Știri interne
Istoria spitalului Matei Balș, contruit în 1953. Incendiu major în 2021
Incendiu major la Spitalul Matei Balș, 53 de victime transferate în alte spitale, 5 morți și o anchetă în desfășurare. Istoria Institutului Matei Balș.
Spitalul Matei Balș din București a luat foc în dimineața zilei de 29 ianuarie 2021. 53 de pacienți au fost transferați la 11 spitale din București, iar 5 pacienți și-au pierdut viața.
Istoria Spitalului Matei Balș, un spital din 1953 care trebuie să facă față în 2021
Spitalul Matei Balș unul din cele mai performante spitale din România și chiar sud-estul Europei pe zona de boli infecțioase a fost construit în 1953.
Istoria spitalului este una demnă de laude și rușinoasă pentru autoritățile române, care n-au investit mai nimic în acest spital până în 2015 când a fost modernizat.
Managementul spitalului și medicii de acolo au reușit însă cu lipse majore de finanțare să mențină perfomanțele spitalului și au transformat în timp Institutul Matei Balș într-un centru de încredere pentru bolnavii cu boli infecțioase.
„Conduita unui medic in tratamentul pe care il prescrie este asemenea unei cladiri. Aceasta era credinta profesorului Matei Bals. Si, ca orice cladire, exista trei elemente principale pe care se bazeaza. Pastrand comparatia, acestea sunt: temelia, zidurile si acoperisul. Temelia este indispensabila oricarei constructii solide iar lipsa acoperisului ar compromite intreaga lucrare.
“Temelia” oricarui tratament rational este bunul simt, discernamantul si judecata obiectiva.
“Zidurile” sunt reprezentate de cunostintele de baza ale medicinei si terapiei dar si de cele de specialitatea cu privire la boala si la bolnavul ce trebuie tratat.
“Acoperisul” este reprezentat de notiunile speciale de terapie si de farmacologie privind substantele antimicrobiene.”, așa este descris spitalul încă de vremea profesorului doctor Matei Balș.
Prima „cărămidă” de la Matei Balș pusă încă din 1880
Prima „cărămidă” de la spitalul Matei Balș a fost pusă în anul 1880, când în incinta Spitalului Colentina, s-au construit niște barăci care erau destinate celor cu boli infecțioase.
14 ani mai târziu au fost construite două paviloane, care au transformat bărăcile în primul Spital de Boli Infecțioase din București și România.
Acestea aveau inițial o capacitate de 40 de paturi. În 1921 se construiește și pavilionul III cu încă 25 de paturi și astfel ia naștere cel mai vechi spital de boli contagioase, din țară.
Doctorul Calistrat Grozovici este primul medic care a condus secția de „sectia contagiosi Colentina”. Acesta împreună cu internul său Pastia au descris in scarlatina “semnul plicii cotului”. Termenul a rămas cunoscut în literatura de specialitate, franceză și engleză, ca semnul Pastia.
Perioada interbelica, 22 de ani mai exact (1919-1941), este marcata la “secția contagioși adulți” de personalitatea doctorului Theodor Mironescu. La Berlin, lucrând cu Robert Koch, a obținut titlul de doctor în medicina. A profesat apoi la Paris iar la întoarcerea în tara s-a perfecționat în bacterologie alaturi de Victor Babeș. În aceasta perioada s-au petrecut doua evenimente importante:
În 1938 se înființează displina de boli contagioase precum și clinica cu aceeași specializare, din cadrul Facultății de Medicină;
Se constituie nucleul “scolii de boli infecțioase de la Spitalul Colentina” având drept trăsătură esențială îmbinarea cretoarea a diagnosticului clinic cu cel de laborator.
În 1935 se înființează în aceeași incinta și secția de boli contagioase copii, ce vă fi condusa de doctor docent Aurel Stroe și ulterior de Prof. Dr. Silvia Bruckner, fiind și în prezent singura Cinică de boli infecțioase pentru copii din țară.
Cine a fost profesorul doctor Matei Balș?
Profesorul Doctor Matei Balș s-a născut pe 6 ianuarie 1905 în București. Acesta a studiat medicina la Universitatea din București, iar odată absolvent a fost rampa spre o carieră demnă de invidiat și greu de depășit.
Chiar și în acele vremuri în care tehnica medicală și laboratoarele nu erau atât de avansate, Matei Balș a început să studieze atent bolile infecțioase și să conducă cinci decenii spitalul care astăzi îi poartă numele.
2015 prima investiție majoră la Matei Balș
În 2015 Spitalul Matei Balș a beneficiat de lucrări ample de modernizare și o informatizare completă a întregului spital. Conform caietului de sarcini s-au executat următoarele lucrări:
Lucrari de constructie „Centrul roman de cercetare bio – moleculara aplicata bolilor infectioase”
Obiectivul general
Dezvoltarea capacitatii de cercetare medicala din Romania, prin realizarea unei infrastructuri moderne si actuale de Cercetare Biomoleculara Aplicata Bolilor Infectioase, in scopul cresterii calitatii si eficientei cercetarii clinice si a imbunatatirii sanatatii publice.
Obiective specifice:
Modernizarea si extinderea unei cladiri existente, in scopul crearii Centrului Roman de Cercetare Biomoleculara Aplicata Bolilor Infectioase (CRCBABI) care va cuprinde 7 laboratoare corespunzatoare pentru activitati de cercetare in medicina bolilor infectioase;
Modernizarea a 6 laboratoare de cercetare medicala existente in prezent si crearea unui Laborator nou cu nivel de biosecuritate BSL3-BSL 4 în domeniul bolilor infectioase, prin dotarea corespunzatoare a fiecaruia cu aparatura CD de ultima ora;, conform Jurnalului Oficial al Uniunii Europene.
Incendiul din 29 ianuarie 2021
Pe 29 ianuarie 2021 s-a declanșat un incendiu de proporții care a fost semnalat la 112 la ora 5:02. La ora 05:13 au sosit primele echipaje de intervenție care au început să stingă focul și să evacueze pacienții.
Personalul medical, format din doctori, asistente, infirmiere, au început să mute pacienții și să încerce să-i salveze.
Într-un alt corp al spitalului un martor a filmat vălvătaia și se uita speriat pe geam cum arde pavionul care NU avea autorizație ISU pentru Siguranța la Incendii.
La ora redactării articolului au fost relocați din spital 53 de pacienți. 5 pacienți au decedat.
Posibila sursă a focului de la Matei Balș
Surse din presă afirmă că focul ar fi porni din cauza unei surse de încălzire, dar Raed Arafat a declarat că este foarte greșit să venim și să spunem că asta a fost cauza.
„Noi așteptăm de la parchet și specialiști să ne spună care a fost cauza și cum s-a extins focul”, a spus Raed Arafat.