Știri interne

Calendar ortodox 9 iulie 2023. Este praznuit aducatorul de bunastare si pace in casa

Calendar ortodox 9 iulie 2023. Este praznuit aducatorul de bunastare si pace in casa

Calendar ortodox 9 iulie 2023. Biserica Ortodoxa praznieste in aceasta zi pe Sfantul Pangratie si si cinstirea Icoanei Maicii Domnului de la Manastirea Neamt.

Sfantul Pangratie este cunoscut in tara noastra ca intaritor al credintei, mare izgonitor de demoni, ocrotitor de vraji si farmece, de vrajmasi vazuti si nevazuti, mare tamaduitor si ocrotitor de boli grele, grabnic ajutator in necazuri grele si ajutator pentru bunastare si pace in case.

Sfinte Pangratie, roaga-te lui Dumnezeu pentru noi!

Este sarbatoare mare pentru toti crestinii ortodocsi.
Sfantul Pangratie s-a nascut in Antiohia. Va ajunge impreuna cu parintii sai in Ierusalim, pentru a asculta cuvintele si a vedea minunile lui Hristos. In Ierusalim, Sfantul Pangratie s-a facut cunoscut Apostolului Petru. Primeste Sfantul Botez dupa Inaltarea Domnului. Mai tarziu, dupa ce vietuieste un timp intr-o pestera, Sfantul Apostol Petru l-a hirotonit episcop al Tavromeniei (Taomirna), in Sicilia. Aici, Sfantul Pangratie a daramat idolii si a convertit pe multi pagani la crestinism.

Acvilin, un comandant pagan, auzind ca intreaga cetate a Tavromeniei a devenit crestina, a pornit spre ea cu armata, cu gandul de a o distruge. Sfantul Pangratie a iesit din cetate impreuna cu clerul, purtand in maini Sfanta Cruce. Cand armata pagana s-a apropiat de cetate, a cazut asupra lor intuneric, incat soldatii, cuprinsi de spaima, s-au omorat intre ei. Asa a fost salvata cetatea prin rugaciunea lui Pangratie.

Dupa moartea lui Bonifatie, conducatorul Siciliei convertit la crestinism, Sfantul Pangratie a fost ucis de Montan, noul conducator al Siciliei.

In aceasta zi se citeste o rugaciune speciala, de mare ajutor, pentru iertarea pacatelor si implinirea dorintelor:
“Si partas obiceiurilor si urmator scaunelor apostolilor fiind, lucrare ai aflat, de Dumnezeu insuflate, spre suirea privirii la cele inalte.

Pentru aceasta, cuvantul adevarului drept invatand si cu credinta rabdand pana la sange Sfinte Mucenice Pangratie, roaga-te lui Hristos Dumnezeu sa mantuiasca sufletele noastre si sa ne implineasca dorintele.

Preacinstita piatra te cunoaste pe tine Biserica, Sfinte Pangratie, intarindu-se pururea cu taria cuvintelor tale.

Pentru aceea, cinsteste astazi pomenirea ta.
Cu plugul dumnezeiestilor tale cuvinte ogorand inimile cele intelenite mai inainte de uscaciunea relei credinte, le-ai aratat cu adevarat roditoare prin credinta, Mucenice Pangratie.

Intarit fiind de Duhul ai gonit duhurile cele viclene; si cu parghia rugaciunilor, ai surpat pana la pamant capistile idolilor, ridicand biserici, vrednicule de minuni.

Partinitor al dreptei credinte, purtator de biruinta te-ai aratat, Sfinte Pangratie, in ceruri, impreuna cu cei fara de trup, inainte stand.

Pentru aceasta, roaga-te Domnului sa ne mantuiasca pe noi.
Amin!”

Icoana Maicii Domnului de la Manastirea Neamt
Icoana Maicii Domnului de la Manastirea Neamt este cinstita incepand cu anul 2018, pe 9 iulie. Aceasta zi de cinstire a fost trecuta in calendarul ortodox cu cu aprobarea Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane.

