Știri externe
China își propune să își creeze propria monedă digitală. Cum va influența decizia economia
China dorește să introducă moneda digitală. Americanii sunt îngrijorați de deciza guvernului chinez. Mai multe bănci centrale se gândesc la introducerea monedelor digitale.
Guvernul chinez vrea să fie în pas cu digitalizarea. Pentru a avea un avantaj are de gând să emită propria monedă digitală. Beijingul își propune să poziționeze yuanul digital pentru utilizare la scară internațională. Primele teste pentru digitalizare au fost lansate în luna aprilie a anului 2020. Facebook a anunțat la finalul anului 2019 că are de gând să lanseze propria monedă digitală, China i-o poate lua înainte.
Decizia guvernului chinez stârnește neliniști pentru americani. Dolarul american este rege în sistemul economic după cel de-al Doilea Război Mondial. Controversata decizie a Chinei poate reordona fundamentele lumii financiare. Mai multe Bănci Centrale din lume iau în calcul digitalizarea monedelor.
China își propune să își creeze propria monedă digitală. Criptomoneda va fi controlată de Banca Centrală
China este un stat care a preconizat evoluția încă de acum o mie de ani. În aceea perioadă când banii însemnau doar monede, ei au fost primii care au introdus bancotele în cicrculație. Cu un asemenea istoric și spririt vizionar nu este de mirare că se gândesc să introducă primii și moneda digitală. Subiectul este unul destul de controversat deoarece criptomonedele sunt foarte ușor fluctuante. Din acest motiv Parlamentul României a aderat la directivele europene și a schimbat legislația privind tranzacțiile cu monede digitale.
Beijingul dorește să introducă monede digitală ce va fi controlată de banca centrală a țării. Moneda este aşteptată să confere guvernului chinez noi instrumente vaste de monitorizare a economiei şi oamenilor. Ei doresc prin această mișcare să poziționeze yuanul digital la scară internațională pentru a nu fi legați de sistemul financiar mondial.
Primele teste au început încă din luna aprilie a anului trecut și se va extinde până în martie 2022. Faza aceasta se va concentra pe testarea fezabilităţii tehnice a emiterii, distribuirii şi răscumpărării unei monede digitale bancare centrale (CBDC). Apoi se va trece la faza a doua, prin care vor fi analizate mai multe funcţii detaliate, cum ar fi stabilirea unei limite privind nivelul CBDC care poate fi deţinută de fiecare entitate.
Cum va influența decizia economia mondială. Ce spun cei de la Washington
China statul rival al Americii a pus stârnit îngrijorare celor de la Washington cu această decizie. Preşedintele Rezervei Federale a SUA, Jerome Powell a încercat să explice publicului riscurile la care se supun cei care folosesc monedele virtuale.
„Ele sunt extrem de volatile, vezi bitcoin, şi prin urmare nu sunt într-adevăr de folos pentru stocarea valorii. Ele sunt mai mult un activ pentru speculaţii. Prin urmare, nu sunt folosite în mod special ca metodă de plată. În principal, sunt mai degrabă un substitut pentru aur decât pentru dolar”, a afirmat Powell la un summit virtual găzduit de Banca Reglementelor Internaţionale.
În ultima vreme mai multe Bănci Centrale au început să analize posibilitatea de a introduce monedele digitale în economie. Banca Centrală Europeană lucrează la un euro digital, acesta urmând să devină realitate în următorii cinci ani, a anunţat recent preşedinta băncii, Christine Lagarde. Banca Centrală a Japoniei a fost ultima care s-a alăturat studiului privind digitalizarea monedelor. În SUA, Wall Streetul urmăreşte cu îngrijorare eforturile băncii centrale americane de a crea o alternativă electronică.