Dacă pe factura de curent ai „piața concurențială” nu trebuie să schimbi contractul

Economic

Dacă pe factura de curent ai „piața concurențială” nu trebuie să schimbi contractul

Factura de curent (Energie Electrică) se poate scumpi dacă ești facturat din piata reglementată, dacă ești facturat din piața concurențială atunci factura rămâne la aceeași valoare. Contractele se pot schimba online sau fizic în punctele de relații clienți ale operatorilor

Liberarizarea Pieței de Energie Electrică are loc de la 1 ianuarie 2021, iar factura de curent se poate scumpi cu până la 29% dacă actualul furnizor îți furnizează energie din piața reglementată. În urma informațiilor apărute în presă, s-a creat o mare confuzie între consumatori și grijile că ar putea plăti mai mult pentru energia electrică au asaltat operatorii.

Factura de curent de ajută să afli dacă trebuie să schimbi contractul

Furnizorii de energie au emis către consumatori informări prin intermediul email-ului, în care clienții sunt informați despre piața concurențială și piața reglementată.

Astfel, dacă pe factură este specificat că ai parte de oferta de pe piața concurențială, nu trebuie să schimbat contractul, iar de la 1 ianuarie 2021 factura de energie electrică (curent) nu se va scumpi.

Valoarea facturii tale va rămâne exact cea stabilită prin contractul furnizat. Mai precis se va achita per kilowat oră exact același preț stabili la semnarea contractului de furnizare a energiei electrice.

Contractul trebuie schimbat dacă este încheiat pe piața reglementată

Scumpirea energiei electrice cu până la 29% se produce atunci când contractul de furnizare al Energiei Electrice este semnat pe piața reglementată. În acest caz furnizorii vor putea schimba prețul în funcție de politica comercială a fiecăruia.

Termenul maxim de schimbare al contractelor de energie electrică este 1 ianuarie 2021, dar legea prevede că puteți opta oricând pentru un alt contract.

Curentul se scumpește dacă ai factura din piața reglementată, dacă ai factura din piața concurențială prețul rămâne același
Curentul se scumpește dacă ai factura din piața reglementată, dacă ai factura din piața concurențială prețul rămâne același

Guvernul României, prin Ministrul Energiei, spune că va aștepta până pe 15 ianuarie 2021, pentru a vedea „cum se mișcă lucrurile” și promite că va interveni cu o lege în cazul în care populația nu reușeste să ajungă la acorduri cu furnizorii de energie și va oferi prin proiectul de lege mai mult timp de informare.

ANRE este acuzată de consumatori, dar și de asociațiile care apără drepturile consumatorilor că a început campania de informare pe ultima sută de metri și că nu a specificat clar care sunt diferențele dintre cele două piețe.

Pe site-ul Autorității Naționale de Reglementare în domeniul energiei există și un comparator de oferte. Clienții rezidențiali (casnici), dar și cei industriali pot compara ofertele de la toți furnizorii de energie electrică cu ajutorul unui comparator.

Informarea transmisă de Enel clineților săi

Unul din cei mai mari operatori de Energie Electrică a transmis astăzi clienților o informare prin care explică clienților săi diferențele dintre piața concurențială și piața reglementată.

„Așa cum probabil știi deja, anul nou va însemna și liberalizarea totală a pieței de energie electrică.

Ce înseamnă acest lucru? În principal, că prețurile pentru furnizarea de energie electrică clienților casnici nu mai sunt stabilite de către Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), ci se formează liber, pe baza cererii şi a ofertei.

Este un proces care a început de câțiva ani și la care au aderat deja cei mai mulți dintre clienții noștri.

Pentru a decide ce acțiuni să iei în perioada următoare, îți recomandăm ca prim pas să verifici dacă ai un contract de energie electrică încheiat în piața concurențială sau în piața reglementată.


Poți afla dacă ai contract pe piața concurențială dacă te uiți pe factura ta Enel: în colțul din stânga sus scrie „Factură piață concurențială”.

În acest caz, procesul de liberalizare a pieței nu are niciun impact asupra relației noastre contractuale – cu alte cuvinte, contractul se derulează ca și până acum. Dacă nu vrei să faci nicio altă acțiune în legătură cu contractul, nu este nevoie să ne contactezi în legătură cu liberalizarea.


Dacă pe factura ta Enel nu este menționată piața concurențială, înseamnă că ai un contract încheiat pe piața reglementată.

În acest caz, te invităm să alegi oferta potrivită pentru tine, accesând site-ul www.enel.ro, până la finalul lunii ianuarie, și vei avea beneficiul aplicării prețului ofertei alese pe piața concurențială începând chiar cu 01.01.2021.”

Informare transmisă de compania ENEL.

Contractele se pot modifica online

Toți furnizorii de Energie Electrică oferă posibilitatea de a schimba contractul de curent online. Astfel, dacă sunteți parte din consumatorii care au factura din piața reglementată sau nu sunteți mulțumit de oferta actuală puteți intra pe site-ul operatorului pentru schimbarea ofertei de care beneficiați.

De asemenea clienții care doresc să-și schimbe furnizorul de energie electrică o pot face alegând alt furnizor și completând online pe site-ul noului furnizor ales contractul de energie.

Transferul de la operatorul actual, la cel nou se face automat.

Cei care nu se descurcă cu sistemul online sau au nevoie de mai multe informații decât cele prezente pe site-urile companiilor se pot adresa unui punct de relații cu clienții.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top