Știri externe
Giuseppe Rotunno, directorul de imagine a murit ieri seară
Directorul de imagine Giuseppe Rotunno, cunoscut pentru realizarea filmului „All That Jazz” de Bob Fosse, cu care a și fost niminalizat la Oscar s-a stins din viață ieri seară.
Giuseppe Rotunno a murit duminică la 97 de ani
Peppino, așa cum era poreclit colaboratorul lui Federico Fellini și a lui Luchino Visconti a murit duminică în casa sa din Roma la 97 de ani. Familia a fost cea care a făcut anunțul fără să precizeze cauzele, informează Variety.
Rotunno s-a născut pe 23 martie 1923 la Roma. A intrat în industria cinematografică foarte devreme, la doar 20 de ani ca fotograf fix pentru studiourile Cinecitta. Primul film la care a lucrat a fost filmul de război „L’Uomo dalla croce” (Omul cu o cruce), realizat de Roberto Rossellini. De-a lungul timpului a lucrat cu mari regizori italieni.
Rotunno îl considera pe Luchino Visconti mentorul său. Împreună au lucrat la mai multe producții: „Le Notti bianche” (Nopți albe) în 1957, „Rocco e i suoi fratelli” (Rocco și fratele său) în 1960 și „Il gattopardo” (Ghepardul) în 1963 cu Cardinale și Alain Delon în rolurile principale.
Colaborarea cu Federico Fellini a început cu filmul „Satyricon” în anul 1969 și a cuprins opt filme. Printre cele mai cunoscute se numără „Roma” (1972), „Amarcord” (1973), „Casanova” (1976) și multe altele.
Giuseppe Rotunno numit și „magul luminii”
Directotul de imagine a fost cunoscut ca un maestru al luminiilor. Acesta putea crea atmosfere realiste, nostalgice sau neobișnuite doar prin utilizarea ingenioasă a tehnicilor de iluminare.
Giuseppe a cunoscut faima și peste hotare. La Hollywood a lucrat alături de Henry Koster la „The Naked Maja”, în 1966 a realizat „ The Bible” în regia lui John Huston. În 1971 a lucrat alături de Mike Nichols pentru filmul „Carnal Knowledge”. A colaborat și pentru filmul „Popeye” în regia lui Robert Altman. Ulterior a lucrat cu Terry Gilliam la “The Adventures of Baron Munchausen”.
Ultimul film la care a lucrat Rotunno a avut lansarea în 1997, intitulat „I Remember, Yes, I Remember” în regia lui Anna Maria Tatò.
Munca în cinematografie a lui Giuseppe a fost recunoscută și premiată. În 1966 a devenit primul non-american care a putut să se alăture Societății Americane a Cinematografilor. A fost nominalizat la Oscar și a câstigar un premiu BAFTA în 1980 pentru filmul „All That Jazz” de Bob Fosse. În anul 1999 a fost premiat pentru realizările sale la festivalul „Camerimage” din Polonia.
Chiar dacă nu a mai fost implicat în realizarea filmelor, Giuseppe nu a putut sta departe de această lumea. Din 1988 până în 2013 a predat la școala de film Centro Sperimentale di Cinematografia din Roma.