Știri externe
Mihai Șora despre Codul Civil din China
China are de la 1 ianuarie 2021 Cod Civil. Filozoful Mihai Șora a comentat apariția codului pe o rețea de socializare și a făcut câteva comentarii pe seama adoptării acestui cod de la începutul anului.
Mihai Șora: China are Cod Civil
„Este un dublu paradox în această știre, iar rădăcinile lui ar merita să fie cercetate îndeaproape (nu doar istoric vorbind, ci chiar juridic și filosofic).
1. Cum a izbutit această civilizație milenară să se rotească în jurul propriei axe fără să facă implozie ori să se disperseze?
Mișcarea centripetă și monolitismul puterii centrale nu explică totul, după cum nu legitimează mecanismele de control impuse populației de-a lungul secolelor.
2. Cum se împacă inviolabilitatea demnității umane (și conturul filosofic al acestei noțiuni), drepturile omului, ideea de persoană cu ierarhia normelor chineze, cu partidul unic, regulamentele administrative în vigoare, supravegherea populației prin codificarea informatică și toate celelalte abuzuri ale statului asupra oamenilor?
Nu știm, pentru moment, în ce direcție va evolua societatea chineză după adoptarea, la 1 ianuarie 2021, a primului Cod Civil.
Tot ce știm este că nici sursa lui (codul francez), nici faptul însuși că la redactarea celor 1260 de articole au contribuit și juriști străini, nu doar chinezi, nu fac spontan din Republica Populară o democrație, țara drepturilor omului în care să-ți vină să te refugiezi.
P.S. Dacă nu au fost uciși de Revoluția Culturală, de Cărticica roșie ori de teroarea Partidului Comunist Chinez, copiii din fotografie sunt astăzi oameni în toată firea; nu mai duc pe umeri pușca de lemn pe care o duceau odinioară în recreația școlară, dar încă nu și-au câștigat libertatea, nici nu pot spune public tot ce gândesc.” a scris Mihai Șora pe contul său de Facebook.