Sorin Cîmpeanu: Vor fi mai puțin elevi în clase cu 15%
Photos / Sabin Cirstoveanu

Știri interne

Sorin Cîmpeanu: Vor fi mai puțin elevi în clase cu 15%

Ministrul Educației vrea să reducă cu 15% numărul de elevi de la liceu, începând din anul școlar 2021-2022, începând cu clasa a noua.

Sorin Cîmpeanu reduce numărul de elevi din clase cu 15%. Ministrul Educației a vorbit la o televiziune de știri că din toamnă clasele de a noua vor avea un număr mai mic de elevi, care nu va depăși 26 de elevi într-o clasă nouă. Indiferent de profilul licelului și măsura va fi aplicată la toate liceele din România.

Câmpeanu: Vom reduce cu 15% numărul de elevi din clase

Într-o declarație la Digi 24, Ministrul Educației a dezvăluit că anul școlar 2021 – 2022 va avea în clase un număr redus de elevi cu 15%. Asta pentru licee poate însemna o problemă, mai ales pentru cele care nu au spațiu suficient de organizare al atâtor clase sau vor fi mai puține locuri.

Declarația lui Sorin Câmpeanu este la nivel de proiect, dar surse din Ministerul Educației spune totuși că proiectul va fi adoptat pentru a evita supra algomerarea claselor.

Sorin Câmpeanu promite clase cu mai puțini elevi, reducerea ar fi de 15% la liceu
Sorin Câmpeanu promite clase cu mai puțini elevi, reducerea ar fi de 15% la liceu

Situația este pe buzele tuturor celor care s-au perindat la minister și de multe ori scoasă în față chiar de profesori și reprezentații părinților care considerau ca unele clase, chiar și cu 36 de elevi nu pot fi eficiente. Problama majoră, până să fie cea de sănătate, era că profesorul nu are timp în 50 de minute să explice pe larg materia și pe înțelesul fiecărui elev.

Declarația Ministrului

“De anul acesta de la constituirea clasei a noua, pentru filiera tehnologică, dar și pentru cea vocațională, se va reduce de la 28 de elevi la 24. Se va aplica uniform și înseamnă o reducere de 15% a numărului de elevi în clasă. Pentru filiera teoretică reducerea este de la 28 la 26 de elevi.

Acesta este un prin pas concret în cadrul proiectului ‘România educată’, se vor constitui cu 1000 de clase mai multe la nivel național. Avem spațiu suficient în școli, anul viitor va începe acea promoție care a fost împărțită între clasa pregătitoare și clasa întâi.

Chiar dacă este o provocare din perspectivă bugetară mai ales ținând cont de contextul pandemiei, am considerat că dacă vom rata acest moment, este greu să vină pe viitor un moment mai propice.

În acest moment, scăderea se face doar la liceu deoarece trebuie făcută la început de ciclu. Sperăm ca anul viitor putem să implementăm la clasa pregătitoare și clasa a cincea această reducere a numărului de elevi.

Cu siguranță, vom avea nevoie de profesori mai mulți și de profesori calificați, pentru liceu sunt în dezbatere planurile cadru, mai exact disciplinele și numărul de ore alocate fiecărei discipline.

Consultarea publică va fi pe 31 ianuarie, foarte târziu, dar este foarte important să avem un rezultat bun. Dacă nu avem o variantă mai bună decât planurile de acum, este bine să ne mai gândim și să nu facem neapărat modificări”,

a adăugat Sorin Cîmpeanu, Ministrul Educației, în cadrul emisiunii lui Cosmin Prelipceanu de la Digi24.

Măsura de bun augur, va ridica însă calitatea procesului de învățământ?

Planurile Ministrului Educației par ideale și par că procesul de învățământ ar fi la o calitate superioară cu un efectiv de elevi mai mic într-o clasă. Dar nimeni nu vorbește de reforma sistemului de învățământ, așa cum o cer federațiile de părinți și elevi.

Nu este suficient doar ca numărul de elevi dintr-o clasă să fie mai mic, ci materia și programa școlară adaptată la nevoile generațiilor care studiază cei 4 ani de liceu.

Despre asta nu se vorbește nimic, iar acum scuza este că prioritatea majoră este siguranța elevilor.

Până la ora redactării acestei știri reprezentații Consiliului Național al Elevilor și reprezentații federațiilor de părinți nu au putut oferi un punct de vedere.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top