de la INSEMEX, polițiști criminaliști și anchetatori pentru a cerceta în continuare zona și a preleva alte probe care ar putea explica de ce a luat foc spitalul Matei Balș.

Tot mai multe surse din cadrul anchetei spun că în saloane ar fi fost prezente aparate de încălzire. Aeroterme sau calorifere electrice, care ar fi supraîncărcat rețeaua electrică.

Spital Matei Balș, intervenția pompierilor și echipajelor SMURD
Spital Matei Balș, intervenția pompierilor și echipajelor SMURD

De menționat că în această perioadă toate spitalele funcționeaza peste capacitatea lor normală și admisă de funcționare din cauza necesității de furnizare masivă de oxigen pacienților.

Fiica unei rude internate în pavilionul morții de la Matei Balș a declarat pentru presă că chiar ea i-a dus mamei sale o aerotermă.

Filmul incendiului de la Matei Balș

Pe 29 ianuarie la ora 05:02 au apărut primele flăcări într-un pavilion de la spitalul Matei Balș. Imediat a fost alertat serviciul unic de urgență 112, iar în 8 minute au sosit autospecialele care au început să stingă focul și să mute pacienții în salvări.

Două asistente, două infirmere și un medic erau de gardă au reușit să evacueze 111 pacienți care erau internați acolo.

53 au fost relocați la alte spitale din București și alte câteva zeci de pacienți au fost mutați în alte secții de la Matei Balș.

Autoritățile au intervenit imediat și au reușit să stingă focul rapid, dar din păcate pentru 4 pacienți a fost prea târziu. Aceștia au fost găsiți morți în saloane și unul într-o baie a spitalului.

Ulterior au mai decedat 4 pacienți în spitalele în care au fost relocate. A opta victima a murit astăzi.

Starea pacienților relocați de la Matei Balș

Ministerul Sănătății a transmis astăzi la ora 9:00 un comunicat cu starea pacienților relocați după încendiul de la spitalul Matei Balș.

Spitalul Clinic de Urgenţă “Sf. Ioan” Bucureşti: 11 pacienţi, stare stabilă, staţionară;

Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti: 4 pacienţi – 2 pacienţi în stare generală bună, urmează să fie externaţi în zilele următoare; 1 pacient în stare stabilă, stare staţionară; 1 pacient în stare gravă (ATI), stabil în prezent;

Spitalul Universitar de Urgenţă “Elias”: 6 pacienţi, stare stabilă, staţionară;

Spitalul de Boli Infecţioase şi Tropicale “Victor Babeş”: 6 pacienţi: 2 pacienţi în secţia ATI (un pacient în stare stare gravă, un pacient în stare stabilă), 4 pacienţi în stare stabilă;

Spitalul Clinic de Urgenţă “Sf. Pantelimon”: 3 pacienţi în stare stabilă (ATI);

Spitalul Militar Central: 4 pacienţi SMC – 2 pacienţi în secţia ATI, ambii stare gravă/intubaţi; ROL2 – 2 pacienţi în stare stabilă, din care un pacient urmează să fie externat (posibil luni);

Spitalul “Witting”: 3 pacienţi, stare stabilă;

Institutul de Pneumoftiziologie “Marius Nasta”: 4 pacienţi – 2 pacienţi în stare staţionară, 2 pacienţi în secţia ATI (un pacient stabil, neintubat şi un pacient intubat, în stare gravă);

Spitalul MAI “Dimitrie Gerota”: un pacient intubat (ATI) – stare critică;

Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca: 3 pacienţi, stare stabilă;

Spitalul Monza: 3 pacienţi, stare stabilă.

Datele au fost transmise de Ministerul Sănătății.

Proteste în București în fața Ministerului Sănătății

Duminică seara în fața Ministerului Sănătații s-au adunat aproximativ 250 de persoane care protestau și cereau explicații. Diana Șoșoacă, senatoarea AUR, a fost și ea prezenta la protest și a vrut să între în clădire.

Accesul nu i-a fost permis și aceasta i-a adus acuze grave lui Vlad Voiculescu și Raed Arafat. Imagini la protestul de aseară.

Sursa: huff.ro / Protest Ministerul Sănătații

La Alba Iulia au ieșit oamenii în stradă și au cântat imnul național. Protestatarii au fost pașinici și au cerut autorităților reforme în sistemul medical pentru ca evenimente ca incendiile de la Piatra Neamț și Matei Balș să nu se mai petreacă.

Diana Șoșoacă alături de protestatarii de duminică de la Ministerul Sănătății.
Diana Șoșoacă alături de protestatarii de duminică de la Ministerul Sănătății. FOTO: INQUAM / Eduard Vinatoru

De asemenea cei adunați la proteste au cerut demisia lui Vlad Voiculescu și al lui Raed Arafat. Despre seful ISU, Diana Șoșoacă susține că sub conducerea lui s-au produs prea multe evenimente tragice. A amintit de tragedia în care avionul pilotat de Adrian Iovan s-a prăbușit și de focurile din spitale.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top