Știri interne
Incendiul de la Spitalul Matei Balș. 8 morți, bilanț victime. 2 pacienți neindentificați – Live update
Incendiu la spitalul Matei Balș. Cauza focului: o aerotermă într-un salon, spun martorii. Autortățile: Este posibil să fi explodat două buletii de oxigen. LIVE UPDATE
Incendiul de la Spitalul Matei Balș a declanșat o anchetă de amploare, iar inormațiile oferite de anchetatori, față de cele ale aparținătorilor se contrazic. O rudă spune că i-a dat mamei sale în salon o aeroterma. Azi noapte un reprezentant la parchetului care face investigații, a declarat că este posibil ca după ce spitalul a luat foc să fi explodat două butelii de oxigen.
LIVE UPDATE – Incendiu Spital Matei Balș
Actualizare, luni, 1 februarie 20201, ora 11:50 – Încă un pacient a murit în urma cu puțin timp, în urma tragicului eveniment de la Matei Balș. Informația este deocamdată venită pe surse. Faxnews.ro, a contactat Ministerul Sănătății. Revenim cu detalii.
IML încearcă indentificarea a doi pacienți decedați, care au fost găsiți carbonizați. S-au prelevat probe ADN pentru a stabili indentitatea victimelor, potrivit unor surse judiciare.
Actualizare 19:53 – Diana Șoșoacă a organizat un protest în fața Ministerul Sănătății, peste 250 de persoane s-au adunat.
Actualizări duminică 31 ianuarie 2021, 12:03 – Surse din cadrul anchetei spun că bilanțul victmelor crește. Al 7-lea pacient a decedat astăzi, după ce ieri încă o persoană a murit în jurul orei 13.
A șaptea persoană care a decedat avea mai multe probleme de sănătate. Starea ei de sănătate s-a agravat foarte repede, ea a fost transferată într-o altă secție de la Matei Balș, iar în această dimineață a decedat.
„Noi am semnalat problemele cu sistemul de încălzire. Din păcate încă depindem de sistemul centralizat. Nu erau temperaturi de confort, dar percepția e total diferită. Un pacient care are o infecție acută sau este mai în vârstă, e clar că are o percepție diferită. Am descurajat din start folosirea oricăror surse de căldură cum ar fi aerotermemele sau orice alte surse improvizate”, a declarat medicul Adrian Marinescu, de la Spitalul Matei Balș.
Actualizări sâmbătă, 30 ianuarie 2021
ACTUALIZARE 20:24 – A fost indentificată prima victimă decedată în timpul incendiului de la Matei Balș. Aceasta era o femeie călugăriță, internată în urmă cu o săptămână.
Poliția Capitalei a transmis presei că astăzi au fost audiate șase persoane. Acestea sunt cadre medicale, personal administrativ și rude le pacienților internați în spital.
Specialiști INSEMEX, împreună cu echipa de procurori anchetează încă locul încendiului în căutarea de probe sau cauze posibile ale incendiului. Ordinul dat de autoritățile centrale este unul foarte clar și a fost aflat în exclusivitate de faxnews.ro.
Nu se vor comunica detalii din ancheta, nici chiar cele descoperite până la finalul anchetei, pentru a evita ca presa să speculeze pe baza informațiilor.
Institutul Mateiș Balș a transmis un comunicat pacienților
Echipa Institutului Național de Boli Infecțioase “Prof.Dr. Matei Balș” transmite condoleanțe familiilor victimelor accidentului din dimineața zilei de 29 ianuarie, soldat din păcate cu 5 decese dintr-un total de 101 pacienți spitalizați îngrijiți de 20 cadre medicale pe timpul nopții, inclusiv medicul șef de gardă.
Toți pacienții au fost evacuați și transportați în siguranță către alte unități sanitare, precum și la nivelul celorlalte secții din incinta institutului.
„În urma intervenției prompte a colegilor din liniile de gardă și a mobilizării autorităților de urgență, au fost prevenite alte victime, astfel încât toți ceilalți pacienți sunt în siguranță. Echipa Institutului Național de Boli Infecțioase “Prof.Dr. Matei Balș” va sprijini ancheta în curs și lămurirea aspectelor, care ar fi putut duce la accidentul din această dimineață, cu atât mai mult cu cât autorizațiile și avizele sunt la zi.
Fiind în plină pandemie, sănatatea și siguranța pacienților vor fi în continuare prioritatea noastră.”, conform comunicatului postat pe site-ul spitalului.