Icoana Maicii Domnului de la Manastirea Neamt este una dintre cele mai vechi si frumoase icoane din tara, renumita ca facatoare-de-minuni. Istoria acestei icoane ne-a fost insemnata in scris de catre „staretul Neonil”, in anul 1839.

Cea mai veche si mai valoroasa, nu doar dintre icoanele facatoare de minuni din Moldova, ci din Romania, este considerata Maica Domnului „Lidianca”, de la Manastirea Neamt. Aceasta icoana este cunoscuta cu numele de Lidianca pentru ca ar fi o copie dupa o icoana a Maicii Domnului din Lida si pentru ca are chipul Sfantului Gheorghe, originar din Lida.

Rugaciune inaintea icoanei Maicii Domnului de la Manastirea Neamt
Pe stalpul mintii noastre inchipuie, cuvintele intelepciunii ceresti, ceea ce esti stalpul rugaciunii care toata lumea o sprijinesti. Nu ne lipsi pe noi de ocrotirea ta de Maica, ceea ce esti mangaierea celor impovarati de pacate, floarea tuturor darurilor ceresti, oglinda ingerilor, muntele cel inalt al desavarsirii, rai tainic al fecioriei, Tabor intelegator al tuturor virtutilor, corabia mantuirii pacatosilor, caruta cea de foc a intelepciunii, psalmul cel scris in cartea inimii, izvorul rugaciunii neincetate, legatura a unirii noastre cu Dumnezeu.

Cu pasii gandurilor umilite ne apropiem de prea luminata icoana ta, noi, cei ce nu stim a ne ruga din pricina impietririi inimii noastre. Izvorul rugaciunii tale sa adape inima noastra cea lipsita de dulceata cuvantului dumnezeiesc. Ploaia milostivirii tale sa inmoaie pamantul cel impietrit al inimii noastre.

Laudele impletite tie de serafimi sa intraripeze inima noastra cu dorul cel dumnezeiesc.
Suspinurile heruvimilor coborate in adancul sufletului nostru sa ne traga pe noi spre inaltimea cugetarii smerite. Nu avem inima infranta ca sa aducem tanguire vrednica pentru pacatele noastre, nu avem nici pocainta care intareste casa sufletului pe temelia rabdarii. Norii patimilor au intunecat cu totul cerul sufletului nostru si nu putem privi nici macar spre stralucirea frumusetii tale. Purtati suntem de valurile ispitelor si cu greu calatorim pe marea cea sarata a acestei vieti. Indulceste necazurile noastre cu darul tau si scrie-ne pe noi in cartea vietii, ceea ce esti carte ce ai purtat pe Cuvantul vietii, Cel Care, prin patimirea Sa, a scos pe Adam din lanturile durerilor.

Ridica mintea noastra deasupra grijilor lumesti si pe piatra rabdarii ne aseaza, ceea ce ai nascut pe Piatra vietii, Cea Care a sfaramat pietrele slujirii idolesti. Acopera-ne cu acoperamantul tau cel luminat, ceea ce esti ocrotitoare crestinilor si pazesti totdeauna pe robii tai cu darul tau.

Ceea ce lacrimi ai varsat pentru Fiul Tau pe Care L-ai vazut pironit pe cruce, da-ne noua lacrimi de umilinta pentru pacatele noastre, cu care in fiecare ceas mahnim milostivirea Stapanului nostru. Inima ti s-a ranit cand sulita a strapuns coasta Fiului Tau, deci nu trece cu vederea nici ranile sufletelor noastre, ci cu untdelemnul rugaciunii tale ne intampina si ne ridica la inaltimea pocaintei.

Bucura-te, raza a intelepciunii Soarelui Hristos, turn nebiruit al crestinilor, cetatea cea cereasca a Luminii, vasul cel plin de mirul laudelor ingeresti, bucura-te, Maica a Domnului, ceea ce reversi daruri de minuni celor ce cu inima smerita cad inaintea sfintei tale icoane, cerand alinarea suferintelor si mare mila. Nu ne uita si pe noi, cei ce, macar ca nu stim a-ti aduce cuvant vrednic de lauda, nadajduim la acoperamantul milostivirii Tale. Amin!

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top