Iranul organizează un exerciţiu militar de amploare, pe fondul tensiunilor cu SUA şi Israelul

Știri externe

Iranul organizează un exerciţiu militar de amploare, pe fondul tensiunilor cu SUA şi Israelul

Iranul anunță că va organiza un exercițiu militar din cauza tensiunilor dintre SUA și Israel.

Armata iraniană va organiza, marţi, un exerciţiu aerian de amploare, cu drone militare, în contextul tensiunilor cu Statele Unite şi Israelul, anunţă agenţia de presă oficială IRNA, citată de site-ul Ynetnews.com.

Exerciţiul militar va dura două zile şi vor fi utilizate “sute de drone militare”, în diverse zone din Iran, a precizat agenţia IRNA.

Exerciţiul aerian intervine în contextul tensiunilor Iranului cu Statele Unite şi Israelul. În urmă cu câteva zile, Mohammad Javad Zarif, ministrul de Externe de la Teheran, a acuzat Administraţia Donald Trump că vrea să găsească pretexte pentru a declanşa un conflict militar cu Iranul. “În loc să combată pandemia în SUA, Donald Trump şi anturajul acestuia risipesc miliarde pentru zboruri ale avioanelor B-52 şi pentru trimiterea forţelor militare în regiunea noastră. Informaţiile serviciilor secrete obţinute din Irak relevă un complot pentru găsirea unui pretext de război. Iranul nu vrea război, dar îşi va apăra deschis şi direct cetăţenii, securitatea şi interesele vitale”, a afirmat joi Mohammad Javad Zarif.

Relaţiile dintre Statele Unite şi Iran sunt tensionate, din cauza programului nuclear iranian şi a activităţilor balistice. Washingtonul este nemulţumit de influenţa Iranului asupra unor ţări din Orientul Mijlociu.

În ianuarie 2020, Statele Unite l-au asasinat în capitala Irakului, Bagdad, pe generalul iranian Qassem Soleimani, un comandant din cadrul Gardienilor Revoluţiei iraniene.

Administraţia din Iran a anunţat, luni, reluarea activităţilor de purificare a uraniului la nivelul de 20%, prin încălcarea Acordului nuclear semnat cu marile puteri.

Premierul în funcţie al Israelului, Benjamin Netanyahu, a acuzat din nou Iranul că vrea să fabrice arme nucleare. “Decizia Iranului de a continua încălcarea obligaţiilor, de a intensifica activităţile de îmbogăţire a uraniului în unităţi industriale subterane nu poate fi explicată în alt mod decât prin dorinţa de a realizare a obiectivului unui program nuclear militar. Israelul nu va permite Iranului să fabrice arme nucleare”, a avertizat Benjamin Netanyahu, citat de cotidianul Times of Israel.

Iranul a suspendat o serie de angajamente asumate prin Acordul nuclear semnat cu marile puteri după decizia preşedintelui Donald Trump de retragere a SUA din tratat.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top