ACTUALIZARE 09:52 – Infirmiera eroină care a salvat spitalul Matei Balș de la o nenorocire mai mare lucrează de 20 de ani în spital. Aceasta a fugit imediat după ce a văzut focul la sistemele de control ale instalației de oxigen și a oprit alimentarea. Cine este infirmiera eroină de la Balș.
Un pacient a sărit pe geam de frică
Îngrozit de fumul care era declanșat din salaoanele care ardeau fară oprire, un bunic de 75 de an a sărit pe geam de frică și din cauza fumului gros.
Acesta a fost preluat imediat de echipajele de salvare și transportat de urgență la alt spital.
Între timp la poarta spitalului s-au adunat zeci de rude ale paciențior internați la Matei Balș, care încercau cu disperare să afle noutăți despre rudele sale.
Conform lui Raed Arafat de la pra 05:02 până la ora 09:00 liniile telefonice de asistență pentru rude nu erau deschise. Arafat spune că prioritară era salvarea victimelor și evacuarea pacienților. De asemenea reclocarea acestora în alte spitale.
Tot șefu ISU a declarat că abia în jurul orei 8:30 au primit listele cu numele pacienților careau fost transferați către alte spitale din București de la Matei Balș și mai apoi cele doua linii telefonice au devenit active.
Rudele contrazic autoritățile: Erau aeroterme în saloane
Deși anchetatorii și chiar Primarul Capitalei spun că nu erau probleme cu căldura la Spitalul Matei Balș, ruda unei paciente a declarat pentru presă că personal i-a dus miercurea din săptămâna trecută o aerotermă mamei sale. Și din ce știe erau mai multe astfel de aparate de încălzire în spital, pentru că era frig.
Femeia a declarat că personal s-a dus la poarta spitalului cu aeroterma pentru a fi instalată în salonul unde era mama sa pentru că nu era căldură în spital.
Declarația femeii se contrazice cu autoritățile, Raed Arafat, Vlad Voiculescu și chiar Traian Berbeceanu spun că în spital nu erau probleme cu căldura.
“Știu că acel pavilion la care s-a produs incendiul este recent renovat și era renovat după toate standardele cerute. Din informațiile pe care le-am primit la fața locului, în acel pavilion nu erau probleme de încălzire.
Din fericire, instalațiile antiincendiu au funcționat.
În momentul în care s-a declanșat incendiul, instalația electrică și instalația de aprovizionare cu oxigen au fost deconectate automat și în felul acesta s-a putut evita o tragedie de și mai mari proporții.
Am înțeles că în urma renovării pavilionului toate sistemele au fost schimbate și că erau după standardele cerute”,
a declarat Traian Berbeceanu vineri.
Raed Arafat: Nu trebuie să ne pripim cu concluziile, acheta abia a început
Raed Arafat, șeful ISU, a declarat că nu trebuie ca autoritățile sau pacienții să se pripească cu găsirea cauzei incendiului. Ancheta este în curs, iar într-o săptămâna sau două se va afla exact care a fost cauza focului. De asemenea și de ce incendiul s-a extins.
Anchetatorul șef a declarat într-o conferință de presă susținută aseară că tot ce poate afirma până acum că se pare că ar fi explodat două butelii de oxigen.
O infirmeră a salvat spitalul de la o tragedie și mai mare
Avocații spitalului Matei Balș au declarat că o infiermieră a salvat spitalul de la o tragedie și mai mare. Aceasta a oprit instațiile de oxigen când a pornit focul. O alta a sarit cu pături peste flăcări în încercarea de a stinge flăcările care au distrus pavilionul spitalului.
În noaptea fatidică erau de tură în pavilion, două asistente și două infiermiere. Care conform avocaților au făcut tot ce au putut pentru a salva pacienții.
Bilanțul victimelor
În total 32 de pacienți au fost relocați la alte spitale din București pentru a primi suportul necesar pentru afecțiunile de care suferă.
Anchetatorii au găsit inițial 4 persoane decedate în incinta spitalui Matei Balș. Ulterior a mai fost găsită o persoană decedată în baia de pe etajul de foc al spitalului.
Linii telefonice unde aparţinătorii pot suna: 021.2069398 şi 021.2648515.
Filmul evenimentelor de la Spitalul Matei Balș
Galerie foto
Cauzele probabile ale incendiului de la spitalul Matei Balș
Procurorii și anchetatorii care investighează incendiul de la Matei Balș au conturat posibilele cauze ale incendiului.
- Problemele la instalația electrică
- Probleme la unul din apartatele de pe secție
- O sursă improvizată de încălzire, reșeu, aerotermă
- Vechimea clădirii
- Lipsa autorizației ISU pentru Siguranța la Incendii